Ολυμπιακός: Έσφιξε αμυντικά (1-0 την Αλκμάαρ), να ξεσφίξει και δημιουργικά

Στο πρώτο (ανεπίσημο) εντός έδρας ματς της σεζόν 2022/23 ο Ολυμπιακός κέρδισε 1-0 την Αλκμάαρ με κεφαλιά του Σισέ στο 45′ μετά από κόρνερ-ασίστ του Ζίνκερναγκελ και στο οποίο ντεμπούταρε, και μάλιστα ως βασικός, ο Βρσάλικο. Οι ερυθρόλευκοι ήταν αρκετά σφιχτοί αμυντικά και απειλήθηκαν ελάχιστα (μόνο στις καθυστερήσεις με τον Ρέαμπτσιουκ να σώζει λίγο πριν από τη γραμμή δύο φορές στην ίδια φάση!!!) ενώ, όπως αναμένονταν, ήταν σφιχτοί και δημιουργικά.

Βεβαίως κανείς δεν περίμενε κάτι (πολύ) καλύτερο για τους Πειραιώτες που έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους. Όχι μόνο για τα κρίσιμα ματς με τη Μακάμπι για τα προκριματικά του Champions League (σ.σ.: σε 10 μέρες το πρώτο ματς στη Χάιφα) αλλά γενικότερα. 

Έκπληξη με Βρσάλικο

Ο Πέδρο Μαρτίνς αιφνιδίασε επιλέγοντας στο αρχικό σχήμα τον Σίμε Βρσάλικο που προπονείται λίγες μέρες με την ομάδα (σ.σ.: ήταν σε διακοπές λόγω διεθνών υποχρεώσεων και δεν πήγε καν στην Αυστρία για το βασικό στάδιο προετοιμασίας) και προφανώς είναι ανέτοιμος. Η ανετοιμότητα επιβεβαιώθηκε με το ότι έγινε αλλαγή στο ημίχρονο αλλά ταυτόχρονα φάνηκε και η πρεμούρα του προπονητή να τον έχει στα σημαντικά ματς με τη Μακάμπι αρχής γενομένης από το πρώτο που γίνεται σε 10 μέρες στη Χάιφα. Παρά την ελλιπή ακόμα φυσική κατάσταση ο Κροάτης δεν «κρύφτηκε» στο ματς, δεν πήγε στην ασφάλεια. Ζήτησε και πήρε μπάλες, έκανε ανεβάσματα και προσπάθησε να κάνει συνδυασμούς με τον Μασούρα και όποιον άλλον βρίσκονταν δεξιά.  

Με 4-1-4-1 και Κανέ 6άρι

Ο Μαρτίνς παρέταξε τον Ολυμπιακό με μια διάταξη που έμοιαζε με 4-1-4-1. Ο Βατσλίκ ήταν στα δοκάρια και από αριστερά προς τα δεξιά στην άμυνα βρίσκονταν οι Ρέαμπτσιουκ, Σισέ, Σωκράτης και Βρσάλικο. Το «καθαρό» 6άρι ήταν ο Κανέ που είχε λίγο μπροστά και δεξιά τον Αγκιμπού και λίγο μπροστά και αριστερά τον Μαντί Καμαρά. Στα φτερά βρίσκονταν Ζίνγκερναγκελ και Μασούρας και στην κορυφή ο Ελ Αραμπί. Με αυτή την 11άδα ο Ολυμπιακός ήταν σφιχτός αμυντικά αλλά και επιθετικά. Δεν κινδύνεψε καθόλου στα πρώτα 45′ αλλά ταυτόχρονα απείλησε λίγο και στα καλά είχε συμμετοχή ο στόπερ Σισέ. Ο Σενεγαλέζος εξάλλου ήταν εκείνος που έκανε το 1-0 στο 45′ με κεφαλιά μετά από ωραία εκτέλεση κόρνερ του Ζίνκερναγκελ από δεξιά. Ο Σισέ στο 17′ άρχισε μία ωραία επίθεση του Ολυμπιακού (κάθετη στον Ρέαμπτσιουκ και σέντρα στον Ελ Αραμπί που κατέληξε σε τελική του Μασούρα) και στο 33′ ο ίδιος σούταρε από το ύψος της περιοχής πολύ άουτ σε φάση με καλές προϋποθέσεις.  

Μία αλλαγή στο 46′, τέσσερις στο 71′

Με την έναρξη του β’ μέρους ο Μαρτίνς άφησε στον πάγκο τον Βρσάλικο που δεν είχε άλλες ανάσες και έβαλε τον Άβιλα δεξιά στην άμυνα. Ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει τον έλεγχο και θα μπορούσε σε 1-2 περιπτώσεις να σκοράρει ξανά. Στο 71′ ο Εμβιλά πήρε τη θέση του Μαντί, ο Μανωλάς του Σωκράτη, ο Ρατζέλοβιτς του Ζίνκερναγκελ και ο Αμπουμπακάρ του Ελ Αραμπί. Μετά τις αλλαγές η διάταξη έμοιαζε με 4-2-3-1 αφού ο Εμβιλά πήγε δίπλα στον Κανέ και μπροστά τους πια έπαιζε, σαν 10άρι, ο Αγκιμπού. Ο Μαρτίνς ολοκλήρωσε τις αλλαγές του στο 83′ με τον Βαλμπουενά να παίρνει τη θέση του Αγκιμπού και ο Μπουχαλάκης του Κανέ.

Όλεγκ ο… Ironman

Όλα θα ήταν καλύτερα αν δεν έλειπε το λάθος του Ρατζέλοβιτς στο 90+2′ που επέτρεψε στην Αλκμάαρ να κάνει την πρώτη και πολύ σοβαρή ευκαιρία της σε αντεπίθεση στο φινάλε με τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ να χαρίζει ένα απίθανο χάι λάιτ σταματώντας δύο φορές τη μπάλα λίγο πριν από τη γραμμή στην ίδια φάση και αποτρέποντας βέβαιο γκολ και ισοφάριση! 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News