ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ανέστησε τη Μακάμπι, αλλά αυτό είναι το λιγότερο...

Ο Ολυμπιακός ανέστησε τη Μακάμπι για την 22η αγωνιστική της Euroleague, αλλά ο Γιάννης Λαμπίρης επισημαίνει θέματα πιο ανησυχητικά από την ήττα.

Ο Γιάννης Λαμπίρης γράφει για τις παθογένειες που εμφάνισε ο Ολυμπιακός στο Τελ Αβίβ και τα ανησυχητικά σημάδια που προβληματίζουν περισσότερο κι από την ήττα από τη Μακάμπι! 

«Είμαστε σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήμασταν πριν από μία εβδομάδα, όπως συμβαίνει με όλες τις ομάδες. Το πρώτο παιχνίδι μετά τον κορονοϊό είναι πάντα δύσκολο. Τώρα έχουμε δώσει δύο ματς και θεωρώ πως είμαστε σε καλό επίπεδο. Μετά το ματς με την Φενέρ, δώσαμε ακόμη έναν αγώνα για το ελληνικό πρωτάθλημα που δείξαμε πως βαδίζουμε σε καλό δρόμο. Παίξαμε με ένταση και αυτό είναι το ζητούμενο αυτή την εποχή. Αυτό μας έλειψε στην Κωνσταντινούπολη και θέλουμε να το επαναλάβουμε και τώρα»…

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον κόουτς Μπαρτζώκα και έγιναν στο αεροδρόμιο κατά την αναχώρηση του Ολυμπιακού για το Τελ Αβίβ.

Που να φανταστεί ότι μια μέρα αργότερα θα έβλεπε την ομάδα του να παίζει το…τρίτο ημίχρονο της Πόλης και μάλιστα να είναι ακόμα χειρότερη (και με διαφορά) από ότι εμφανίστηκε σαφώς πιο ανέτοιμη μια εβδομάδα νωρίτερα στην Τουρκία κόντρα στη Φενέρ.

Είχε όμως ενδιαφέρον μια ακόμα τοποθέτηση του κόουτς του Ολυμπιακού (που δείχνει και το τι είχε ζητήσει από τους παίκτες του) όταν ρωτήθηκε για τα «κλειδιά» που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την αναμέτρηση.

«Έχουμε έναν συνδυασμό ποιότητας και σκληράδας και εμείς. Θεωρούμε πως μπορούμε να “απλώσουμε” το ρόστερ μας, να παίξουμε ομαδικά σε άμυνα και επίθεση και να ελέγξουμε τον ρυθμό μέσω της αποφυγής των λαθών, των καλών αποφάσεων στην επίθεση και των ριμπάουντ. Είναι πάντα σημαντικό, γιατί δεν είναι μία ομάδα που τρέχει ιδιαίτερα στο transition, αλλά όταν παίζει με ενθουσιασμό βάζει και τον κόσμο στην εξίσωση».

Το «άπλωμα» του ρόστερ του Ολυμπιακού έμεινε στο… αεροδρόμιο! 

Μοιάζει απίστευτο αλλά ότι ακριβώς είχε σχεδιάσει ο κόουτς, είδε το ακριβώς αντίθετο. Η ποιότητα και η σκληράδα της ομάδας του έμειναν στο… αεροδρόμιο.

Περί «απλώματος» ρόστερ με τον Ζαν Σάρλ να παίζει μόλις τρία λεπτά και τον Κουίνσι Εϊσι να μένει εκ νέου στον πάγκο (με το DNP δίπλα στο όνομά του στη στατιστική) μάλλον δεν πέτυχε.

Όσο για τον έλεγχο του ρυθμού μέσω της αποφυγής των λαθών, αυτό πράγματι το πέτυχε, αλλά όχι ο Ολυμπιακός αλλά η Μακάμπι!

Οι γηπεδούχοι στα τελευταία δευτερόλεπτα, όταν όλα πλέον είχαν κριθεί, έκαναν το (μόλις) 4ο και τελευταίο λάθος το παιχνίδι. Άρα ουσιαστικά 3 λάθη σε ένα ολόκληρο ματς την ώρα που υποχρέωσαν τον αντίπαλό τους σε 15!

