ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΜΠΟΣ: Η ΑΕΚ του Δέδα δεν ψάχνει για δικαιολογίες

Ο Θάνος Τσίμπος γράφει για την αλύγιστη ΑΕΚ του Στέφανου Δέδα, που δεν καταλαβαίνει από προβλήματα και κέρδισε τον πλήρη ΠΑΟΚ.

Άλλη μια υπερβατική νίκη της ΑΕΚ των 1000 προβλημάτων, απέναντι σε μια ομάδα που ερχόταν να παίξει, ευρισκόμενη σε εξαιρετική φόρμα και για πρώτη φορά φέτος υπερπλήρης, από άποψη ρόστερ. Ο Στέφανος Δέδας προετοίμασε την ομάδα του άψογα και έβγαλε στο παρκέ όλα τα δυνατά της σημεία κρύβοντας τις αδυναμίες που έχει αλλά και την έλλειψη των Ανγκόλα και Παππά.

Προπονητικό ρεσιτάλ Δέδα

Πριν από αυτόν τον αγώνα βλέπεις ποια είναι τα δεδομένα. Ένας ΠΑΟΚ φουριόζος, σε εξαιρετική κατάσταση, με 2 νέους Αμερικανούς, που ήδη από τον πρώτο αγώνα που έπαιξαν έδειξαν καλοί παίκτες και μια φιλοδοξία που δεν κρυβόταν, για το διπλό. Από την άλλη είχες μια ομάδα, που είναι εδώ και 10 μέρες χωρίς τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της και που μαθαίνει μια μέρα πριν τον αγώνα ότι ο Νίκος Παππάς δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί λόγω ενός προβλήματος στο πόδι. Τι σημαίνουν αυτές οι δύο απουσίες για την ΑΕΚ; Αθροιστικά η ΑΕΚ έχασε 27,5 πόντους, 5,4 ριμπάουντ και 5,8 ασιστ, που δημιουργούν άλλους 13,2 πόντους, δηλαδή στο σύνολο 40,7 πόντους από τους 76,3 που σκοράρει η ΑΕΚ φέτος. Αν κάποιος έβλεπε πιθανότητες νίκης με αυτά τα δεδομένα, αυτός ήταν σίγουρα ο Στέφανος Δέδας. Ο προπονητής της ΑΕΚ, που έχει κληθεί φέτος να αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόβλημα, εμφάνισε μια ομάδα απόλυτα έτοιμη για να κερδίσει και με άριστο τακτικό πλάνο, που εκτελέστηκε άψογα από τους παίκτες του, κατάφερε να πάρει μια μεγάλη όσο και σημαντική νίκη για την ΑΕΚ.

Το σχήμα με τους 3 φόργουορντ της ΑΕΚ

Όταν αποκτήθηκε ο Κουζέλογλου είχαμε γράψει ότι τα χαρακτηριστικά του ταιριάζουν απόλυτα με του Γκρίφιν και του Χάμερ. Ο κόουτς Δέδας το πήγε ένα βήμα παραπάνω και τους χρησιμοποίησε και τους 3 μαζί στην ίδια πεντάδα, κάτι που διέλυσε τον ΠΑΟΚ στο τρίτο δεκάλεπτο που είχε σκορ 25-10 για την ΑΕΚ. Η παρουσία του Κουζέλογλου μέσα στην ρακέτα μαζί με τον Χάμερ, έφεραν τον Γκρίφιν σε πιο περιφερειακό ρόλο και έτσι καλύφτηκε αρκετές φορές η κακή τακτική του τοποθέτηση στην άμυνα καθώς ακόμα και αν ξεχνιόταν, υπήρχαν άλλοι δύο πίσω. Με αυτούς τους τρεις η Ένωση μπόρεσε να κάνει αλλαγές σε όλα τα σκριν, κάτι που είναι πιο εύκολο τακτικά, από τις περιστροφές και έτσι μπόρεσε να δέσει την άμυνα της και να βγάλει καλό πρόσωπο και στην επίθεση. Ουσιαστικά  η άμυνα του ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να ματσάρει και τους 3, καθώς μετά τις αλλαγές που έκαναν στα σκριν, πάντα υπήρχε κάποιος παίκτης με mismatch μέσα στην ρακέτα. Αυτό εκμεταλλεύτηκε η ΑΕΚ και «τάισε» πολύ σωστά τους Κουζέλογλου και Γκρίφιν που με κοντύτερους αντιπάλους έκαναν μεγάλη ζημιά στην ρακέτα του ΠΑΟΚ.

