Ολυμπιακός: Από την κλήρωση ξέραμε τη μεγάλη αλήθεια…

Ολυμπιακός: Από την κλήρωση ξέραμε τη μεγάλη αλήθεια για τη μάχη με την Αταλάντα στο UEFA Europa League

Από την κλήρωση ξέραμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο φαβορί στο ζευγάρι Ολυμπιακός-Αταλάντα για τον ενδιάμεσο, play off γύρο, του UEFA Europa League. Ήταν η ομάδα που η καθημερινότητά της βρίσκεται σ’ ένα προηγμένο ποδοσφαιρικό περιβάλλον όπως είναι η Serie A. Είναι ένα περιβάλον που «τραβάει» προς τα πάνω κάθε ομάδα, όχι προς τα κάτω όπως συμβαίνει με την ελληνική Super League.

Για να… επιβιώσει κάνει 400 εκατ.

Και όταν λέμε προς τα πάνω εννοούμε φυσικά και σε επίπεδο μπάτζετ αφού για να… επιβιώσει η Αταλάντα στη Serie A και να καταταγεί στις πρώτες θέσεις που θα την οδηγήσουν στην Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κοστίζει περίπου 400 εκατ.ευρώ. Και ο Ολυμπιακός διπλάσια και τριπλάσια κοστίζει στην Ελλάδα σε σχέση με τους άλλους αλλά το δικό του διπλάσιο, τριπλάσιο ακόμα και τετραπλάσιο, αναλογικά, είναι εύλογα πιο κάτω από της Αταλάντα, κάπου 120 εκατ.ευρώ. Είναι πάρα πολλά, ουσιαστικά υπερβατικά, τα χρήματα για την Ελλάδα.

Όμως για να παίζει στην Α’ (Champions League) και Β’ (Europa League) εθνική της Ευρώπης και δη όταν φτάνει στα νοκ-άουτ του Φλεβάρη, αρχίζει να φαίνεται έντονα η διαφορά. Ακριβώς γι’ αυτό ήταν τόσο ιστορικές και υπερβατικές οι προκρίσεις του επί ομάδων όπως η Μίλαν και η Άρσεναλ. Αυτό δε μπορεί εύκολα να είναι ο κανόνας μιας ελληνικής ομάδας, ακόμα και του Ολυμπιακού. Αυτή είναι η πραγματικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι.

Πήγε στα πέναλτι με ομάδα 40 εκατ.

Ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει στην Ευρώπη και τον Μάρτιο αφού χρειάστηκε να φτάσει στα πέναλτι (!) κόντρα στη Μίντιλαντ που έχει μπάτζετ περίπου 40 εκατ.ευρώ και τη βρήκε ανέτοιμη λόγω της χειμερίας νάρκης στην οποία πέφτουν αναγκαστικά λόγω καιρού οι ομάδες της βόρειας Ευρώπης. Και αφού ηττήθηκε στο πρώτο ματς φλέρταρε με τον… ξαφνικό θάνατο στη φάση του δοκαριού αμέσως μετά τη μείωση του σκορ από τη Μίντιλαντ στην Τούμπα. 

Έξω βελτιώνουν το προϊόν, εδώ το… τραβάνε κάτω

Αυτή, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι η μεγαλύτερη αλήθεια. Ναι, μπορούμε να συζητήσουμε επί ώρες για πράγματα που έγιναν ή δεν έγιναν ατομικά ή ομαδικά από τον Ολυμπιακό. Μπορούσε να το παλέψει παραπάνω. Μπορούσε, με τύχη και να προκριθεί, δεν ξέρω. Μπάλα είναι, όλα συμβαίνουν. Προσωπικά ωστόσο πάντα προσπαθώ να βλέπω τη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα είναι ότι στην Ευρώπη προσπαθούν να βελτιώνουν το προϊόν τους και οι ομάδες να εξελίσσονται και στην Ελλάδα κάνουμε ό,τι μπορούμε να τραβάμε προς τα κάτω και εκείνους, όπως ο Ολυμπιακός, που επί σειρά ετών βελτιώνονται και είναι συνεπείς έξω από τα ελληνικά σύνορα. Γιατί και φέτος συνεπής ήταν ο Ολυμπιακός άσχετα που έμεινε η τελευταία κακή εικόνα του 0-3. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News