Διότι ακριβώς οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκαναν ακριβώς αυτό που ήθελε ο Γιώργος Μπαρτζώκας από τους δικούς του…

Πίεση στη μπάλα και ανελέητο κυνήγι σε όλο το γήπεδο, αποδιοργανώνοντας τον αντίπαλο που είχε τραγικές επιλογές στην επίθεση και με ακόμα πιο απογοητευτικά ποσοστά στο δίποντο (οριακά στο 40%) στο ημίχρονο με 8/20 την ίδια ώρα που η Μακάμπι είχε πάνω από 70% (12/17).

Ακριβώς όμως επειδή ενώ υπήρχε τόσο μεγάλη διαφορά, το σκορ ήταν μόλις στο καλάθι (40-38) αυτό άφηνε μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την ελληνική ομάδα που απλά έπρεπε να βρει λύση στην «αιμορραγία» που προκαλούσε στη ρακέτα της ο Ζίζιτς (οι 16 από τους 23 πόντους του ήρθαν στο πρώτο μέρος) και καλύτερες συνεργασίες επιθετικά.

Και αντί αυτού είδαμε τη Μακάμπι να μπαίνει αφιονισμένη (αλλά και συγκεντρωμένη παράλληλα) στο γήπεδο και να εκτοξεύει τη διαφορά με τον Εβανς να παίρνει τη σκυτάλη από το Ζίζιτς, την ώρα που οι παίκτες του Ολυμπιακού άρχισαν να δυσανασχετούν μεταξύ τους και ο ένας να είναι χειρότερος από τον άλλο.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας «έλειπε» ξανά από τον πάγκο του Ολυμπιακού

Ο κόουτς Μπαρτζώκας που είχε αποβληθεί στην Πόλη, αυτή τη φορά ήταν στον πάγκο αλλά ένοιωθες ότι και πάλι «έλειπε» αφού δεν μπόρεσε να έχει την παραμικρή επίδραση σε αυτή την απαράδεκτη εικόνα της ομάδας του (όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και για την υπερβολική γκρίνια των παικτών μεταξύ τους).

Ο Ολυμπιακός παραμένει (οριακά) τρίτος με έναν χαμό με τις ομάδες που ισοβαθμούν στο 12-7, αλλά θα πρέπει σεμνά και ταπεινά, όπως πορεύτηκε μέχρι τώρα, να εφαρμόσει τον κλασσικό κανόνα ενός καλού χαρτοπαίκτη.

Πρώτα «σώζεις» την παρτίδα (της πρόκρισης στην προκειμένη περίπτωση) και μετά επιχειρείς να την κερδίσεις (μπαίνοντας πχ στην τετράδα).

Δεδομένου ότι για τον Ολυμπιακό οι διαβολοβδομάδες θα μετατραπούν σύντομα σε… διαβολομήνα (με τα 8 παιχνίδια σε 22 μέρες το Μάρτιο, με τα 5 εκτός έδρας) πρέπει να συνέλθει… χθες, να παραμεριστούν οι όποιοι (εάν υπάρχουν) εγωισμοί, να ξαναβάλουν άμεσα όλοι το «εγώ» κάτω από το «εμείς» και να πορευτούν όπως έκαναν μέχρι τώρα.

Η Ευρωλίγκα έχει πολύ δρόμο ακόμα, θα έχει μεγάλες εκπλήξεις και όποιες ομάδες μπορέσουν να μείνουν σταθερές στο πλάνο και τη φιλοσοφία τους σε έναν βαθμό κοντά στο 70-80% θα έχουν τον πρώτο λόγο.

Ο Ολυμπιακός πριν ταξιδέψει σε Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ δεχόταν μέσο όρο στην άμυνα του 71 πόντους και «έφαγε» 94 από Φενέρ και 84 από Μακάμπι. Είναι λογικό η ομάδα να έχασε το ρυθμό της ελέω κορονοϊού, αλλά μέχρι ένα σημείο. Διότι και η Μακάμπι ήταν «χτυπημένη» από τον ιό, αλλά αντέδρασε και αυτό πιστώνεται στο μεγαλύτερο μέρος στον κόουτς Σφαιρόπουλο που έδωσε ρεσιτάλ, έχοντας βέβαια το πλεονέκτημα να γνωρίζει απ’ έξω και ανακατωτά τους περισσότερους πρώην παίκτες του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News