Ολυμπιακός: Πολύ παραπάνω από ένα κύπελλο!

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει για την επιστροφή του Ολυμπιακού στους τίτλους στο μπάσκετ μετά από έξι ολόκληρα χρόνια!

Με την δημιουργία του Σούπερ Κάπ, απέκτησε λίγο παραπάνω αίγλη το κύπελλο που – δυστυχώς – τα τελευταία χρόνια σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, η εκάστοτε ομοσπονδία το έβλεπε σαν υποχρέωση που έπρεπε να διευθετηθεί. Όπως όπως, μεταξύ συγγενών και φίλων (που τύγχαναν να είναι και χούλιγκαν ενίοτε), με επεισόδια, με έναν απλό τελικό και φύγαμε.

Οι Ερυθρόλευκοι επέστρεψαν σε αυτόν τον τίτλο (που είχαν να τον κατακτήσουν 11 χρόνια) σε μια ιδανική στιγμή τόσο για αυτούς όσο – όπως φαίνεται – και για το άθλημα και για αυτό ο χθεσινός θρίαμβος είναι πολύ παραπάνω από ένα απλό κύπελλο για τον οργανισμό του Ολυμπιακού.

Ο Ολυμπιακός, οι Αγγελόπουλοι και τα αποτελέσματα της… απομόνωσης!

Ας θυμηθούν λίγο οι Πειραιώτες το τελευταίο φάιναλ φορ και την ατμόσφαιρα στο γήπεδο (Λαμία 2004), σε σχέση με χθες. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι νοιώθουν ότι συνέβαλαν σε αυτό έστω και αν χρειάστηκε να απομονώσουν τον Ολυμπιακό από το πρωτάθλημα και να τον αφήσουν συνειδητά εκτός διεκδίκησης τροπαίων για μια τριετία (καθώς και το 2019 δεν κατέβηκε σε αγώνες με τον Παναθηναϊκό – και αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα με υποβιβασμό – με τον οποίο κανονικά θα βρίσκονταν αντίπαλοι στους τελικούς).

Πολλοί μπορεί να διαφωνούν με τον τρόπο που το έπραξαν, αλλά οι ίδιοι ήταν ξεκάθαροι χθες δια στόματος Γιώργου Αγγελόπουλου: «Το “Μέχρι τέλους’” ήταν η πιο σωστή απόφαση της ζωής μας».

Χθες είδαμε την κορύφωση μιας γιορτής (ναι με φάιναλ φορ μετά από 18 χρόνια) και στα σκαριά είναι το φάιναλ 8 της επόμενης χρονιάς.

Οι 25 προσαγωγές που έγιναν πριν τον τελικό (με ισάριθμα άτομα να μην τους επιτρέπουν – λόγω βεβαρημένου παρελθόντος – την είσοδο στα γήπεδα) δείχνει ότι και στην Ελλάδα, όταν υπάρχει θέληση και άνθρωποι με αποφασιστικότητα στα κατάλληλα πόστα όλα μπορούν να γίνουν και ο νέος πρόεδρος της ΕΟΚ – που έκανε και την απονομή κάτι που είχαμε να δούμε δεκαετίες – Βαγγέλης Λιόλιος δικαίως νοιώθει χαρούμενος για το πρώτο (μεγάλο) κερδισμένο στοίχημα της θητείας του.

Ο Ολυμπιακός ξόρκισε τα φαντάσματα που τον γυροφέρνουν στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός ξόρκισε τα δικά του… φαντάσματα που επέμεναν να τον γυροφέρνουν όποτε έπαιζε με τον Παναθηναϊκό σε ελληνική διοργάνωση. Ο τρόπος που έχασε στο πρωτάθλημα και ο εμφατικός τρόπος που νίκησε – εκτός έδρας μάλιστα – στην Ευρωλίγκα τα λέει όλα.

Ακόμα και ο κόουτς Μπαρτζώκας που έχει «χρεωθεί» κακές διαχειρίσεις σε ντέρμπι τίτλων με τον Παναθηναϊκό πέταξε από πάνω του το δικό του… φάντασμα (του πρώτου ημιχρόνου όταν άφησε υπερβολικά εκτός αγώνα τον Ντόρσεϊ και ο Παναθηναϊκός πήρε το μομέντουμ) και στο δεύτερο ημίχρονο αλλά ιδιαίτερα στο επικό τελευταίο δεκάλεπτο έδωσε ρεσιτάλ.

«Διάβασε» τη γλώσσα του σώματος των δύο Κωνσταντίνων των ομάδων (Σλούκας-Παπανικολάου) που έλεγε ότι είχαν τρομερή ψυχολογική πίεση (ο πρώτος είχε και τον Σαντ Ρος να τον έχει μπλοκάρει) τους τράβηξε στον πάγκο και έριξε Γουόκαπ και ΜακΚίσικ στο παρκέ.

Ο πρώτος – κατά την ταπεινή μας άποψη – ήταν ο αληθινός mvp του αγώνα καθώς ως μπασκετικός πυροτεχνουργός απενεργοποίησε τη βόμβα του Παναθηναϊκού (Νέντοβιτς) και από την εκρηκτική παρουσία της στο πρώτο 20λεπτο (19 πόντοι) την ανάγκασε απλά σε ακίνδυνες μικροεκρήξεις (σκόραρε μόνο με βολές).

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία των ντέρμπι «αιωνίων» σε τελικούς ιδιαίτερα, που ο ένας εκ των δύο αντιπάλων να κρατάει τον άλλο χωρίς καλάθι σε όλο το τελευταίο δεκάλεπτο!

Ναι ο Παναθηναϊκός μόνο με (6) βολές την τελευταία περίοδο και πιο συγκεκριμένα τα τελευταία 2.37 του αγώνα ο οποίος είχε σχεδόν κριθεί καθώς είχε μεσολαβήσει ένα 15-0 του Ολυμπιακού (από 58-67 σε 73-67).

Την ίδια ώρα ο κόουτς Πρίφτης «φοβήθηκε» να αποσύρει τον ήδη κουρασμένο Νέντοβιτς που «υπέφερε» στα χέρια του Γουόκαπ και έπαιρνε πλέον τραγικές επιλογές στην επίθεση χωρίς να μπορεί (έτσι και αλλιώς) να βοηθήσει στην άμυνα.

Η ενέργεια που έβγαλαν αυτοί οι δύο παίκτες για τους Πειραιώτες ήταν αρκετή για να καλυφθεί συνολικά μια διαφορά 20 πόντων (!) από το +12 του Παναθηναϊκού στο 25’  στο τελικό +8 του Ολυμπιακού.

Οι Ερυθρόλευκοι κέρδισαν αυτοπεποίθηση εν’ όψει ενός…διαβολομήνα στην Ευρωλίγκα όπου θα κριθούν όλα και γλύτωσαν την εσωστρέφεια. Την ίδια ώρα ο Πράσινοι που εάν είχαν πάρει το κύπελλο θα πήγαιναν σβηστά και χωρίς γκρίνια μέχρι τους τελικούς του πρωταθλήματος τώρα πρέπει να σηκώσουν κεφάλι.

Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς και για τους δύο και μέχρι να τα ξαναπούν (για τίτλο) θα έχουν και άλλες δουλειές.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News