Ολυμπιακός: O λόγος που γράφει και πάλι ιστορία λέγεται… Γιώργος Μπαρτζώκας

Ολυμπιακός: O λόγος που γράφει και πάλι ιστορία λέγεται… Γιώργος Μπαρτζώκας και οι ερυθρόλευκοι έφτασαν ξανά σε Final-4 της Euroleague στο Βελιγράδι

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το… ονειρεύτηκε και ο Ολυμπιακός θα ξαναβρεθεί σε Final-4 της Euroleague μετά το 2017!

Λένε πως πάντοτε είσαι μία απόφαση μακριά από το να έχεις μία εντελώς διαφορετική ζωή. Για τον Ολυμπιακό αυτή η απόφαση έρχεται κάτι περισσότερο από δύο χρόνια πριν, στις 12 Ιανουαρίου του 2020. Ο κόουτς Κεμζούρα λύνει τη συνεργασία του με τους Πειραιώτες και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακοινώνεται το ίδιο απόγευμα.

Πέντε χρόνια μετά τη φυγή του, από εκείνο το αλησμόνητο παιχνίδι Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιστρέφει στον πάγκο που αγαπά να κάθεται πιο πολύ από κάθε άλλον. Με την έξτρα πίεση λόγω της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας αλλά και την περίσσεια λατρεία του για τον Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας γυρίζει σπίτι του.

Δε θα βρει τίποτα ίδιο σε σχέση με την ημέρα που έφυγε. Ο Ολυμπιακός που είχε στόχο τα Final-4 δεν υπάρχει πια και η ομάδα έχει κάνει μία πολύ κακή σεζόν, όντας και μακριά από την Basket League λόγω της απόφασης που έχει πάρει η διοίκηση των αδερφών Αγγελόπουλων. Όμως κάθε σπουδαίο όνειρο ξεκινάει με έναν ονειρευτή. Από την πρώτη μέρα που ξανακάθισε στον πάγκο του Ολυμπιακού ξεκίνησε να… χτίζει, μέχρι να βάλει και το τελευταίο τουβλάκι, στην πρόκριση επί της Μονακό το βράδυ της 4ης Μαΐου του 2022.

Ο Μπαρτζώκας έχτισε τον Ολυμπιακό του σήμερα από το 2020

Εκείνη η χαμένη χρονιά που σημαδεύτηκε και από το… φινάλε δίχως τέλος, ελέω κορωνοϊού, έφερε στις τάξεις των «ερυθρολεύκων» ως συμπλήρωμα τον Σακίλ ΜακΚίσικ, ανακάλυψη του Μπαρτζώκα τότε για να ενισχύσει το στοιχείο αθλητικότητας που λείπει. Ο ΜακΚίσικ με την εξαιρετική του φετινή σεζόν έχει γίνει ένας πολυσύνθετος φόργουορντ, που μπορεί να μην είναι παράγοντας σε κάθε παιχνίδι της σειράς με τη Μονακό, αλλά αγκιστρώνεται από το βαγόνι της πρόκρισης, στο ημίχρονο του πέμπτου παιχνιδιού που ο Ολυμπιακός αγκομαχά κόντρα στους Μονεγάσκους.

Έτσι ξεκινάει κάθε μεγάλο όνειρο. Πρέπει να υπάρχει ένας… ονειρευτής, να το φτιάξει πρώτα στο κεφάλι του και μετά να το αποτυπώσει στο χαρτί. Στην προκειμένη περίπτωση είναι το παρκέ. Τα «στοιχήματα» παικτών όπως ο Χάρισον δε βγαίνουν, αλλά στην ομάδα βρίσκεται πλέον ο Σλούκας. Μία χρονιά αφότου χωρίστηκε από τον Βασίλη Σπανούλη, είναι ο άνθρωπος που έβαλε κάθε κρίσιμο σουτ για να φέρει τον Ολυμπιακό να κλείνει θέση στο Βελιγράδι.

Δίπλα του ο Ντόρσεϊ που χρωστούσε ένα μεγάλο καλάθι, σαν αυτό για το 91-86, όντας άφαντος για πέντε παρά κάτι παιχνίδια playoffs. Ο Τόμας Γουόκαπ που κάνει τα πέντε ματς της ζωής του κλειδώνοντας τον Τζέιμς και παίρνει πρωτοβουλίες στην επίθεση τις οποίες δε συνήθιζε. Φυσικά ο Φαλ, το σκιάχτρο του Ολυμπιακού που έκανε υπερωρίες χωρίς να έχει τον Χασάν Μάρτιν να έρχεται από τον πάγκο.