Ένας απίστευτος Χάμερ

Το χθεσινό ήταν μάλλον το καλύτερο παιχνίδι του Ίαν Χάμερ με την φανέλα της ΑΕΚ. Είναι δύσκολο να το λέμε αυτό, καθώς ο Αμερικανός gladiator είναι σταθερά στους καλύτερους παίκτες της ομάδας σε κάθε παιχνίδι, αλλά πραγματικά εχθές ήταν παντού. Περνούσε κάποιος περιφερειακός του ΠΑΟΚ, εμφανιζόταν ο Χάμερ τον σταματούσε. Χρειαζόταν βοήθεια από την αδύνατη πλευρά, εμφανιζόταν ο Χάμερ. Ξεχνιόταν ο Γκρίφιν, εμφανιζόταν ο Χάμερ. Έπρεπε να κατεβάσει κάποιος την μπάλα, να τος πάλι ο Χάμερ. Είμαι βέβαιος ότι αν μετά τον αγώνα ήθελαν βοήθεια να καθαρίσουν το γήπεδο, ο Αμερικανός θα έδινε και εκεί βοήθεια αν του ζητούσαν. Ένας παίκτης που θα είχε ρόλο σε οποιαδήποτε ΑΕΚ των προηγούμενων χρόνων και είναι πολύ θετικό ότι θέλουν από τώρα να τον κλείσουν και για του χρόνου.

Όλοι οι παίκτες έδωσαν το 100% για την ΑΕΚ

Ο Γιάννης Κουζέλογλου έδειξε ξανά πόσο σημαντική προσθήκη ήταν για την ομάδα και πώς η παρουσία του δίνει περισσότερες επιλογές. Μπορεί ποιοτικά να μην είναι τοπ, όμως προτιμώ να βλέπω έναν παίκτη που παθιάζεται, τα δίνει όλα, βάζει το σώμα του στην φωτιά και πανηγυρίζει σαν τρελός τα καλάθια του, παρά έναν «άνιωθο». Ο Γκρίφιν, σε άλλο ένα παιχνίδι εντός έδρας, ήταν πολύ καλός επιθετικά, όχι για τους πόντους που έβαλε, αλλά γιατί διάβασε τα mismatch μέσα στο καλάθι και επιτέθηκε από κοντά απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους ενώ πάσαρε όταν έπρεπε. Σίγουρα το σχήμα με τους 3 φόργουορντ τον απελευθερώνει και είναι βέβαιο ότι θα το δούμε και στην συνέχεια.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον Δημήτρη Φλιώνη που κάνει αυτό που θέλει ακριβώς ο Στέφανος Δέδας από τον γκαρντ του, δηλαδή να δημιουργεί ρήγματα πηγαίνοντας κάθετα προς το καλάθι, ενώ η αυτοπεποίθηση του φαίνεται και από τον τρόπο που σουτάρει πλέον. Ο Κολόμ είχε σημαντικό μερίδιο στην καλή τρίτη περίοδο της ΑΕΚ με τις ασιστ του μετά από πικ εν ρολ με τον Χάμερ, αλλά αμυντικά πάλι είχε πολλά προβλήματα και παραλίγο να κάνει τον Μάντζαρη, Στεφ Κάρι.

Πέρα από την κρισιμότητα της νίκης, το σημαντικό είναι ότι η ΑΕΚ παίζει αυτήν την στιγμή όπως θέλει ο προπονητής της. Εφαρμόζει ακριβώς το τακτικό του πλάνο και αυτό την οδηγεί σε μεγάλες υπερβατικές νίκες. Το τέλος του πρώτου γύρου βρίσκει την Ένωση με ρεκόρ 6-6 που αν αναλογιστούμε τι έχει αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα, μάλλον θετικό είναι. Το θέμα από εδώ και πέρα είναι, να μπορέσει να κάνει τέτοιες εμφανίσεις και εκτός έδρας που τα δεδομένα αλλάζουν.

ΥΓ. Ο Ράουτινς, φαίνεται ξεκάθαρα ότι είναι εκτός ρυθμού και χρειάζεται χρόνο. Στην ΑΕΚ τον πιστεύουν και θέλουν αν τον δουν να παίζει καλύτερα. Το θετικό είναι ότι παρόλο που δεν του βγαίνει το παιχνίδι επιθετικά, στην άμυνα κάνει αυτά που πρέπει.

ΥΓ2. Κανονικά πρέπει να κρατάμε χαμηλά την μπάλα, γιατί με όσα έχουν συμβεί φέτος ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει στην ΑΕΚ. Φανταστείτε όμως ότι στην χθεσινή ομάδα, θα μπουν οι Ανγκόλα, Κόνιαρης και πιθανώς ο Λάνγκφορντ. Δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να τους δούμε μια φορά έστω όλους μαζί, αλλά είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει ανυπομονησία.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News