Ολυμπιακός – Μονακό: Έχασε το μυαλό του, όχι όμως και την πρόκριση!

Ολυμπιακός – Μονακό: Έχασε το μυαλό του, όχι όμως και την πρόκριση ο Ολυμπιακός, που θα κληθεί να κερδίσει μέσα στην έδρα της Μονακό για να βρεθεί στο Final-4 της Euroleague στο Βελιγράδι!

Ο Δημήτρης Οικονόμου την βαριά ήττα (72-96) του Ολυμπιακού από τη Μονακό στο ΣΕΦ που μειώνει μεν, αλλά δε μηδενίζει τις ελπίδες των «ερυθρολεύκων» για πρόκριση στο Final-4!

Χθες το βράδυ ένας πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Ντεσόν Τόμας υπέγραφε τη μεγαλύτερη έκπληξη των φετινών playoffs της Euroleague, με την Μπάγερν να επικρατεί στην έδρα της Μπαρτσελόνα. Ένας άλλος πρώην «πράσινος», ο Μάικ Τζέιμς ήρθε στον Πειραιά με απόσταση δύο βραδιών για να δείξει πως δεν κερδίζεις ποτέ κάτι παραπάνω από το 1-0 σε μία σειρά, όταν επικρατείς στην πρώτη αναμέτρηση.

Το πλεονέκτημα της έδρας αλλάζει χέρια, αφού η Μονακό ήταν και ανώτερη και πιο έτοιμη για «μάχες» εδάφους-εδάφους ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής. Ο Ολυμπιακός είδε τον Τζέιμς (23 πόντοι) να τον σκοτώνει λίγο λίγο και από λίγο, αφού πιάστηκε πρώτα στον ύπνο στο 2ο δεκάλεπτο.

Η ευφορία του ΣΕΦ τούτη τη φορά δε βοήθησε και η αναμέτρηση ξέφυγε από τα χέρια των «ερυθρολεύκων», έχοντας πρώτα ξεγλιστρήσει το μυαλό τους στην πίεση των Μονεγάσκων, που γίνονται η δεύτερη ομάδα η οποία φεύγει νικήτρια από το Φάληρο, μετά τον Ερυθρό Αστέρα στην κανονική περίοδο…

Τα τρικ του Ομπράντοβιτς μπέρδεψαν τον Ολυμπιακό

Δεν μπορούν να αλλάξουν και τόσα πολλά από παιχνίδι σε παιχνίδι, με απόσταση 46 ωρών, αλλά ορισμένα τρικ προπονητών μπορούν να φέρουν διαφορετικές καταστάσεις. Σαν αυτά του Σάσα Ομπράντοβιτς, ο οποίος είδε για πρώτη φορά την ομάδα του να αγωνίζεται όπως θα πρεπε στα playoffs και όταν ο Χολ δημιούργησε μία… αναμπουμπούλα, η συγκέντρωση έκανε φτερά. Η ένταση της Μονακό από το πρώτο παιχνίδι στο δεύτερο απείχε παρασάγγας και η ευκολία με την οποία έτρεξε για να επιτεθεί στα πρώτα 8 δευτερόλεπτα έκανε τη διαφορά…

Το αρχικό 16-6 του Ολυμπιακού τούτη τη φορά πήγε στράφι, αφού παρά το «καυτό» ΣΕΦ, ο Μπέικον βρήκε το χέρι του. Ο Μάικ Τζέιμς μπορεί και πάλι να ήταν μη παράγοντας (2 πόντους από βολές στο ημίχρονο) αλλά ο Μπέικον τοποθετήθηκε στο «4» στο δεύτερο δεκάλεπτο, με παρτενέρ τρεις γκαρντ και ο Ομπράντοβιτς χτύπησε με αυτόν να ξεκινά πρώτα από το close out και στη συνέχεια να βρίσκει ρυθμό από την περίμετρο.

