Ολυμπιακός: Οφείλει να «χτίσει» πάνω σε αυτή την ήττα

Ο Ολυμπιακός έχασε με κάτω τα χέρια – στο τέλος – από την Αλμπα στο Βερολίνο και ο Γιάννης Λαμπίρης εξηγεί πως αυτό το χαμένο παιχνίδι μπορεί να γίνει το “κλειδί” για την πιο δύσκολη εβδομάδα στη σεζόν μέχρι τώρα των Ερυθρολεύκων.

Ο Ολυμπιακός έχασε με κάτω τα χέρια – στο τέλος – από την Αλμπα στο Βερολίνο και ο Γιάννης Λαμπίρης εξηγεί πως αυτό το χαμένο παιχνίδι μπορεί να γίνει το “κλειδί” για την πιο δύσκολη εβδομάδα στη σεζόν μέχρι τώρα των Ερυθρολεύκων.

Ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε ζητήσει από τους  παίκτες του να μην διαβάζουν τα σενάρια και να μην κοιτάνε τη βαθμολογία. Γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα ότι αν η ομάδα του κέρδιζε και τα έξι εναπομείναντα παιχνίδια (τα περισσότερα με ομάδες χωρίς σοβαρές πιθανότητες πρόκρισης) χωρίς να υπολογίζουμε τις ρωσικές ομάδες, θα ήταν σίγουρα στην πρώτη τριάδα και με μεγάλες πιθανότητες ακόμα και για τη δεύτερη θέση.

Πράγμα που θα τον έφερνε σε ένα – θεωρητικά – πιο βατό διασταύρωμα στο δρόμο προς το φάιναλ φορ του Βελιγραδίου.

Έσπασε τα… μούτρα της στο τείχος του Βερολίνου

Η ομάδα του όμως έσπασε τα… μούτρα της πάνω στο τείχος του Βερολίνου και συμφωνούμε μαζί του με την ατάκα: «Αν είχαμε 11-1 εκτός θα ήμασταν ομάδα του ΝΒΑ» με τη μόνη διαφορά ότι ήταν πολύ άσχημος ο τρόπος της ήττας.

Η Αλμπα  έβαλε 33 πόντους στο τελευταίο δεκάλεπτο και 90 συνολικά σε μια από τις καλύτερες άμυνες της Ευρώπης όταν μετά βίας φτάνει τους 75 στα παιχνίδια της.

«Όλοι προσπαθείτε να σκοράρετε και έχετε ξεχάσει την άμυνα. Σας έχω επαινέσει τόσες φορές στο παρελθόν για την εξαιρετική κυκλοφορία στη μπάλα που έχετε, αλλά σήμερα την έχετε ξεχάσει. Ολα τα άλλα είναι γαμ…δικαιολογίες. Αυτό είναι το επίπεδο της Ευρωλίγκας, και πρέπει να παίξετε σε τέτοιο βαθμό, όχι να δίνετε στην Αλμπα το ρυθμό που θέλει στο παιχνίδι» τους φώναξε ο Έλληνας τεχνικός σε κάποιο τάιμ άουτ.

Όμως και ο ίδιος δεν μπόρεσε να τους πείσει να διατηρήσουν ένα υψηλό τέμπο στην άμυνα, μέχρι το τέλος.

Καλάθια… μαχαιριές

Μετά το 70-66 στο τελευταίο εξάλεπτο κατάρρευσαν δεχόμενοι 20 πόντους με τους γηπεδούχους να τελειώνουν με 13/21 καλάθια, πολλά εκ των οποίων στο τελευταίο δεκάλεπτο ήταν «μαχαιριές» καθώς την ώρα που η μπάλα βρισκόταν στον αέρα προς το καλάθι του Ολυμπιακού ακουγόταν η λήξη του χρόνου επίθεσης.

Ο «εξολοθρευτής» του Νεμάνια Νέντοβιτς και παίκτης «κλειδί» στον νικηφόρο τελικό κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό (όπου οι κυπελλούχοι κράτησαν τον αντίπαλό τους χωρίς καλάθι στο τελευταίο κρίσιμο δεκάλεπτο γυρίζοντας τον αγώνα) Τόμας Γουόκαπ, ήταν ο αδύναμος κρίκος χθες.

Τις περισσότερες φάσεις με τον Μάοντο Λό, τις έβλεπε μετά στο…ριπλέϊ. Ο παίκτης της Αλμπα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των νικητών με 27 πόντους (5/6 δίποντα, 5/6 τρίποντα, 2/2 βολές), 5 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 1 κλέψιμο και 3 λάθη σε 28:14′, έχοντας 34 στο ranking. Πετυχαίνοντας μάλιστα δύο σημαντικά ρεκόρ. Καθώς έκανε

career-high σε πόντους (με τους 27 που πέτυχε) αλλά και σε σύστημα αξιολόγησης (είχε 34 ranking) στα 167 ματς, που έχει δώσει από το 2016 στην Ευρωλίγκα !

Οι Ερυθρόλευκοι γνώριζαν ότι μετά το δικό τους παιχνίδι θα ολοκληρωνόταν το μεγάλο ντέρμπι Ρεάλ-Αρμάνι αλλά οι ίδιοι φρόντισαν να μην το εκμεταλλευτούν όπως και τις ήττες (μεγάλο δώρο μέχρι προχθές, παραμένουν ακόμα σημαντικές) της Ρεάλ στο Βελιγράδι και της Εφές στη Βιτόρια δύο μέρες νωρίτερα.

Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα πήγαν να νικήσουν με ανορθόδοξο τρόπο την Αλμπα, σαφώς κατώτερου επιπέδου ομάδα από τη Μπάγερν που είχαν νικήσει στο Μόναχο την περασμένη εβδομάδα. Καθώς έπαιξαν στο δικό τους ρυθμό με run & gun παιχνίδι και αυτό ήταν βούτυρο στο ψωμί των γηπεδούχων.

Μια δύσκολη διαβολοβδομάδα

Την επόμενη “πράσινη” διαβολοβδομάδα περιμένουν τον Ολυμπιακό δύο από τα πιο δύσκολα παιχνίδια της χρονιάς και ας είναι κόντρα στους δύο ουραγούς της βαθμολογίας με τις πράσινες εμφανίσεις.

Η Ζαλγκίρις – που τον φιλοξενεί την Τρίτη – σε μια κατάμεστη έδρα έχει ένα εξαιρετικό σερί (3 νίκες στην τελευταία τετράδα αγώνων) και θέλει να το συνεχίσει με όπλο την τρομερή ατμόσφαιρα στη «Ζαλγκίριο Αρένα».

Ο Παναθηναϊκός την Πέμπτη στο ΣΕΦ, θα ψάξει τη δεύτερη εφετινή του νίκη στον Πειραιά για να σταματήσει το σερί των δύο συνεχόμενων νικών του Ολυμπιακού και κυρίως να πάρει το προβάδισμα στο κομμάτι της ψυχολογίας για την τελική τους μάχη στο πρωτάθλημα, αρχικά στο ΟΑΚΑ (για το πλεονέκτημα της έδρας) και στη συνέχεια – εκτός συνταρακτικού απροόπτου – στους τελικούς της Basket League.

Εάν ο Ολυμπιακός έχει ως παράδειγμα προς αποφυγήν το χθεσινό (αγωνιστικό) ναυάγιο στο Βερολίνο, θα αυξήσει τις πιθανότητές του να πάρει αυτό που θέλει και από τα δύο παιχνίδια.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News