Ολυμπιακός: Το διπλό στο ΟΑΚΑ και οι «σωστές» ερωτήσεις για Ελ Αραμπί και Κούντε

Ακριβώς 35 ετών, 3 μηνών και 14 ημερών. Αυτή είναι σήμερα (17/5/2022) η ηλικία του Γιουσέφ Ελ Αραμπί που έκανε το πιο εύκολο χατ-τρικ της καριέρας του κόντρα στην ΑΕΚ (νίκη με 3-2 του πρωταθλητή) στο τελευταίο ματς της σεζόν, για την 10η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League. Ως γνωστόν ο Μαροκινός αποτελεί ένα από τα σημαντικά ανοιχτά (σ.σ.: τουλάχιστον ως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε γίνει γνωστό αν υπήρξε κάτι οριστικό) ζητήματα του Ολυμπιακού εδώ και καιρό. Και νομίζω ήρθε ο καιρός να κάνουμε τις ΣΩΣΤΕΣ ερωτήσεις για τον εξαιρετικό γκολτζή των πρωταθλητών την τελευταία 3ετία και έναν από τους κορυφαίους της ιστορίας του.

Η προφανής ερώτηση είναι: να μείνει ή όχι;

Και η σωστή ερώτηση δεν είναι η προφανής: να ανανεώσει ή όχι. Λογικό είναι η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων του Ολυμπιακού να λέει: δαγκωτό να ανανεώσει. Πως να γίνει αλλιώς; Υπάρχει πολύ συναίσθημα. Με τα γκολ του, αλλά και τις ασίστ του, πρόσφερε τα μέγιστα τόσο στα τρία σερί πρωταθλήματα όσο και σε σημαντικές προκρίσεις στην Ευρώπη με κορυφαία επί της Άρσεναλ.
Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο όμως. Υπάρχουν οι σωστές ερωτήσεις. Ερωτήσεις που, προσωπικά, τις σκέφτηκα ξανά πιο έντονα βλέποντας τον Μαροκινό στο τελευταίο ματς της σεζόν κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Θα είναι 35,5 ετών

Όταν αρχίσουν τα επίσημα ματς της νέας σεζόν ο Γιουσέφ θα είναι 35,5 ετών. Δεν το λες και λίγο. Λοιπόν; Τι λέτε; Να μείνει; Κι αν ναι, με πόσα; Και για πόσες σεζόν; Για μία ή δύο; Και να μείνει για να είναι απαραίτητα βασικός ή να μοιράζεται με τον Τικίνιο ή όποιον άλλο το χρόνο; Αντέχει να ηγηθεί της επίθεσης του Ολυμπιακού για μία ή ακόμα και δύο σεζόν; Αυτές τις απαντήσεις λοιπόν δεν τις δίνει κανείς δημοσιογράφος, ούτε οπαδός. Τις δίνουν οι άνθρωποι που έχουν ΟΛΑ τα data στη διάθεσή τους. Άνθρωποι που βλέπουν τα νούμερα του Γιουσέφ σε προπονήσεις και ματς. Μιλάω για τα νούμερα των συσκευών που φοράνε και καταγράφουν λεπτομερώς τα τρεξίματα και τα σπριντ.

Γκολ, «πούλημα», καθυστέρηση

Κόντρα στην ΑΕΚ είδα τον Γιουσέφ να σκοράρει το πιο εύκολο χατ-τρικ της καριέρας του, σε (σχεδόν) άδειο τέρμα τα 2 από τα 3. Τον είδα να κουβαλάει και να «πουλάει» μπάλα στο 1-0 της ΑΕΚ. Τον είδα στο 40ο λεπτό να καθυστερεί τρομερά να αποφασίσει αν θα πλασάρει ή όχι και εν τέλει ο Στάνκοβιτς να του κλέβει το… πορτοφόλι. Αυτό σε μια φάση που δημιουργήθηκε ύστερα από απίθανη ενέργεια του Κούντε και τελικώς υποδείχθηκε σε θέση οφ σάιντ. Η φάση εξελίχθηκε κανονικά ωστόσο, το οφ σάιντ υποδείχθηκε όταν τελείωσε. Συγνώμη κιόλας αλλά διαφωνώ με τους περισσότερους που θεωρούν πολύ εύκολη την απόφαση για τον πραγματικά παιχταρά Ελ Αραμπί. Γιατί ο χρόνος δε… νικιέται από κανέναν και δε μπορώ να θεωρήσω άσχετη τη φετινή συγκομιδή του σε γκολ (σε σχέση με την περυσινή) με το ότι μεγάλωσε ένα χρόνο ο Μαροκινός.

Ερώτηση και για Κούντε

Πέρα λοιπόν από τις σωστές ερωτήσεις για τον Ελ Αραμπί, πρέπει να γίνει και η σωστή για τον Πιερ Κούντε που είχε, ξανά, πολύ θετική παρουσία (ουσιαστικά του… ανήκε το 2ο γκολ του Ελ Αραμπί). Δεν θα πω εντυπωσιακή όπως λένε οι περισσότεροι για τις τελευταίες εμφανίσεις του Καμερουνέζου. Θα πω θετικές και υποσχόμενες. Ο Ολυμπιακός λοιπόν καλείται να αποφασίσει αν είναι ο Κούντε αυτός που χρειάζεται για να αντικαταστήσει, αν πωληθεί που φαίνεται το πιο πιθανό, ο Μαντί Καμαρά. Έχει πολλά θετικά στοιχεία, είναι ολοφάνερο. Αν έλειπαν και μερικές βιαστικές και επιπόλαιες πάσες σιγουριάς σε αντίπαλο, όλα θα ήταν πολύ καλύτερα και ξεκάθαρα για ‘κείνον.  

Ο Ανδρούτσος και ο Μάριος

Να του έκανε καλό ο πάγκος και η εξέδρα; Να κατάλαβε ότι δεν έχει άλλα περιθώρια; Να δούλεψε όλο αυτό το διάστημα; Ό,τι κι αν συνέβη, ένα ή όλα τα παραπάνω, το σίγουρο είναι ότι οι τελευταίες εμφανίσεις του Ανδρούτσου είναι διαφορετικές απ’ αυτό που ξέραμε. Η απογοήτευση από το διάστημα που έπαιζε διαρκώς έδωσε τη θέση της στην ικανοποίηση τώρα στο φινάλε. Αντιθέτως ο Μάριος Βρουσάι θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα και να μη μένει διαρκώς με ημιτελείς προσπάθειες. Πρέπει πρώτα ο ίδιος να έχει περισσότερες απαιτήσεις από τον εαυτό του και να μη βρίσκει δικαιολογίες. Μπορεί και πρέπει πολύ καλύτερα. 

ΥΓ: Για να μη βγάλει κανείς λάθος συμπεράσματα, κι εγώ να μείνει ο Ελ Αραμπί θέλω (ιδανικά για ένα χρόνο και βλέπουμε) ΑΛΛΑ με τα «σωστά» χρήματα και αφού προηγουμένως γίνει ξεκάθαρος ο ρόλος που θα έχει γιατί μοιάζει βέβαιο ότι δε θα μπορεί να παίζει non stop τη νέα σεζόν. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News