ΑΕΚ BC: Το πρόβλημα που δεν αλλάζει και η πραγματικότητα που πρέπει να δει κατάματα

Κακή ήττα για την ΑΕΚ από τον Άρη στο Nick Galis Hall, που την έβαλε σε μπελάδες για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Η Ένωση μετά από ένα καλό πρώτο δεκάλεπτο, έφυγε από το γήπεδο και επέτρεψε στον Άρη, που είχε και αυτός απουσίες, να κάνει ότι θέλει στο παρκέ, να πάει το παιχνίδι εκεί που είχε πλεονέκτημα και να κερδίσει πολύ εύκολα.

Αδικαιολόγητη κατάρρευση

Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτόν τον αγώνα, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΑΕΚ έκανε μια από τις πιο κακές εμφανίσεις της φέτος. Μετά από μια καλή πρώτη περίοδο που σκόραρε 30 πόντους, το παιχνίδι της άρχισε να φθίνει όσο περνούσε ο χρόνος, με αποτέλεσμα στα επόμενα 30 λεπτά να σκοράρει μόλις 43. Ο Άρης βασίστηκε πολύ στην σκληράδα και την αθλητικότητα του, με τους διαιτητές να αφήνουν το σκληρό παιχνίδι, με τα ίδια όμως κριτήρια και για τις 2 ομάδες, κάτι που ήταν προς το συμφέρον των παικτών του Γιάννη Καστρίτη.

Ο Στέφανος Δέδας είχε να αντιμετωπίσει τους 2 καλούς γκαρντ του Άρη, τον Χάνλαν και τον Καουάν, θέλοντας να τους αποκόψει από το παιχνίδι της ομάδας τους. Το πρόβλημα για τον προπονητή της ΑΕΚ είναι ότι αυτήν την στιγμή καλός αμυντικός στην περιφέρεια είναι μόνο ο Φλιώνης, οπότε αναγκαστικά κάποιος άλλος θα έπρεπε να επωμιστεί το μαρκάρισμα του Καουάν. Πράγματι ο Φλιώνης πήγε εξαιρετικά πάνω στον Χάνλαν, όμως ο έτερος γκαρντ του Άρη έκανε πάρτι απέναντι σε οποιονδήποτε άλλο αντίπαλο βρήκε. Όταν λοιπόν έχεις αυτό το άλυτο πρόβλημα, λόγω ελλείψεων του ρόστερ, και βλέπεις και τον Νετζήπογλου να βάζει 3/3 τρίποντα και τον Λόκετ να πετυχαίνει το δεύτερο του συνολικά τρίποντο στο πρωτάθλημα, καταλαβαίνεις ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα. Αυτά συνέβησαν στο καλό διάστημα της ΑΕΚ και κράτησαν τον Άρη μέσα στο παιχνίδι, οπότε ήταν θέμα χρόνου να αρχίσει να πέφτει και η απόδοση της ΑΕΚ μέχρι την τελική κατάρρευση του 4ου δεκαλέπτου. Η ΑΕΚ δέχτηκε ένα απαράδεκτο 22-3 μέσα σε 5 λεπτά με τους παίκτες της να μην μπορούν ούτε φάουλ να κάνουν και να παρατάνε το παιχνίδι, επιτρέποντας στον Άρη να κάνει και συντήρηση στα τελευταία λεπτά.

Το πρόβλημα είναι ένα και δεν αλλάζει

Η ΑΕΚ φέτος έχει πετύχει μόλις 2 νίκες σε 10 εκτός έδρας αγώνες και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι. Τις 2 αυτές τις έχει πετύχει με τον Ανγκόλα στην σύνθεση της, ενώ αν εξαιρέσουμε τους αγώνες με Ολυμπιακό-Παναθηναϊκό έχει χάσει σε όλα τα ματς που δεν έχει παίξει ο Κολομβιανός. Ο λόγος είναι απλός και απλά χρειάζεται να παρατηρήσει κάποιος το μοτίβο των ηττών στα τελευταία παιχνίδια για να καταλάβει. Η ΑΕΚ σε Ηρακλή (αποχώρησε νωρίς με τραυματισμό ο Ανγκόλα), Περιστέρι, Λάρισα και Άρη έχει κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Ξεκινάει καλά το πρώτο δεκάλεπτο, βρίσκεται κοντά στο ημίχρονο και από το 25ο λεπτό και μετά αρχίζει και χάνει την επαφή με το σκορ και τελικά χάνει με μεγάλες διαφορές. Η εξήγηση για όποιον θέλει να την δει, είναι η έλλειψη αθλητικότητας από τους γκαρντ. Οι αγώνες όταν πηγαίνουν προς το τέλος, σφίγγουν οι άμυνες, ανεβαίνει η πίεση και τα συστήματα πάνε περίπατο. Εκεί χρειάζονται οι παίκτες που με 1-2 προσωπικές ενέργειες θα πετύχουν ένα καλάθι, θα κερδίσουν βολές και θα σπάσουν την πίεση του γηπεδούχου. Στην ΑΕΚ αυτήν την στιγμή τέτοιος παίκτης δεν υπάρχει, για αυτό βλέπουμε να πνίγεται έτσι η ομάδα στα τέταρτα δεκάλεπτα. Ο Κολόμ όταν πιέζεται δεν μπορεί να δημιουργήσει, ο Παππάς δεν μπορεί πλέον να περάσει τον παίκτη του και να πάει μέχρι τέλους στο στεφάνι και ο Φλιώνης δεν το έχει στο ρεπερτόριο του, όσο και αν το δουλεύει φέτος. Επειδή πολλοί μιλάνε για τον Κολόμ και την κακή επιθετική του απόδοση στα τελευταία ματς, να πούμε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο καλύτερος αμυντικός της αντίπαλης ομάδας, δεν έχει να ασχολείται με τον Ανγκόλα, οπότε πάει πάνω στον Ισπανό που κουράζεται και δεν μπορεί να σκοράρει ούτε με αίτηση. Παράλληλα στην άμυνα όταν λείπει ο Φλιώνης και υπάρχει το δίδυμο Κολόμ-Παππά, η περιφερειακή άμυνα μπάζει από παντού. Στα Λιόσια όλα αυτά κρύβονται κάπως, λίγο με την ώθηση που δίνει ο κόσμος, λίγο η ψυχολογία της έδρας, όμως εκτός έδρας όλα πληρώνονται.

Βήμα-βήμα στην συνέχεια

Το πρόβλημα της ΑΕΚ σε αυτό το κομμάτι και η αδυναμία ενίσχυσης με έναν παίκτη προσωπικής φάσης, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην ΑΕΚ. Λογικά αυτό θα λυθεί με την επιστροφή του Ανγκόλα και την ενσωμάτωση του Λάνγκφορντ, όμως μέχρι τότε η ΑΕΚ θα δίνει αγώνες ζωής και θανάτου. Τέτοιο είναι και το παιχνίδι που έρχεται με τον Ιωνικό στα Λιόσια, μια ομάδα που παίζει για την σωτηρία της και θα έχει υψηλό κίνητρο. Η ΑΕΚ έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, δεν μπορεί να κοιτάζει κάτι άλλο παρά μόνο το επόμενο παιχνίδι και να πηγαίνει βήμα-βήμα, αν δεν θέλει να μπει σε σοβαρές περιπέτειες.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News