Ολυμπιακός: Πετυχημένος, αλλά ακόμα πιο... πεινασμένος

Οι Ερυθρόλευκοι όχι απλά επέστρεψαν στα πλέι οφ, αλλά πήραν και πλεονέκτημα έδρας αλλά ο Γιάννης Λαμπίρης εξηγεί γιατί αυτό δεν τους αρκεί

Η απόσταση από το Μονακό στη Λυών είναι μόλις 305 χιλιόμετρα, αλλά η διαφορά προσέγγισης των δύο αγώνων στη Γαλλία από τον Ολυμπιακό απείχε έτη   φωτός !

Οι Ερυθρόλευκοι ήθελαν να τελειώνουν με το πλεονέκτημα έδρας (το έκαναν με τη νίκη τους επί της Βιλερμπάν με 94-80) και παρά το γεγονός ότι η πορεία τους είναι άκρως επιτυχημένη μέχρι στιγμής είναι οι ίδιοι που έχουν βάλει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών με αποτέλεσμα να θέλουν και το κερασάκι στην τούρτα που είναι η πρόκριση στο  φάιναλ φορ του Βελιγραδίου.

Εκεί που  δεν έφτασε μια άλλη καλή ομάδα του Ολυμπιακού πριν από μια τετραετία και ενώ είχε πλεονέκτημα έδρας (το απώλεσε χάνοντας τη σειρά από τη Ζαλγκίρις με 3-1).

Η διαφορά ίσως με τότε είναι ότι φτάνοντας στα πλέι οφ η ομάδα είχε πτωτική τάση, ενώ τώρα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο χωρίς να σημαίνει αυτό κάτι.

Τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός…

Για τους στατιστικολόγους η τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός πήγε σε φάιναλ φορ, ήταν το 2017, στην Κωνσταντινούπολη (έχασε το τρόπαιο στον τελικό από τη Φενέρμπαχτσε) και στα πλέι οφ είχε πλεονέκτημα έδρας (το οποίο αξιοποίησε με 3-2 νίκες που του έδωσαν την πρόκριση) με την Εφές Αναντολού.

Τελευταία φορά που προκρίθηκε ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα σε φάιναλ φορ ήταν το 2013 στο Λονδίνο (όπου και κατέκτησε το τρόπαιο με το θρίαμβο επί της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό) και στα πλέι οφ, με πλεονέκτημα έδρας απέκλεισε με 3-2 (μαντέψτε) την Εφές Αναντολού !

Πολύ Εφές έχει το…στατιστικό μενού και εκτός συνταρακτικών αποτελεσμάτων, το συγκεκριμένο ζευγάρι θα ανταμώσει σε μια ακόμα τιτανομαχία (4-5) για μια θέση στο Βελιγράδι.

Θα «χτυπάει» το κεφάλι του

Ναι ο Ολυμπιακός – εάν επιβεβαιωθεί αυτό το ζευγάρι – αφενός θα «χτυπάει» το κεφάλι του που ηττήθηκε με κάτω τα χέρια μέσα στο Μάρτιο σε Βερολίνο (από Αλμπα) και Μόντε Κάρλο (από Μονακό) και αφετέρου θα πρέπει να κάνει μια υπέρβαση για να κάμψει την αντίσταση της πρωταθλήτριας Ευρώπης και ας έχει το πλεονέκτημα της έδρας (έχοντας 12-1 εφέτος μέχρι στιγμής στο ΣΕΦ).

Όμως μέχρι τα πλέι οφ έχει πολύ δρόμο ακόμα και θα προηγηθεί ένα (5ο εφετινό) ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, για το πλεονέκτημα έδρας στην Basket League, το οποίο ανάλογα και του αποτελέσματος θα διαμορφώσει και την ψυχολογία των Ερυθρολεύκων για τη συνέχεια  στην Ευρωλίγκα.

Αυτό πάντως που θα συμβεί (και τυπικά) την πρωταπριλιά δεν θα είμαι ψέμα λόγω της ημέρας, αλλά μια μεγάλη αλήθεια. Καθώς εκείνη τη μέρα κόντρα στη Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός θα κλείνει την κανονική περίοδο και θα επιστρέφει στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Μια πολύ σημαντική επιτυχία για την κορυφαία – βάση αποτελεσμάτων – ομάδα της Ευρώπης σχεδόν για μια δεκαετία από το 2010 και μετά που όμως είχε περάσει και τη δική της κάμψη ιδιαίτερα  πρόπερσι και λιγότερο πέρυσι που άρχισε και πάλι να χτίζεται κάτι καλό από τον κόουτς Γιώργο Μπαρτζώκα, τους παίκτες του και φυσικά τους αδελφούς Αγγελόπουλους.

Γι’ αυτό επιστρέφει

Με αποκορύφωμα την εφετινή χρονιά όπου ο Ολυμπιακός επιστρέφει δυναμικά στα πλέι όφ, χάρις στον σωστό προγραμματισμό του, το στήσιμο της ομάδας και τη διοικητική σταθερότητα που έδωσε όλα τα εχέγγυα σε έναν εξαιρετικό προπονητή να κάνει τις επιλογές του (ιδιαίτερα των ξένων όπου  έχει και μεγάλη παράδοση) και να παρουσιάσει το έργο του.

Το οποίο όχι μόνο άρεσε (ως μπάσκετ και τρόπο παιχνίδιού) αλλά αποθεώθηκε πολλές φορές, όχι μόνο από τους φίλους του Ολυμπιακού, αλλά κυρίως από τους αντιπάλους του και αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημο.

«Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα. Παίζουν υπέροχο μπάσκετ. Βλέπεις τον τρόπο που κυκλοφορούν την μπάλα. απλά σαν… θεατρικό έργο, αλλά όλα σχετικά με το διάβασμα. Οπότε πρέπει να αποδώσεις τα εύσημα στον Ολυμπιακό» παραδέχτηκε ιπποτικά ο τεχνικός της Βιλερμπάν Τι Τζέι Πάρκερ και ακριβώς αυτό στο οποίο στάθηκε («Θυμίζει θεατρικό έργο ο τρόπος που κυκλοφορούν τη μπάλα») δείχνει και τους αυτοματισμούς που έχει δημιουργήσει με την ομάδα του ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Είναι τρομερή η διαφορά που  έχει προς το καλύτερο η Ερυθρόλευκη ομάδα όταν ο Κώστας Σλούκας  (15π., 9 ασίστ χθες) κάνει…παιχνίδι.

Μαζί με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ και τον Σάσα Βεζένκοφ πέτυχαν τους 54 από τους 94 πόντους της ομάδας τους αλλά ο Ολυμπιακός έχει και άλλους «ήρωες» που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για να τον οδηγήσουν μέχρι τα πλέι  οφ. Θα καταφέρουν (όλοι μαζί) να τον πάνε και μέχρι το Βελιγράδι ;

Αυτά θα τα μάθουμε προσεχώς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News