Europa League: Το timing είναι το ιδανικό για Αταλάντα, ο Ολυμπιακός πως θα είναι;

O Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Μπέργκαμο με τις αποσκευές του γεμάτες φιλοδοξίες για δύο ευρωπαϊκές βραδιές που θα μείνουν στην ιστορία και ο Αλέξανδρος Σόμογλου ψάχνει απάντηση στο… μεγαλύτερο γρίφο του ταξιδιού! 

Κάθε χρόνο αρχές Δεκεμβρίου όταν πραγματοποιείται η κλήρωση των πρώτων νοκ άουτ γύρων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, θυμίζω πάντα έναν αστερίσκο, που εκείνες τις μέρες περνάει στα ψιλά: «Καλούμαστε να εκτιμήσουμε αν μια κλήρωση είναι καλή ή κακή για παιχνίδια που θα διεξαχθούν μετά από δύο μήνες. Και στον αθλητισμό δύο μήνες ισοδυναμούν με δύο αιώνες».

Έφτασε, λοιπόν, το πλήρωμα του χρόνου και ήρθαν τα παιχνίδια του Ολυμπιακού με την Αταλάντα. Και φυσικά οι προσδοκίες που συνοδεύουν το ταξίδι των πρωταθλητών στο μαρτυρικό Μπέργκαμο, είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που συνόδευσαν το άκουσμα της ομάδας του Γκασπερίνι στις 13 Δεκεμβρίου. Βλέπετε, η ιταλική «φονική μηχανή» που σκορπούσε τον τρόμο στις αρχές του χειμώνα, έχει υποστεί στο μεσοδιάστημα ουκ ολίγα… βραχυκυκλώματα με αποτέλεσμα να μην φαντάζει πλέον τόσο απαγορευτικό εμπόδιο. Καλώς; Κακώς; Ρεαλιστικώς… θα απαντήσω! Προφανώς και το timing για να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός την Αταλάντα είναι το ιδανικό.

Παραμένει φαβορί η Αταλάντα, απλά αυξήθηκαν οι πιθανότητες του Ολυμπιακού

Η αλήθεια είναι ότι αν ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε την Αταλάντα τον Δεκέμβριο, οι πιθανότητες πρόκρισής του δεν θα ξεπερνούσαν το 20%. Με την ιταλική ομάδα όμως να έχει χάσει δύο εξαιρετικά σημαντικά γρανάζια της για διαφορετικούς λόγους (Ζαπάτα, Ίλισιτς) και να εμφανίζει κάθετη πτώση της απόδοσής της, η απόσταση ανάμεσα στους δύο αυριανούς αντιπάλους, μοιάζει να έχει μειωθεί. Για να μην τρελαθούμε και παρασυρθούμε από την ελληνική ποδοσφαιρική παράνοια, δεδομένα η Αταλάντα παραμένει το μεγάλο φαβορί για την πρόκριση. Απλά, ενδεχομένως να έχει αυξηθεί το ποσοστό των «ερυθρόλευκων» πιθανοτήτων.

Χρησιμοποιώ τη λέξη «ενδεχομένως» καθώς αν υπάρχει ένας μεγάλος γρίφος των δύο αναμετρήσεων για τα νοκ άουτ του Europa League αυτός δεν είναι η Αταλάντα, αλλά… ο Ολυμπιακός!

Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τον Ολυμπιακό που θα δούμε στο Μπέργκαμο

Περίπου 24 ώρες πριν το πρώτο παιχνίδι, ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά για τον Ολυμπιακό που θα δούμε στο Μπέργκαμο; Θα δούμε την ομάδα των εξαιρετικά χαμηλών ρυθμών που παρακολουθούμε τις πρώτες έξι εβδομάδες του 2022; Τότε, μη το συζητάμε, οι πρωταθλητές δεν θα έχουν καμία απολύτως τύχη στο ζευγάρι.

Θα δούμε μια παθητική ομάδα αλά… Απόστολος Νικολαϊδης που θα ενδιαφέρεται αποκλειστικά να μη δεχτεί γκολ, αδιαφορώντας για τη δημιουργία απειλητικών καταστάσεων στην αντίπαλη εστία; Άκρως επικίνδυνο και ακατάλληλο να φέρνεις τόσο κοντά στην περιοχή σου μια ομάδα όπως η Αταλάντα.

Θα δούμε έναν Ολυμπιακό να επιχειρεί περισσότερες αντεπιθέσεις στο transition θέλοντας να εκμεταλλευτεί τα δεδομένα αμυντικά κενά των γηπεδούχων, με κίνδυνο όμως να εκτεθεί και ο ίδιος στα μετόπισθεν;

Πραγματικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσεις τι Ολυμπιακό θα δούμε το βράδυ της Πέμπτης στο πιο απαιτητικό, απ’ όλες τις πλευρές, παιχνίδι που έχει δώσει μέχρι στιγμής από το ξεκίνημα της σεζόν. Προσωπικά έχω πάντα… τυφλή εμπιστοσύνη στον Πέδρο Μαρτίνς. Την έχει κερδίσει, αν μη τι άλλο, με το σπαθί του όλα αυτά τα χρόνια! 

Απαραίτητος ο… κανονικός Μαντί Καμαρά στο Μπέργκαμο

Επιτρέψτε μου απλά να επαναλάβω μια εκτίμησή μου: Αν ο Ολυμπιακός δεν βρει στα δύο παιχνίδια με την Αταλάντα τον… κανονικό Μαντί Καμαρά, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πανηγυρίσει την πρόκριση σε εννιά βράδια στο Καραϊσκάκη. Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής του «ερυθρόλευκου» ρόστερ δεν μπορεί να προσφέρει στη μηχανή του Μαρτίνς τα στοιχεία του Μαντί που θαυμάζαμε τα προηγούμενα χρόνια και όχι, φυσικά, του… φαντάσματος που βλέπουμε από το ξεκίνημα της χρονιάς. Χωρίς αυτόν η υπόθεση – πρόκριση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο!

ΥΓ: Στο Μπέργκαμο θα υπάρξει και το πρώτο εξαιρετικά σημαντικό crash test του διδύμου Σωκράτη – Μανωλά. Απέναντι σε μια επιθετική μηχανή όπως η Αταλάντα, θα φανεί κατά πόσο οι δυο τους μπορούν να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στα μονοπάτια της πολυπόθητης ευρωπαϊκής υπέρβασης. Γιατί στο εξαιρετικά χαμηλής ποιότητας ελληνικό πρωτάθλημα, μπορούν να τον οδηγούν σε κατακτήσεις τίτλων… για πλάκα!

ΥΓ2: Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα «ερυθρόλευκα» σημάδια ενόψει των αναμετρήσεων με την Αταλάντα, είναι η απόδοση του Τόμας Βατσλίκ τον τελευταίο μήνα. Γιατί την Πέμπτη ο Τσέχος θα δοκιμαστεί, όσο δεν έχει δοκιμαστεί φέτος σε παιχνίδι και είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι θα το πράξει σε μια στιγμή που διανύει την καλύτερο αγωνιστική περίοδό του από τη μέρα που αγκυροβόλησε στον Πειραιά.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News