ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΜΠΟΣ: Η καλύτερη εμφάνιση της ΑΕΚ και οι ενισχύσεις που πρέπει να έρθουν

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την σημαντική νίκη της ΑΕΚ στο Λαύριο αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της ομάδας

Η ΑΕΚ πέτυχε την πρώτη σημαντική νίκη της αυτήν την σεζόν, ουσιαστικά σβήνοντας την εντός έδρας ήττα από τον Κολοσσό. Μπορεί το Λαύριο να μην είναι το περσινό αφού έχασε πολύ μεγάλη δύναμη από τους ξένους που αποχώρησαν, αλλά είναι ένα δεμένο σύνολο που ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία εδώ και πολλά χρόνια. Αν προσθέσουμε και τα απίστευτα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση αυτήν την περίοδο, δημιουργείται μια εικόνα υπερβατικής νίκης για τα τωρινά δεδομένα της ομάδας.

Η καλύτερη εμφάνιση μέχρι σήμερα

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά η νίκη της ομάδας επί της Ρήγα, έδωσε αυτοπεποίθηση σε όλους. Βόλεψε και ότι το ματς έγινε Δευτέρα, έτσι είχαν και πολύ χρόνο να ξεκουραστούν αλλά και πολλές προπονήσεις να δουλέψουν το τακτικό πλάνο απέναντι στο Λαύριο. Οι απουσίες που έχει η ΑΕΚ είναι σημαντικές αλλά χάρις στην παρουσία των 2 Αμερικανών που δεν έχουν ακόμα δικαίωμα συμμετοχής, γίνονται δυνατές προπονήσεις που βοηθάνε όλη την ομάδα να ανεβάσει την ένταση της.

Στο χθεσινό παιχνίδι παρουσιάστηκε μια ΑΕΚ πολύ καλά προετοιμασμένη, με σωστή τακτική προσέγγιση στα ατού του Λαυρίου και ισορροπημένη επίθεση. Μπορεί να της βγήκαν όλα τα σουτ στο πρώτο ημίχρονο, αλλά αν προσέξει κανείς τα περισσότερα ήταν ελεύθερα, καθώς η μπάλα γυρνούσε σωστά και δημιουργούνταν κατάλληλες προϋποθέσεις. Η άμυνα της ΑΕΚ λειτουργούσε επίσης πολύ σωστά, έχοντας απενεργοποιήσει τον Μουράτο και παίζοντας έξυπνα τους υπόλοιπους. Το ζήτημα όμως που φαινόταν εξαρχής, ακόμα και όταν η ΑΕΚ είχε πάρει μεγάλη διαφορά, ήταν το κατά πόσο θα αντέξει να παίζει σε αυτούς τους ρυθμούς με 7 παίκτες. Όπως ήταν λογικό μια ομάδα ενέργειας όπως είναι το Λαύριο, το εκμεταλλεύτηκε αυτό, πήρε 20 ολόκληρους πόντους από τα λάθη της ΑΕΚ που θόλωσε το μυαλό της, μετά το 15ο λεπτό και ξαναμπήκε στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, οι προσωπικότητες της ΑΕΚ στην επίθεση κράτησαν το προβάδισμα για την Ένωση, έστω και αν στο τέλος χρειάστηκε να πιεστούν σε υπερβολικό βαθμό για να αντικρούσουν την τελευταία αντεπίθεση του Λαυρίου. Ο παικταράς Κάρτερ δεν είχε αντίπαλο, ενώ οι γκαρντ του Λαυρίου είχαν βάλει στο σημάδι και πάλι τον Γκρίφιν αμυντικά, για να βρίσκονται απέναντι του μετά τις αλλαγές και να παίζουν ένας εναντίον ενός. Μετά και το χαζό αντιαθλητικό, μίλησε η κλάση του Κολόμ και του Χάμερ και η ΑΕΚ πήρε μια σπουδαία νίκη.

Αυτό που θέλει ο Δέδας

Στην χθεσινή συνάντηση, είδαμε ίσως για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη διάρκεια το στυλ παιχνιδιού που οραματίζεται ο Στέφανος Δέδας για την δική του ΑΕΚ. Μια ομάδα με καλό spacing στην επίθεση που γυρνάει γρήγορα την μπάλα, δημιουργεί ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα και βγάζει ελεύθερα σουτ για τους παίκτες της. Είναι λογικό βέβαια με το λειψό ρόστερ που έχει αυτήν την στιγμή η ομάδα, να μην μπορεί να το παίζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όμως σαν κάτι να άρχισε να φαίνεται στο ορίζοντα. Ακόμα και στην άμυνα, βελτιώθηκαν οι αλληλοκαλύψεις, τα μπλοκ άουτ βοήθησαν ώστε η ΑΕΚ να κερδίσει την μάχη των ριμπάουντ και γενικά η ΑΕΚ εμφάνισε μια εικόνα ομάδας που θέλουμε να βλέπουμε.

