ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΜΠΟΣ: Η ΑΕΚ εξέθεσε τις αδυναμίες του Ολυμπιακού, αλλά στο τέλος μέτρησε η ποιότητα του Σλούκα

Η ΑΕΚ άσκησε πίεση στον Ολυμπιακό και παραλίγο να κάνει την έκπληξη, μέχρι που εμφανίστηκε στο γήπεδο ο Κώστας Σλούκας

Πολύ ωραίος αγώνας εχθές στα Λιόσια με τον Ολυμπιακό να επικρατεί τελικά της ΑΕΚ, με αντεπίθεση διαρκείας στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Η Ένωση είχε στριμώξει για τα καλά τους «ερυθρόλευκους» αλλά η ποιότητα του Κώστα Σλούκα ανέτρεψε τα δεδομένα.

Πολύ καλά διαβασμένη η ΑΕΚ

Ερχόμενη σε αυτό το ματς η ΑΕΚ είχε να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα όπως και ο Ολυμπιακός. Σε αντίθεση με αυτό που είπε ο κόουτς Μπαρτζώκας, ότι είχε μια εβδομάδα να ετοιμάσει το ματς, η Ένωση λόγω χιονόπτωσης, έκανε μόλις 2 προπονήσεις Πέμπτη και Παρασκευή. Αν προσθέσουμε και τις απουσίες του Ανγκόλα και του Παππά, συν τον Στέφανο Δέδα που έβλεπε το ματς από το σπίτι του, καταλαβαίνει κανείς ότι τα πράγματα δεν ήταν ευοίωνα. Ο Ολυμπιακός είχε και αυτός τις απουσίες του, αλλά μιλάμε για μια ομάδα με δεκαπλάσιο μπάτζετ και 15 παίκτες πρώτης γραμμής, που σε αυτό το επίπεδο μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Η ΑΕΚ παρόλα αυτά βγήκε να παίξει το παιχνίδι της, με σκοπό να κατεβάσει τον ρυθμό του Ολυμπιακού και στην επίθεση να χτυπήσει όλα τα mismatch που δημιουργούσαν οι αλλαγές πάνω στα σκριν. Πράγματι η Ένωση έκανε το Ολυμπιακό να φαίνεται πάρα πολύ κακός στο πρώτο ημίχρονο, βρίσκοντας λύσεις είτε κοντά είτε μακριά από το καλάθι, διαβάζοντας ό,τι έδινε η άμυνα του και με το 5-out παιχνίδι της, απενεργοποίησε τον Φάλ.

Τα 2 λεπτά που έκριναν την αναμέτρηση της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό

Το κρίσιμο σημείο για την εξέλιξη του αγώνα είναι περίπου 2:30 πριν την λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Σε εκείνο το σημείο, με τα «όργια» του Ράουτινς, η ΑΕΚ ξέφυγε μέχρι και με 16 πόντους, αλλά έκανε ένα λάθος. Παρασύρθηκε από τον ρυθμό του αγώνα και τον ενθουσιασμό για τα τρίποντα του Καναδού και πίστεψε ότι αυτό μπορεί να κερδίσει μόνο από την επίθεση της. Ως αποτέλεσμα έχασε την συγκέντρωση της στην άμυνα, που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν εξαιρετική και ο Ολυμπιακός άρχισε να βρίσκει άκοπα πόντους.

Αντί λοιπόν η ΑΕΚ να πάει με διψήφια διαφορά στο 4ο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός με τον Σλούκα να τον παίρνει στις πλάτες του, έκλεισε την 3η περίοδο στους 8 πόντους διαφορά. Δεν ήταν μόνο αυτό το κακό, αλλά ότι πλέον ο Ολυμπιακός είχε γυρίσει το μομέντουμ του αγώνα, είχε βρει ρυθμό και όταν μια ποιοτικότερη ομάδα αρχίζει να παίζει το παιχνίδι της, τα πράγματα δυσκολεύουν. Προφανώς και η έλλειψη βάθους (11-43 οι πόντοι των 2 πάγκων) στο ρόστερ της ΑΕΚ έφερε κούραση και ήταν θέμα χρόνου να πάρει προβάδισμα στο σκορ ο Ολυμπιακός και να κερδίσει.

