Ολυμπιακός: Δύσκολο να δούμε και του χρόνου καλό ποδόσφαιρο!

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τα αποτελέσματα στο κύπελλο Ελλάδος και στα play off του ελληνικού πρωταθλήματος έχει πλέον η συζήτηση για τον Πέδρο Μαρτίνς και για το αν τελείωσε ο κύκλος του.

Επειδή έχει φουντώσει θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις χρήσιμες νομίζω σε όσους σε αυτή συμμετέχουν – και είναι πολλοί. Σε όσους ουρλιάζουν εναντίον των προπονητών γιατί αυτοί δεν κέρδισαν ένα ματς δεν έχω να πω τίποτα: θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το ποδόσφαιρο με μια παθιασμένη οπαδική γραφικότητα που δεν με αφορά. Θέλω να αναφερθώ όμως σε κάποιους άλλους που τελευταία αναρωτιούνται για την έλλειψη θεαματικότητας του ποδοσφαίρου του εφετινού Ολυμπιακού και που τονίζουν πλέον σε κάθε ευκαιρία ότι ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος φέτος δεν έπαιξε μπάλα και δεν ήταν καλός. Αναφέρομαι σε αυτούς διότι κατανοώ το παράπονό τους, βρίσκω λογική την απαίτησή τους και θεωρώ καλοπροαίρετη την κριτική τους. Αλλά και γιατί τους έχω δυο δυσάρεστες ειδήσεις. Η πρώτη ότι φέτος δεν έπαιξε μπάλα της προκοπής καμία ελληνική ομάδα. Και η δεύτερη ότι πολύ δύσκολα θα παίξει μπάλα της προκοπής – πολύ φοβάμαι – κάποια ομάδα και του χρόνου. Επειδή κι εμένα μου αρέσει το ωραίο ποδόσφαιρο θέλω όσοι το προσδοκούν να έχουν κάποια πράγματα υπόψιν τους και να μην ακούν παραμύθια.

Το μαγικό όνομα

Είναι το ωραίο ποδόσφαιρο που παίζει μια ομάδα αποτέλεσμα παρουσίας ενός προπονητή; Λυπάμαι που θα σας χαλάσω τα όνειρα, αλλά όχι. Αν αύριο ο Μαρινάκης τρελαινόταν, πουλούσε δέκα καράβια και έφερνε τον Γκουαρντιόλα και του έδινε το τωρινό υλικό του Ολυμπιακού αμφιβάλω πολύ αν ο Ολυμπιακός θα έπαιζε πολύ καλύτερα: λίγο σίγουρα, γιατί κάποια θα προσπαθούσαν να κερδίσουν την προσοχή και την στήριξή του, αλλά πολύ καλύτερα αμφιβάλω.

Δεν είναι η παρουσία ενός προπονητή που κάνει μια ομάδα καλύτερη: είναι η δουλειά του και φυσικά τα χρήματα που η ομάδα θα του δώσει να ξοδέψει, αν βέβαια η ομάδα τον κάνει απόλυτο αφεντικό – γίνεται όλο και πιο σπάνια στην Ελλάδα. Αν το να φέρεις ένα προπονητή αρκούσε από μόνο του στο να δεις καλύτερο ποδόσφαιρο η ΑΕΚ θα έπαιζε την καλύτερη μπάλα στον κόσμο. Εχει αλλάξει τόσους προπονητές τα τελευταία χρόνια, που έστω κατά τύχη ένας θα αποδεικνυόταν ότι έχει το μαγικό όνομα.

Απλά και ανύπαρκτα

Πάμε παρακάτω. Το θέμα δεν είναι ούτε το όνομα του προπονητή, ούτε καν το βιογραφικό του, που απλά είναι χρήσιμο για να ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις: το τι μπάλα θα παίξει μια ομάδα εξαρτάται από τη δουλειά του προπονητή και μόνο. Τι είναι αυτή η δουλειά είναι μεγάλη συζήτηση. Επειδή μιλάμε για ωραίο ποδόσφαιρο περιορίζομαι να επισημάνω ότι για να το δεις αυτό χρειάζονται δυο πράγματα: το πρώτο να το βάλεις ως προϋπόθεση στον προπονητή, χωρίς αστερίσκους. Το δεύτερο να του δώσεις παίκτες που του είναι απαραίτητοι και χρόνο. Το πρώτο δεν είναι απλό. Το δεύτερο, ο χρόνος δηλαδή, ανύπαρκτος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News