ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ: Η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού να επιστρέψει στους τίτλους

Το κύπελλο είναι η ευκαιρία του Παναθηναϊκού να αναγεννηθεί και να χτίσει το μέλλον μακριά από το ζοφερό παρελθόν.

Φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού για έναν τίτλο. Και αυτή την ευκαιρία την κέρδισε μόνος του, δημιουργώντας τις συνθήκες μίας ομάδας με νοοτροπία νικητή.

Το 4-0 του Παναθηναϊκού επί της Αναγέννησης Καρδίτσας είναι μία επιστροφή στην πραγματικότητα. Προκαλεί το αίσθημα για παχυλούς τίτλους γιατί ο Παναθηναϊκός των τελευταίων ετών δεν μας είχε συνηθίσει σε εύκολες προκρίσεις. Περισσότερο… σε εύκολους αποκλεισμούς.

Η κληρωτίδα τα έφερε έτσι και ο δρόμος προς τον τελικό έχει στρωθεί ιδανικά για τους “πράσινους”. Η ομάδα της Καρδίτσας ανήκει πια στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (τυπική διαδικασία η ρεβάνς) μία ημιτελική φάση έμεινε και επιστροφή σε τελικούς. Κοντεύει δεκαετία από τον τελευταίο τίτλο του Παναθηναϊκού, τεράστιο χρονικό διάστημα για το μέγεθος του συλλόγου. Δεν είναι ώρα για το πώς και γιατί συνέβη αυτό, σημασία έχει το τώρα. Και το τώρα δείχνει ότι οι “πράσινοι” έχουν μία μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψουν στους τίτλους και έχουν την ικανότητα να το πετύχουν. Εδώ ακριβώς είναι η ειδοποιός διαφορά.

Ουδείς θα θυμάται πόσο καλός ήσουν αν δεν το αποδείξεις με τίτλο

Ομάδα έχει, προπονητή έχει, πλέον έχει και το μομέντουμ. Και αυτό έρχεται μέσα από την ωριμότητα, η οποία ωριμότητα θα σε επαναφέρει στην κανονικότητα που λέγαμε. Ο Παναθηναϊκός δεν είδε το ματς με την Αναγέννηση ως απλά μία δοκιμασία, το είδε με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίζει τα τελευταία παιχνίδια, ακόμα και στις αναποδιές τους (βλέπε Πανθεσσαλικό). Εκρηκτικός και αποτελεσματικός στο πρώτο ημίχρονο, σωστή διαχείριση στο δεύτερο, η σεμνή τελετή έλαβε τέλος και πάει παρακάτω.

Το να δημιουργείς τις προϋποθέσεις για να επιστρέψεις σε τίτλους χρειάζονται πολλά στοιχεία, ο εφετινός Παναθηναϊκός τα έχει. Δεν έχει ακόμα την εμπειρία για το “do or die” ματς, τέτοιο θα είναι ο τελικός αν φτάσει ως εκεί, αλλά το να χτίζεις χαρακτήρα νικητή θα σε φτάσει και στο επίπεδο να διεκδικείς κάθε χρόνο τίτλο.

Η αποχή από τον πρωταθλητισμό αλλοίωσε το dna του

Τι διεκδικούσε τα τελευταία χρόνια; Απλά να τελειώσει η σεζόν χωρίς… παρατράγουδα. Προϋποθέσεις υπήρχαν, σε κάποιες περιπτώσεις και προσδοκίες, αλλά κάπου χαλούσε το πράγμα, ερχόταν μία Λαμία και σε πετούσε εκτός κυπέλλου γιγαντώνοντας την εσωστρέφεια. Η κανονικότητα θέλει ακριβώς το αντίθετο: να προχωράς βάσει δυναμικής και ιστορίας και να ξεπερνάς τα εμπόδια γιατί είσαι καλύτερος.

Ο Παναθηναϊκός μαζεύει κολακευτικά σχόλια από τα περισσότερα γήπεδα και τους περισσότερους αντίπαλους προπονητές. Στο τέλος της χρονιάς, βέβαια, αν δεν φτάσεις στην επίτευξη του στόχου δεν θα θυμάται ουδείς οτιδήποτε εγκωμιαστικό έχει ακουστεί ή γραφτεί. Και ο Παναθηναϊκός του συγχωρεμένου του Κυράστα, ομάδα που έπαιξε μία από τις καλύτερες μπάλες της Ελλάδας, τι πήρε; Μόνο την αναγνώριση. Φτάνει; Γι’ αυτόν τον Παναθηναϊκό που απέχει από τους τίτλους τρομακτικά πολλά χρόνια, όχι.

Δημιούργημα του Γιοβάνοβιτς

Σημασία έχει τι χτίζεις και πώς το χτίζεις. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το πάλεψε, δεν το έβαλε κάτω, είχε την υπομονή και βλέπει στο χορτάρι μία ομάδα με ταυτότητα και νοοτροπία μεγάλης. Το ίδιο το ποδόσφαιρο σε δικαιώνει και σου δίνει αυτά που αξίζεις. Το κύπελλο είναι η ευκαιρία του Παναθηναϊκού να αναγεννηθεί, να δείξει σε όλους ότι η εσωστρέφεια και το παρελθόν που αλλοίωσε το dna της ομάδας πρέπει να θαφτούν στις αναμνήσεις μίας περιόδου ως παράδειγμα προς αποφυγή.

Ξεκάθαρα εφέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία του Παναθηναϊκού για έναν τίτλο. Και αυτή την ευκαιρία την κέρδισε μόνος του, τη διεκδίκησε μόνος του και έχτισε πάνω σε αυτή την προσδοκία. Είναι κι αυτό μία νίκη, μεγάλη.

ΥΓ: Η θέληση της διοίκησης να βοηθήσει τον Γιοβάνοβιτς και να ενισχυθεί ο Παναθηναϊκός την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο είναι κι αυτό ένα δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα. Μόνο που πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος της… κυκλοθυμίας. Αυτό θα αλλάξει;

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News