Ο Κώστας Σλούκας έκανε μεγάλη ζημιά στην ΑΕΚ, καθώς εκτός από τους 23 πόντους που πέτυχε, δημιούργησε άλλους 24 για τους συμπαίκτες του, σύνολο 47 από τους 80 πόντους του Ολυμπιακού.

Σε σωστό δρόμο η ΑΕΚ

Η Ένωση πρέπει να κρατήσει από αυτόν τον αγώνα, ότι και πάλι ήταν καλά διαβασμένη και πήγε το παιχνίδι εκεί που την συνέφερε εκείνη, χωρίς να παίζει μπασκετικό «κλεφτοπόλεμο». Έπαιξε όπως θέλει να παίζει ο προπονητής της και αν είχε σε καλύτερη μέρα τους Κολόμ και Γκρίφιν ίσως μπορούσε να κερδίσει το ματς. Με υποθέσεις βέβαια δεν παίρνεις νίκες, αλλά ο Γκρίφιν που τον τελευταίο καιρό ήταν αρκετά καλός, εχθές ήταν εκτός τόπου και χρόνου, όχι μόνο στην άμυνα, που έτσι και αλλιώς δεν είναι το φόρτε του, αλλά και στην επίθεση που είχε μόνο λάθος επιλογές. Ο Κολόμ δέχτηκε και αυτός μεγάλη πίεση και δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, ειδικά στο σημείο που ο Ολυμπιακός επικεντρώθηκε στον Ράουτινς.

Η επιστροφή του sniper Ράουτινς

Για τον Ράουτινς τα είχαμε πει και σε προηγούμενα μπλογκ. Όποιος ήξερε τι είδους παίκτης είναι και πώς γίνεται χρήσιμος για μια ομάδα, καταλάβαινε ότι ήταν θέμα χρόνου να «ξεμπουκώσει». Ακούστηκαν πολλές ειρωνείες για τον Καναδό, για παλαίμαχο, για το ότι η ΑΕΚ παίρνει έναν GM για παίκτη και λοιπές εξυπνάδες. O Δέδας που τον είχε τρία χρόνια στις ομάδες του, δεν ήξερε τι έπαιρνε και ήξεραν όλοι οι άλλοι που ειρωνευόντουσαν; Μετά από αυτή την εμφάνιση που θα τον βοηθήσει και ψυχολογικά, η ΑΕΚ κέρδισε άλλον ένα ποιοτικό παίκτη που οι αντίπαλες άμυνες θα σέβονται, είτε τα βάζει, είτε είναι άστοχος και αυτό είναι σημαντικό στο spacing της επίθεσης.

Ο αγαπημένος Λάρι

Πολλά έγιναν, πολλά γράφτηκαν για ό,τι έγινε με τον Λαρεντζάκη και μάλιστα από ανθρώπους που δεν ήταν καν στο γήπεδο. Όσοι γνωρίζουμε τον Λαρεντζάκη από τα χρόνια που ήταν στην ΑΕΚ, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να έρθει και να θέλει να δείξει πράγματα. Φάνηκε από το ζέσταμα και τις χλιαρές αποδοκιμασίες ότι έχει έρθει με «όρεξη». Στο πρώτο δεκάλεπτο πιο πολύ μιλούσε με την εξέδρα, παρά ήταν συγκεντρωμένος μέσα στον αγώνα. Στο τρίποντο που βάζει στο 3ο δεκάλεπτο γυρνάει και απευθύνεται στον GM της ΑΕΚ, λέγοντας του διάφορα «ωραία» και παίρνει τεχνική ποινή. Το κακό για τον Λάρι είναι ότι έχει φτάσει 28 χρονών και συμπεριφέρεται ακόμα με την αφέλεια του 18χρονου, χωρίς να αντιλαμβάνεται τι συνέπειες μπορεί να φέρουν οι πράξεις του, αλλά έτσι είναι ο Λαρεντζάκης, πάντα έτσι ήταν. Από την άλλη, η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να δικαιολογεί πάντα όλες αυτές τις ύβρεις προς το πρόσωπο του και την οικογένεια του, λόγω της «αγανάκτησης του οπαδού». Κάποια στιγμή θα πρέπει να αποβάλλουμε αυτές τις νοοτροπίες από τα γήπεδα, πόσο μάλλον στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ που φέτος, πιο πολύ από κάθε άλλη χρονιά, υπάρχουν οικογένειες και ωραίο κλίμα.

ΥΓ. Να έπαιζε και ο Ανγκόλα εχθές ε;

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News