Οι σουτέρ της Μονακό επιβεαίωσαν τη φήμη τους παρότι ο Τζέιμς δεν μπορούσε (τουλάχιστον στα πρώτα 20 λεπτά) να τους βάλει σε τάξη και τα 6/14 τρίποντα του ημιχρόνου την έφεραν μπροστά με 28-40 (σερί 0-20), αλλά πάνω από όλα χάλασαν το μυαλό των παικτών του Μπαρτζώκα. Οι «ερυθρόλευκοι» παρασύρθηκαν στην πίεση που εφάρμοσαν οι Γάλλοι στα 4/4 του γηπέδου, υπέπεσαν σε λάθη και κυρίως έτρεξαν δίχως λόγο και πήραν βεβιασμένα σουτ, παίζοντας ακριβώς στον ρυθμό που θέλει η Μονακό.

Πρώτα έβαλε τη Μονακό στο παιχνίδι, μετά έχασε το μυαλό του ο Ολυμπιακός

Πέραν όλων των άλλων ο Ολυμπιακός άφησε στην άκρη όσα τον έφεραν στο 1-0 της Τετάρτης. Μέσα στις κακές επιλογές, διαχειρίστηκε τελείως λάθος τον τρόπο που αμυνόταν και η Μονακό όσο περνούσε η ώρα τον πλήγωνε.

Στο πρώτο παιχνίδι των δύο οι «ερυθρόλευκοι» απαγόρευσαν στον Μάικ Τζέιμς τη δεξιά ντρίπλα. Απόψε ο Τζέιμς βρήκε δύο σουτ παίρνοντας το σκριν για να πάει από δεξιά και το 34-46 έγινε αίφνης 34-52.

Ακόμα και με το κατάμεστο ΣΕΦ, αυτές οι συνθήκες ήταν δυσεπίλυτος γρίφος για τους Πειραιώτες, που είχαν να… ανέβουν βουνό, χωρίς κάποιος να βρίσκεται στη μέρα του για να «τραβήξει» το κάρο. Μέχρι και ο Βεζένκοφ αστόχησε σε δύο διδοχικές βολές στο 3ο δεκάλεπτο, ενώ ο Ντόρσεϊ περισσότερη ζημιά παρά καλό έκανε με τις επιλογές του.

Και ύστερα ήρθε ο Μάικ Τζέιμς

Ο Παπανικολάου κάλεσε για έξτρα βοήθεια τον κόσμο, αλλά ήταν για τον Ολυμπιακό δίκοπο μαχαίρι το -16. Ή θα έπρεπε να ανοίξει τον ρυθμό και να παίξει όπως θέλει η Μονακό -κάτι που με 10/30 τρίποντα δε γίνεται- ή να την κρατήσει σχεδόν στο μηδέν. Με τον Τζέιμς (του έδωσε χώρο ο Ομπράντοβιτς με σκριν κοντού με κοντό στις αλλαγές) να βάζει τέσσερα τρίποντα αυτό είναι αδύνατο.

Ο Ολυμπιακός πρώτα επέτρεψε τη Μονακό με το τρικ του Μπέικον στο «4» να βρει ρυθμό και μετά έχασε το μυαλό του. Χωρίς την καθαρή της σκέψη η ομάδα του Μπαρτζώκα θα τζογάρει τις πιθανότητές της για το Βελιγράδι όντας σε μειονέκτημα. Η πεπατημένη όμως του πρώτου παιχνιδιού μπορεί να τον… ξαναβγάλει στον αφρό, αφού έχει την ικανότητα να κερδίσει στη Γαλλία επιστρέφοντας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του πρώτου ματς.

Σε μία σειρά playoff δε χάνεις, ούτε κερδίζεις, ποτέ παραπάνω από ένα παιχνίδι και το απέδειξε η Μονακό στον Πειραιά. Ο κόσμος του στο φινάλε έσπευσε να του υπενθυμίσει πως μπορεί να προκριθεί. Δεν υπάρχει λόγος για να βγει ο επιτάφιος, όχι από σήμερα, όχι για αυτήν την ομάδα…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News