Ολυμπιακός: «Καυτός» στην τελική ευθεία με θέα το Βελιγράδι

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει για τον Ολυμπιακό που μπαίνει στην τελική ευθεία της Euroleague με το… πόδι στο γκάζι και με εμφανή πλέον στόχο την επιστροφή του σε φάιναλ φορ! 

Στο σταθμό του Μονάχου,  ο Ολυμπιακός θύμιζε… εξπρές και πήρε μια εξαιρετικά πολύτιμη νίκη. Που όσο και να θέλει (και καλά κάνει) ο Γιώργος Μπαρτζώκας να κρατάει χαμηλούς τόνους κακά τα ψέματα η ομάδα του εδώ και λίγο καιρό κυνηγάει το πλεονέκτημα έδρας και όχι την πρόκριση στα πλέι οφ την οποία έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει.

Όταν οι Ερυθρόλευκοι θυμήθηκαν το μεγάλο τους όπλο (άμυνα) τα πράγματα έγιναν πιο απλά και δεχόμενοι μόλις 35 πόντους στο δεύτερο 20λεπτο (με τρίποντο μάλιστα στην εκπνοή όταν όλα είχαν κριθεί) μετέτρεψαν ένα δύσκολο παιχνίδι, στο οποίο είχαν βρεθεί και μέχρι το -10 λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνο (50-40 στο  18’) σε…παρέλαση.

Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο αφιονισμένος Τάιλερ Ντόρσεϊ είχε πετύχει 13 πόντους ήδη στο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στο σκορ 29-28 και 53-50 στο ημίχρονο.

Διότι ενώ λειτουργούσε άψογα η επίθεσή του (έβαλε σχεδόν 100 πόντους σε μια ομάδα που δεν δέχεται εύκολα πάνω από 73-75 πόντους και μάλιστα στην έδρα της) η άμυνα του ήταν αν μη τι άλλο αφελής.

Οι μικροί ήρωες έδωσαν τη νίκη στον Ολυμπιακό, οι διαιτητές του… στέρησαν το δώρο του Παναθηναϊκού

Οι 53 πόντοι που δέχτηκε στο πρώτο 20λεπτο είναι η χειρότερη εφετινή του επίδοση ξεπερνώντας τους 49 που είχε δεχτεί στην Αγία Πετρούπολη από τη Ζενίτ και τους 48 από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα σε δύο ταξίδια που το πιθανότερο θα αποτελέσουν απλή ανάμνηση.

Λίγο νωρίτερα ο «αιώνιος» αντίπαλός του παραλίγο να του έχει κάνει ένα μεγάλο δώρο, αλλά τελικά έχασε στις λεπτομέρειες (και με δικαιολογημένα σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία) από την Αρμάνι με βολή ενός πρώην «ερυθρόλευκου» στα 2’’ του Κάιλ Χάινς.

Το «κλειδί» για το διπλό στο Μόναχο, ήταν το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε πολλούς μικρούς ήρωες. Διότι μπορεί παραδοσιακά στο μπάσκετ ο πρώτος σκόρερ να παίρνει τα εύσημα, αλλά πίσω από τον «καυτό»  (με 25 πόντους) Τάιλερ Ντόρσεϊ, υπήρχε ένα «κομπιούτερ» (Κώστας Σλούκας) με 11 πόντους και 10 ασίστ, εναν δεύτερο «εκτελεστή» στα κρίσιμα με 17 πόντους και 5 ριμπάουντ (Σάσα Βεζένκοφ) και καθοριστικούς δεύτερους ρόλους όπως ο Χασάν Μάρτιν (κυρίως)με 14π., αλλά και ο Μουσταφά Φάλ με 10 πόντους, 7 ριμπάουντ και κυρίως το «σκιάχτρο» από το οποίο άρχισε η αντεπίθεση μέσω άμυνας.

Αλλά και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης με ένα ώριμο παιχνίδι το οποίο είχε κερασάκι στην τούρτα το τρίποντο που «σφράγισε» τη νίκη (γράφοντας το 87-79 του 36’ με τους Πειραιώτες που είχαν 9/19 τρίποντα.

Πως αλλάζουν τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό οι εξελίξεις με τις ρωσικές ομάδες στην Euroleague

Οι Ερυθρόλευκοι με τα νέα δεδομένα (τα οποία είναι λυπηρά όχι για το αγωνιστικό κομμάτι αλλά γιατί μας θυμίζουν τη φρίκη του κάθε πολέμου) αντί για πέντε εντός έδρας παιχνίδια έχουν μόνο δύο καθώς θα φιλοξενούσαν και τις τρεις ρωσικές ομάδες.

Κακά τα ψέματα είναι ουτοπικό σενάριο η επιστροφή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και την Ούνιξ Καζάν στη διοργάνωση.

Δυστυχώς γιατί ο πόλεμος  (από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία) και οι παρενέργειές του δεν τελειώνουν τόσο γρήγορα και επίσης με το φάιναλ φορ εκτός από έδρα (Βελιγράδι αντί για Βερολίνο) να αλλάζει και ημερομηνία προς το νωρίτερο, δεν βγαίνει το πρόγραμμα.

Για τους «Ερυθρόλευκους» τα δύο εντός έδρας παιχνίδια ενώ θα είναι κόντρα σε αδιάφορους βαθμολογικά αντιπάλους θα είναι τα πιο δύσκολα.

Καθώς τόσο ο Παναθηναϊκός (17/3) όσο και η Μπαρτσελόνα (1/4) προτελευταία αγωνιστική που θα έχει εξασφαλίσει την 1η ή τη 2η θέση έχουν ξεχωριστό κίνητρο να νικήσουν τους Πειραιώτες στην έδρα τους.

Από εκεί και πέρα είναι κρίσιμα για τον Ολυμπιακό τα δύο πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια (με Αλμπα στις 10/3 και Ζαλγκίρις στις 15/3) με ομάδες που έχουν αποκλειστεί αλλά χωρίς  άγχος βρίσκονται στο καλύτερο τους αγωνιστικό στάδιο στη χρονιά.

Όπως και το τριήμερο στη Γαλλία (με Μονακό στις 23/3 και με Βιλερμπάν στις 25/3) όπου δύο ομάδες που υπό τις παρούσες συνθήκες  διεκδικούν πρόκριση θα παίζουν ένα από τα τελευταία τους χαρτιά.

Εδώ όμως που έχει φτάσει ο Ολυμπιακός πρέπει να (συνεχίσει να) δείχνει χαρακτήρα.

Η Ευρωλίγκα θα αποφασίσει τις επόμενες μέρες εάν θα ακυρωθούν όλα τα παιχνίδια των ρωσικών ομάδων ή εάν θα μετρήσουν αυτά που έχουν γίνει και τα άλλα δεν θα υπολογιστούν και θα μετρήσει η βαθμολογία με ποσοστό νικών ηττών.

Σε μια σεζόν που ήδη «αλλοιώνει» αρκετά παιχνίδια λόγω κορονοϊού η διοργανώτρια αρχή οφείλει να τηρήσει μια όσο το δυνατόν πιο σωστή ισονομία.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News