ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Σημαντικό διπλό, αλλά η Άιντραχτ… δεν είναι Παναιτωλικός!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου εξηγεί γιατί διπλά σαν αυτό του Ολυμπιακού στο Αγρίνιο είναι εξαιρετικά σημαντικά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, αλλά… χτυπάει καμπανάκι ενόψει Πέμπτης

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι διπλά σαν αυτό που πήρε ο Ολυμπιακός στο Αγρίνιο, ξεκλειδώνουν τις περισσότερες φορές το σεντούκι που κρύβει το χάρτη της διαδρομής προς την κατάκτηση τίτλων.

Κάθε τρίποντο (ιδιαίτερα τα εκτός έδρας) σε βραδιές που δεν πιάνει οποιαδήποτε διεκδικήτρια του πρωταθλήματος καλή απόδοση, μετράει διπλά και τριπλά πολύ απλά γιατί έρχεται σε αναμέτρηση που μπορεί να «στραβώσει».
Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, η νίκη των πρωταθλητών επί του Παναιτωλικού είναι εξαιρετικά σημαντική. Και κάπου εδώ περιορίζονται τα κέρδη της σαββατιάτικης εξόρμησης των «ερυθρόλευκων» στην Αιτωλοακαρνανία: Αποκλειστικά στη βαθμολογική της απεικόνιση!

Γιατί αν ο Ολυμπιακός μείνει απλά στους τρεις βαθμούς και δει το δέντρο της παραμονής του στην κορυφή (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Άρη) θα κινδυνεύσει να χαθεί στο δάσος των προβλημάτων του στην επερχόμενη μονομαχία με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πρώτη θέση του ομίλου στο Europa League.

Εμφανίσεις σαν αυτή στο Αγρίνιο μπορεί να αρκούν για να σου χαρίσουν διπλά σε ένα πρωτάθλημα (κακά τα ψέματα) εξαιρετικά χαμηλής ποιοτικής στάθμης, αλλά δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» στο επίπεδο αναμετρήσεων με εκπροσώπους των κορυφαίων λιγκών του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Για πολλοστή φορά από το ξεκίνημα της σεζόν είδαμε έναν Ολυμπιακό που – το επαναλαμβάνω με το φόβο να γίνομαι κουραστικός – δεν θυμίζει καθόλου Ολυμπιακό του Μαρτίνς.

Μια ομάδα χωρίς ρυθμό, χωρίς πίεση στον αντίπαλο, χωρίς ταχύτητα μετάβασης της μπάλας από τη μια περιοχή στην άλλη, χωρίς αυτοματισμούς. Θα μου πείτε ορθά «υπάρχει περίπτωση την Πέμπτη να συναντήσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού τόσο κλειστή άμυνα, σαν αυτή που κλήθηκαν να διαχειριστούν στο Αγρίνιο»;… «Όχι» θα σας απαντήσω μονολεκτικά. Θα ρωτήσω όμως κι εγώ: «Αν ο Ολυμπιακός εμφανίσει την ίδια ελλαττωματική επιθετική και ανασταλτική λειτουργία κόντρα στους Γερμανούς πόσες πιθανότητες του δίνετε να πάρει το αποτέλεσμα που θα τον οδηγήσει ένα βήμα από τους 16 του Europa League»; Υποθέτω ότι και η δική σας απάντηση… μονολεκτική θα είναι.

Οι βελτιωτικές κινήσεις που απαιτούνται ενόψει Πέμπτης είναι ουκ ολίγες και στου Ρέντη έχουν τέσσερις μέρες να ανεβάσουν στροφές για να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία ουσιαστικής εξασφάλισης της πρωτιάς του ομίλου, απέναντι στην Άιντραχτ!

