ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: «Έγκλημα» είναι να αχρηστεύεις τον Τσιμίκα, όχι να χάνεις από τους Ισπανούς!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου αναρωτιέται τι θα σκέφτεται ο Γιούργκεν Κλοπ μαθαίνοντας ότι στην Εθνική Ελλάδος ο Τσιμίκας αγωνίζεται σε ρόλο… κεντρικού αμυντικού!

Και κάπως έτσι το «πλάνο Κατάρ» που είχε προαναγγείλει ο Τζον Φαν ‘τ Σχιπ, ολοκληρώθηκε με μια ακόμη απογοήτευση, μια ακόμη «γαλανόλευκη» αποτυχία την τελευταία εφταετία.

Θα ειπωθούν πολλά, θα γραφτούν περισσότερα και από αύριο το πρωί θα ανοίξει η συζήτηση για το μέλλον του Ολλανδού τεχνικού στον πάγκο της εθνικής μας (αν και οι συμπατριώτες του θεωρούν δεδομένη την παραμονή του). Όποια κι αν είναι η απόφαση των ανθρώπων της ΕΠΟ, ελπίζω να είχε ληφθεί πριν την έναρξη του αγώνα με την Ισπανία. Γιατί δεν είναι δυνατόν ένας προπονητής να κρίνεται από την έκβαση μιας αναμέτρησης (όποιο αποτέλεσμα κι αν έχει αυτή) και όχι από τη συνολική διαδρομή μιας ολόκληρης διετίας.

Άλλωστε, δεν περίμενε κανείς να δει το παιχνίδι με τους Ίβηρες για να διαπιστώσει πόσο μέτριος προπονητής είναι ο Φαν τ’ Σχιπ. Εξαιρετικός ψυχολόγος, σοβαρότατος επαγγελματίας, αλλά επιεικώς μέτριος προπονητής. Και δεν αναφέρομαι φυσικά στο γεγονός ότι δεν κατάφερε να οδηγήσει την εθνική μας ομάδα σε νίκη στον «τελικό» με τους Ισπανούς. Είναι τόσο χαοτική η διαφορά που χωρίζει το ποδόσφαιρο των δύο χωρών, που θα συνιστούσε ποδοσφαιρικό παραλογισμό να καταλογίσει κανείς ευθύνες στον Ολλανδό για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αλλά μιας και μιλάμε για παραλογισμό, αναρωτιέμαι αν παρακολούθησε τον αποψινό αγώνα του ΟΑΚΑ ο Γιούργκεν Κλοπ, εκεί στο Λίβερπουλ. Ειλικρινά, αναρωτιέμαι πως θα αντέδρασε την πρώτη φορά μαθαίνοντας ότι ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας χρησιμοποιεί τον Κώστα Τσιμίκα σε ρόλο… στόπερ! Εσείς τι πιστεύετε; Λέτε να το βρήκε «έξυπνη ιδέα» και να σκέφτηκε από μέσα του «ρε λες να δοκιμάσω τον Κώστα παρτενέρ του Φαν Ντάικ»;

Με συγχωρείτε, αλλά η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί καθρέφτη της… ιδιαίτερης προπονητικής αντίληψης που συνοδεύει όλη την καριέρα του Τζον Φαν τ’ Σχιπ. Όπως αποτέλεσε μια καθ’ όλη εξαιρετική συνέντευξη που είχε δώσει πριν από λίγες μέρες ο Ολλανδός στο sport24 και το συνάδελφο, Νίκο Συριώδη. Εκεί λοιπόν ο ομοσπονδιακός προπονητής, ρωτήθηκε για την επιλογή χρησιμοποίησης του Τσιμίκα σε θέση στόπερ και έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

«Αν παίζουν και οι δυο, ταιριάζει καλύτερα ο Τσιμίκας να είναι ένας από τους τρεις στην άμυνα και ο Γιαννούλης να αγωνίζεται στην αριστερή πλευρά, είναι λίγο πιο αποτελεσματικός στο δεύτερο μισό του γηπέδου».

Το διάβαζα, το ξαναδιάβαζα, το διάβασα για τρίτη φορά, γιατί σκεφτόμουν «δεν μπορεί, κάποιο τυπογραφικό λάθος θα έχουν κάνει τα παιδιά». Στα μάτια του Ολλανδού τεχνικού υπάρχει αριστερό μπακ στην Ελλάδα που είναι πιο αποτελεσματικό από τον Τσιμίκα στο δεύτερο μισό του γηπέδου!

Στο Λίβερπουλ, πάντως, οι απίθανες σέντρες και οι επιδόσεις του Τσιμίκα στο δεύτερο μισό του γηπέδου έχουν κάνει πολλούς φίλους των «κόκκινων» να ζητούν από τον Κλοπ να χρησιμοποιεί περισσότερο τον «Cross-tas» στη θέση του Άντι Ρόμπερτσον, του – κατά Γιούργκεν, και όχι μόνο – κορυφαίου μπακ του πλανήτη!

Εμείς, όμως, κρίνουμε ότι σε έναν τελικό που πρέπει να κερδίσουμε ο Τσιμίκας πρέπει να αγωνιστεί στόπερ γιατί ο Γιαννούλης «είναι λίγο καλύτερος στο δεύτερο μισό του γηπέδου».

Και μετά συζητάμε για τους λόγους που θα δούμε από την τηλεόραση μια ακόμη διοργάνωση! Θα το επαναλάβω. Ο Τζον Φαν τ’ Σχιπ είναι ιδανικός προπονητής αν θέλουμε να φτιάξουμε μια εθνική – οικογένεια, με εξαιρετικό κλίμα και μια ομάδα που σε μεμονωμένα παιχνίδια θα κερδίζει τις εντυπώσεις. Αν θέλουμε να επανέλθουμε στο δρόμο των προκρίσεων και του ουσιαστικού ποδοσφαίρου, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο με τον Ολλανδό. Όχι γιατί δεν θέλει ο άνθρωπος. Αλλά απλά αμφιβάλλω σοβαρά αν μπορεί…

Γιατί δεν είναι «έγκλημα» να χάνεις από την Ισπανία. Το να χρησιμοποιείς στόπερ τον Τσιμίκα, όμως, το λες… ποδοσφαιρική κακοποίηση!

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News