Μονακό – Ολυμπιακός: Να το βάλει στο ΣΕΦ το τελευταίο σουτ!

Μονακό – Ολυμπιακός: Να το βάλει στο ΣΕΦ το τελευταίο σουτ για να βρεθεί στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός, που έχασε μία ευκαιρία με τον Κώστα Σλούκα στο φινάλε!

Ο Ολυμπιακός έχασε την πρώτη του ευκαιρία για να φτάσει στο Βελιγράδι, αφού ο Κώστας Σλούκας αστόχησε στο τελευταίο σουτ και η Μονακό επιβλήθηκε με 78-77, ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 2-2.

Κάποια σουτ θα μπουν άλλα όχι. Ο Ολυμπιακός σε αυτήν τη σειρά ρόλερκόστερ προηγήθηκε και φάνηκε έτοιμος να προκριθεί από σήμερα στο Final-4 για 25 λεπτά, αλλά το πεντάλεπτο του τρόμου με τον Γουόκαπ στον πάγκο τον έφερε να κυνηγάει από το -9. Ο Σλούκας έβαλε δύο μεγάλα σουτ, αλλά υπό το βλέμμα του Ντουράντ ο Μπέικον είχε τις απαντήσεις και οι «ερυθρόλευκοι» έμειναν από καύσιμα και ιδέες στο φινάλε, ανανεώνοντας το ραντεβού με τους Γάλλους στο ΣΕΦ την ερχόμενη Τετάρτη.

Εκεί πλέον δεν υπάρχει χώρος για λάθη, κενά διαστήματα και οτιδήποτε μπορεί να δώσει ζωή και πίστη στους Μονεγάσκους. Εκεί ο Ολυμπιακός είναι αυτός που πρέπει να βάλει το τελευταίο σουτ, να ρίξει την… τελευταία σφαίρα για να βρεθεί στο Final-4.

Ο Παπανικολάου είχε τη σωστή προσέγγιση και ο Ολυμπιακός φαινόταν έτοιμος!

Τα playoffs είναι μία διαφορετική ιστορία αγώνων μπάσκετ. Η εμπειρία και η διαχείριση τέτοιων παιχνιδιών δεν αγοράζεται αλλά αποκτάται με τα χρόνια. Αν δει κανείς highlights της σειράς του Ολυμπιακού με την Πρόκομ Τρεφλ το 2010 θα αντιληφθεί στο βάθος τον Κώστα Παπανικολάου, παιδάκι ακόμα.

Αυτό το μειράκιο έγινε άντρας και με πλήρη ωριμότητα δεν επέτρεψε σε κανένα μυαλό να ξεφύγει μετά το break της Τετάρτης. Οι πανηγυρισμοί κόπασαν αφού ο Ολυμπιακός πήγε για δύο νίκες στο Μονακό, δε χρειαζόταν να μπλέξει με τον Μάικ Τζέιμς και την παρέα του σε πέντε παιχνίδια.

Ο Παπ δίνει και το αγωνιστικό σύνθημα. Ο Ολυμπιακός ήταν εμφανώς πνευματικά πιο έτοιμη ομάδα στο τέταρτο παιχνίδι της σειράς. Ο αμυντικός στραγγαλισμός τον φέρνει γρήγορα-γρήγορα στο +6, με τον Έλληνα φόργουορντ να σκοράρει 8 πόντους (2/3 τρίποντα).

Ό,τι και να έκανε ο Μάικ Τζέιμς μπροστά στα μάτια του καλού του φίλου, Κέβιν Ντουράντ, όσο και να χτυπούσε στο close out ο φανταστικός Μπέικον, η Μονακό απλά αντιδρούσε. Μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα διαστήματα επιθετικής ανισορροπίας του Ολυμπιακού, να τρέξει και να μειώσει με το αθλητικό της σχήμα και την πίεση στην μπάλα, αλλά ως εκεί.

