Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Έρικ, καλώς ήρθες και… καλή τύχη!

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Έρικ, καλώς ήρθες και… καλή τύχη! Το ξεκίνημα και οι προσδοκίες για τη νέα εποχή Τεν Χαχ

Ο Θεολόγος Αλεξανδράτος σχολιάζει τη νέα εποχή Τεν Χαχ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την αναγκαιότητα των «κόκκινων διαβόλων» όχι απλά να βρουν έναν καλό τεχνικό, αλλά να ξεκινήσουν γκρέμισμα και χτίσιμο απ΄την αρχή.

Η εποχή του Ερικ Τεν Χαχ άρχισε (και επισήμως) σήμερα στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, ο πέμπτος προπονητής που θα κάτσει στον «ηλεκτρικό πάγκο» από το 2013 όταν και αποχώρησε ο τεράστιος Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Πολλοί αναλυτές συγκρίνουν τον Γολγοθά (ενεκα των ημερών) που έχει μπροστά του  τέως προπονητής του Αγιαξ με τη δύσκολη δουλειά που ανέλαβε ο Γιούργκεν Κλοπ στη Λίβερπουλ τον Οκτώβριο του 2015.

Οι διαφορές της άφιξης Τεν Χαχ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Κλοπ στη Λίβερπουλ

Δεν είναι όμως απόλυτα συγκρίσιμα τα δύο πρότζεκτ. Ο μεν Γερμανός πήγε σε μια ομάδα που ήταν στη δίνη πολλών «what if’s» αλλά τουλάχιστον παρέλαβε ένα αξιοπρεπές υλικό και -το κυριότερο- ενωμένα αποδυτήρια. Οι παίκτες της Λίβερπουλ ήθελαν να παίζουν στην ομάδα αυτή και ήταν κατά βάση καλοί χαρκτήρες.

Ο έρημος Τεν Χαχ ξεκινάει από το μηδέν. Παραλαμβάνει ένα ρόστερ με παίκτες υπερτιμημένους, που δεν θέλουν να παίζουν στο «Ολντ Τράφορντ», που οι μισοί δεν θέλουν να βλέπουν τους άλλους μισούς και που ο χαρακτήρας τους δεν είναι το δυνατό τους σημείο.

Αυτό το ρόστερ κατάφερε (διότι περί κατορθώματος πρόκειται) να διασυρθεί σε ουκ ολίγα παιχνίδια, να χάει 9-0 σε δύο ματς από τη Λίβερπουλ και να ντροπιάσει τον υπερήφανο σύλλογο και τους οπαδούς του.

Δεν είναι ντροπή να χάνεις κάποιο ματς -ντροπή είναι να χάνεις με κάτω τα χέρια. Το συνονθύλευμα των Γκλέϊζερ δεν βλέπεται: προκαλεί οίκτο και γέλωτα στους αντιπάλους και βαθιά, σκοτεινά συναισθήματα στους απελπισμένους φίλους της ομάδας.

Οι κακές επιλογές μιας κωμικής διοίκησης και οι μάνατζερς που φόρτωσαν το ρόστερ με παίκτες που δεν έχουν συναίσθηση που βρίσκονται

Η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ δεν έχει 9απλά ανάγκη έναν καλό προπονητή, Είχε αρκετούς τέτοιους (Μουρίνιο, Φαν Χάαλ) αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό. Ο πολυνίκης σύλλογος της Αγγλίας χρειάζεται ολικό γκρέμισμα και χτίσιμο απ΄ την αρχή. Οι κακές επιλογές της κωμικής διοίκησης και των μάνατζερς έχει φορτώσει το έμψυχο υλικό με ένα τσούρμο ακριβοπληρωμένους, υπερτιμημένους και τελικά λίγους ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν έχουν συναίσθηση που βρίσκονται και ποιο σύλλογο εκπροσωπούν.

Αυτό που χρειάζεται είναι να δοθεί στον νέο μάνατζερ και πίστωση χρόνου ώστε να εφαρμόσει το πλάνο του και τα κατάλληλα υλικά για να δουλέψει το σχέδιο.

Ο Τεν Χαχ πρέπει να πάρει σκούπα και να αδειάσει τα αποδυτήρια από τη φύρα, από τις ντίβες, από αυτούς που δεν θέλουν και από αυτούς που δεν μπορούν.

Το νέο ρόστερ πρέπει να έχει παιδιά νέα, με φιλοδοξίες, με δίψα, με όρεξη και που θα θεωρούν ότι είναι τιμή τους να φοράνε την φανέλα της ομάδας.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο σύλλογος έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω – στα χρόνια πριν έρθει ο πανούργος Σκωτσέζος στο «Ολντ Τράφορντ».

Ο Φέργκιουσον έφτιαξε μια μηχανή, δημιούργησε μια δυναστεία, βασιζόμενος σε παιδιά από τα σπλάχνα του συλλόγου που έπαιζαν (και) για τη φανέλα. Μέχρι η Γιουνάϊτεντ να βρει ξανά τέτοιου είδους παίκτες δεν θα την σώζει ούτε ο τεν Χαχ, ούτε ο Πεπ, ούτε κανένας.

Ο Ολλανδός θα χρειαστεί πολύ υπομονή και μπόλικη τύχη για να διορθώσει αυτό το τερατου΄ργημα των τελευταίων εννιά ετών. Του εύχομαι να έχει απλόχερα και τα δύο.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News