Το όνειρο του Μπαρτζώκα δεν ήταν τόσο απατηλό όσο φάνταζε. Από νωρίς το κατάλαβαν και όσοι έκαναν το ΣΕΦ μπασκετικό τους στέκι, τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής, σε μία ακόμα δύσκολη σεζόν λόγω κορωνοϊού. Όταν τραγουδήθηκε για πρώτη φορά το «φέρτε μας το Ευρωπαϊκό» πρέπει να είχαμε Δεκέμβριο. Για τον Μπαρτζώκα σίγουρα θα έπαιζε στο μπαγκράουντ του μυαλού του από πολύ νωρίτερα, αφού με την οξυδέρκεια και την εμπειρία του μπορεί να αντιληφθεί ποιο μείγμα είναι ικανό να φτάσει ως το φινάλε της διαδρομής.

Ο Μπαρτζώκας έχει πλέον την αναγνώριση που του αξίζει

Η αναγνώριση που γνωρίζει του αξίζει πέρα για πέρα, πολλώ δε μάλλον και για τον τρόπο που απομακρύνθηκε κάποτε από τον σύλλογο. Το μπάσκετ που έχει παίξει όλη τη φετινή σεζόν ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να μείνει εκτός Final-4, ακόμα και αν η Μονακό ήταν η τέλεια αντίπαλος για να το πετύχει. Όχι όμως φέτος, όχι κόντρα σε αυτήν την ομάδα του Μπαρτζώκα που παίζει ό,τι πιο κοντινό στα θέλω του. Πίεση στην άμυνα, αλλαγές και χέρια παντού, ελευθερία στην επίθεση και τέλεια κυκλοφορία μπάλας χωρίς ντρίπλα.

Ο φετινός Ολυμπιακός είναι πέρα για πέρα ένα δημιούργημα του προπονητή του, που συνέθεσε πολύ προσεκτικά προσθέτοντας κομμάτια την τελευταία διετία. Δε χτίζονται ομάδες Final-4 από τη μία στιγμή στην άλλη. Η χρονιά φυσικά και δεν έχει τελειώσει με την πρόκριση στο Βελιγράδι, αλλά είναι σειρά του Μπαρτζώκα πια να… ελευθερωθεί.

Ζώντας κάθε στιγμή έντονα, με πάθος και κινήσεις λες και βρίσκεται ο ίδιος στο παρκέ για να παίξει, κατακτά κορυφές που απελευθερώνουν το δικό του μυαλό και ψηλώνουν το ταβάνι του. Με τον Ολυμπιακό την Euroleague την είχε κατακτήσει, όμως τα εγχώρια πάντοτε του ξέφευγαν. Ο τίτλος του κυπέλλου στην Κρήτη δεν έδωσε φτερά μόνο στην ομάδα, αλλά αποτίναξε και από τον ίδιο ένα τεράστιο βάρος το οποίο υπήρχε στα συναπαντήματα με τον Παναθηναϊκό.

Αυτός είναι ο προπονητής της χρονιάς στην Euroleague

Πέρασαν 845 μέρες από τη στιγμή που επισημοποιήθηκε η επιστροφή του και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, έχοντας εξασφαλίσει την 3η του συμμετοχή σε Final-4, είναι δεδομένο πως γυρνώντας σπίτι του γνωρίζει ότι έχει χτίσει την ομάδα που ονειρεύτηκε και αυτός είναι ο λόγος που ζει με ανεξάντλητη αγάπη και πάθος μαζί της, αφήνοντας τα συναισθήματα να κυριεύσουν το σώμα του.

Μετά από 845 μέρες ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν ήταν απλά μία απόφαση. Ήταν «Η ΑΠΟΦΑΣΗ» για μια εντελώς διαφορετική ζωή. Μία ζωή γεμάτη ζωντάνια και 12.000 κορμιά να συντονίζουν τα χτυποκάρδια τους, παρασυρόμενοι στον πλούτο των συναισθημάτων που μπορεί να γεννήσει μία μπασκετική παράσταση. Γεμάτη υποσχέσεις για κάτι ακόμα πομπώδες λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια, στο Βελιγράδι.

Ο Ολυμπιακός έχει μία εντελώς διαφορετική ζωή από αυτήν που συνήθισε το διετία 2018-19 και ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που δικαιούται να λέει πως δε βαυκαλίζεται ως ο προπονητής της χρονιάς στην Euroleague, είναι ο λόγος αυτής της μετάλλαξης.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News