Ο Σλούκας σε έναν απόλυτο συνδυασμό ωριμότητας και καθαρού μυαλού αποτέλεσε τον τέλειο μαέστρο, που με τα χρόνια τα οποία κουβαλάει στην πλάτη του, δε θα άφηνε το παιχνίδι να φύγει από τα χέρια του Ολυμπιακού. Η έτερη παλιοσειρά, ο Γιώργος Πρίντεζης πάτησε παρκέ για 6:34 στο ημίχρονο και δεν είναι λίγοι οι 3 πόντοι που έβαλε, φθείροντας στο ποστ τον Μπείκον, αλλά δεν εκτέθηκε ποτέ στις αλλαγές των μετόπισθεν δίνοντας υπερπολύτιμες ανάσες στον Βεζένκοφ.

Η Μονακό είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα, όμως δεν μπορεί να αποδώσει όταν τη βγάζεις από τη ζώνη άνεσης. Χωρίς τρέξιμο και με την αμυντική πίεση του Ολυμπιακού να την οδηγεί σε iso, ο μόνος τρόπος που μπορούσε να κερδίσει απόψε ήταν οι Μπέικον και Τζέιμς να βάλουν από 35 ή να φορέσει ο Ντουράντ τα αθλητικά του. Όσοι κοίταξαν να τσεκάρουν τα εισιτήρια για το Βελιγράδι όμως, πρέπει να περιμένουν… 

Το πεντάλεπτο της καταστροφής έβγαλε τη Μονακό στον αφρό…

Τελικά τα πάντα θα άλλαζαν όταν οι «ερυθρόλευκοι» έχασαν την ψυχραιμία τους, αφού είδαν τον Γουόκαπ να κάθεται με τρία φάουλ στον πάγκο. Η σύνεση των 25 λεπτών πήγε περίπατο, ο Λούντζης «πνίγηκε» στην πολυκοσμία, ο Ντόρσεϊ συνέχισε να είναι ζημιογόνος στη σειρά και οι Μονεγάσκοι αναστήθηκαν από τις στάχτες τους, αφού οι σταρ τους έβαλαν 2-3 μεγάλα σουτ και έβαλαν 27 σε μία περίοδο.

Ο Ολυμπιακός παράτησε την καλή κυκλοφορία και πήγε να κερδίσει στο παιχνίδι της Μονακό. Τα hero ball θα ευνοήσουν αυτόν που ξέρει να τα κάνει καλύτερα. Το 38-49 ήταν παρελθόν και ήταν σειρά των «ερυθρολεύκων» να ψάχνουν επιστροφές…

Αντί ο Ολυμπιακός να αφήσει το βάρος να σπρώξει από τους ώμους τη Μονακό και να τελειώσει τη δουλειά, ο Ολυμπιακός… ήπιε θάλασσα και δεν κεφαλαιοποίησε ούτε τη γρήγορη επιστροφή του με τα μεγάλα του τρίποντα. Ο «σκασμένος» από το κυνηγητό Σλούκας έβαλε δύο μεγάλα τέτοια, αλλά ο Μπέικον ήταν ασταμάτητος και ο Έλληνας γκαρντ λύγισε πρώτος, πασάροντας λάθος και χάνοντας το σουτ που θα έστελνε τους «ερυθρόλευκους» στο Βελιγράδι.

Δεν είναι πολλές οι ομάδες που θα απέκλειαν τη Μονακό σε τέσσερα παιχνίδια με πλεονέκτημα έδρας στη φετινή Euroleague και ο Ολυμπιακός δε θα απέχει από αυτήν την εξίσωση, παρότι έφτασε μερικά εκατοστά για να το πετύχει.

Η ομάδα του Μπαρτζώκα θα κληθεί να δείξει από τι είναι φτιαγμένη σε μερικά βράδια από σήμερα, χωρίς να απογοητεύεται και να σκύβει το κεφάλι. Μία σεζόν πάλευε για να πάρει το πλεονέκτημα έδρας και τελικά αυτό πρέπει να εξαργυρώσει την Τετάρτη. Ένα πέμπτο παιχνίδι είναι πάντοτε στο 50-50, αλλά αυτή η παρέα έχει μάθει να ζει και να επιβιώνει στα δύσκολα. Αν του λεγε κάποιος του Ολυμπιακού να παίξει σε ένα ματς την πρόκριση για το Βελιγράδι θα το δεχόταν. Την Τετάρτη πρέπει και μπορεί να βγει από πάνω στο μπρα-ντε-φερ. Την Τετάρτη ο Σλούκας θα το βάλει στο φινάλε…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News