Παράγοντας Ανγκόλα

Ο Κολομβιανός έκανε την καλύτερη εμφάνιση του με την φανέλα της ΑΕΚ μέχρι τώρα σκοράροντας 20 πόντους παίρνοντας 8 ριμπάουντ και μοιράζοντας 6 ασιστ για μόλις ένα λάθος σε 34 λεπτά παιχνιδιού. Το σημαντικό με τον Ανγκόλα είναι ότι εκτός από σκόρερ στην επίθεση είναι και καλός αμυντικός, δεν «κλέβει» στην άμυνα, έτσι δίνει την ευχέρεια στον Στέφανο Δέδα να μπορεί να τον βάζει μαζί με Κολόμ-Παππά ώστε να έχει σκορ και δημιουργία χωρίς να είναι ελεύθερη διάβαση, η περιφέρεια. Ο Ανγκόλα πέρασε ένα δύσκολο τραυματισμό στο πόδι, μετά ήρθε και το χτύπημα στο χέρι, που δεν τον έχει αφήσει να βρει ρυθμό σε συνεχόμενα παιχνίδια. Τώρα αρχίζει σιγά σιγά να δείχνει για ποιο λόγο ήταν από τους καλύτερους παίκτες του Ισραηλινού πρωταθλήματος πέρσι. Αν η ΑΕΚ βάλει και τον Ράις, δηλαδή έναν παίκτη σκόρερ δίπλα, ώστε να πάρει όλες τις ευθύνες από πάνω του και η αντίπαλη άμυνα έχει και δεύτερη απειλή, τότε σίγουρα θα είναι και αυτός καλύτερος.

Από εκεί και πέρα ο Χάμερ για άλλο ένα ματς ήταν λίρα εκατό σε άμυνα και επίθεση, βγάζοντας χαρακτήρα και προσωπικότητα που είναι αυτό που λείπει κυρίως από την ΑΕΚ. Είναι τελείως διαφορετική αμυντικά η ομάδα με τον Χάμερ στο παρκέ για αυτό και έπαιξε 33 λεπτά. Ο Κολόμ αντιμετώπισε πολλά προβλήματα από την πίεση του Νικολαΐδη αλλά έβαλε κρίσιμα καλάθια και πέρασε δύσκολες πάσες όταν η μπάλα «έκαιγε». Ο Παππάς έκανε ένα αρκετά καλό παιχνίδι, χωρίς τραβηγμένες προσπάθειες και ήταν αυτός που ηρεμούσε την ομάδα όταν χρειαζόταν, παρόλο που φαινόταν ότι είχε λυγίσει από την κούραση.

Ώρα για ενισχύσεις

Πλέον το πρωτάθλημα έχει διακοπή για τις εθνικές ομάδες, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκουραστούν οι καταπονημένοι τελευταία παίκτες της ΑΕΚ, να επιστρέψουν οι τραυματίες αλλά και να μπουν οι μεταγραφές επιτέλους. Επειδή η ΑΕΚ έχει μόνο δύο αλλαγές ακόμα στον πρώτο γύρο, πρέπει να γίνουν χειρουργικές κινήσεις στην ενίσχυση της ομάδας. Είναι προφανές ότι η ομάδα χρειάζεται άλλον ένα ψηλό, συν έναν περιφερειακό, οπότε δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα μπουν και οι δύο (Ράις-Φέργκιουσον) χωρίς να αποκτηθεί και κάποιος φόργουορντ. Όλα είναι ρευστά και η ΑΕΚ κοιτάζει παντού, ακόμα και την Ελληνική αγορά, για να ενισχύσει όσο πιο πολύ μπορεί το ρόστερ της και θα εντείνει τις προσπάθειες της τώρα, στην διακοπή. Για να γίνουν όλα αυτά όμως πρέπει να διευθετηθούν τα bans. Δεν τιμάει την ΑΕΚ να έχει παίκτες που προπονούνται μαζί της εδώ και 2 εβδομάδες και να μην μπορούν να παίξουν, ενώ η ομάδα παίζει στα κόκκινα με 7 παίκτες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Κράτα γερά Στέφαν

Όλα τα παραπάνω είναι τρομερά ανούσια και αδιάφορα, αν σκεφτούμε το τι περνάει τώρα ο Γέλοβατς. Πραγματικά δεν το χωράει το μυαλό, αυτό που έχει συμβεί στον Σέρβο και τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ κρίσιμα. Αναγκαστικά πρέπει να μιλάμε για μπάσκετ, την ώρα που ένας αθλητής βρίσκεται στο νοσοκομείο και παλεύει για την ζωή του. Κράτα γερά Στέφαν, κράτα μαχητή.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News