Αν και οι παρατεταμένες χαμηλές στροφές στις οποίες λειτουργεί η «ερυθρόλευκη» μηχανή στις περισσότερες κούρσες της από το ξεκίνημα της σεζόν προκαλούν ανησυχία, νομίζω ότι τα αποδυτήρια του Ρέντη έχουν μάθει να μην… σπρώχνουν τα αγωνιστικά προβλήματα κάτω από το χαλάκι των νικών στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ενδεχομένως, μάλιστα, η επιεικώς μέτρια εικόνα του Αγρινίου να λειτουργήσει ως καμπανάκι τις επόμενες μέρες στα αποδυτήρια του Ρέντη.

Και οι βελτιωτικές κινήσεις που απαιτούνται για να μη χαθεί η μεγάλη ευκαιρία της Πέμπτης είναι ουκ ολίγες.

Η απόδοση του διδύμου Σωκράτη – Μπα στο κέντρο της άμυνας (με την ευχή να μην έχει αποκομίσει ο Παπασταθόπουλος κάποιον τραυματισμό στην τελευταία φάση του αγώνα) απαγορεύεται την Πέμπτη να κινηθεί στα ρηχά νερά του Αγρινίου, με τον Βέργο να εκθέτει αμφότερα τα στόπερ του Ολυμπιακού στη φάση του γκολ των γηπεδούχων και όχι μόνο.

Η μπάλα κόντρα στους Γερμανούς πρέπει να κινείται με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το παιχνίδι απέναντι στον Παναιτωλικό. Και ο Πέδρο Μαρτίνς θα πρέπει να βρει τρόπο να… τραβήξει λίγο τα γκέμια του καθαρόαιμου που λέγεται Αγκιμπού Καμαρά, χωρίς φυσικά να βάλει φρένο στον καλπασμό του. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο – μακράν του δεύτερου – MVP του πρώτου διμήνου της σεζόν, αγνοεί συμπαίκτες του που βρίσκονται σε εμφανώς καλύτερη θέση για να τελειώσουν φάσεις και επιλέγει να ολοκληρώνει ατομικά τις προσπάθειές του. Ναι, είναι εξαιρετικά δύσκολο να τιθασευτεί ο ενθουσιασμός ενός νέου παιδιού, ναι απαιτεί ιδιαίτερη διαχείριση κάθε ταλέντο που ανοίγει τα φτερά του, ναι κανείς δεν θέλει να βάλει τον Αγκιμπού σε καλούπια, απλά παιχνίδι με παιχνίδι θα πρέπει άπαντες να τον βοηθούν για να βελτιώνει την ποδοσφαιρική του σκέψη.

Επίσης ο Ολυμπιακός θα πρέπει την Πέμπτη να δώσει και μεγαλύτερο πλάτος στις επιθέσεις του, κάτι που σημαίνει ότι τα δύο του ακραία μπακ θα πρέπει να έχουν πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας σε σχέση με το παιχνίδι του Παναιτωλικού.

Η ουσία είναι μία: Οι πρωταθλητές Ελλάδος και ο Πέδρο Μαρτίνς έχουν μπροστά τους τέσσερις μέρες για να παρουσιαστούν στο παιχνίδι με την Άιντραχτ αντάξιοι τον προσδοκιών που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι με τις εμφανίσεις τους την τελευταία τριετία. Το βράδυ της Πέμπτης ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Και μακάρι η μέτρια εμφάνιση του Αγρινίου να σχετίζεται και με το βάρος που έχουν ρίξει άπαντες στου Ρέντη στην μετωπική με τους «αετούς» της Φρανκφούρτης. Μακάρι…

ΥΓ: Μην παραλείψω μια αναφορά και στην εμφάνιση του Ρόνι Λόπες που δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το… φάντασμα που είχαμε δει στις πρώτες του εμφανίσεις με τα ερυθρόλευκα. Μακάρι ο Πορτογάλος να έχει ανάλογα σημάδια βελτίωσης και στα επόμενα παιχνίδια, αρχής γενομένης από την Πέμπτη…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News