ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Η ΑΕΚ μπροστά στον καθρέπτη της

Επειτα από την απώλεια (και) του φετινού πρωταθλήματος, ο Σταύρος Καζαντζόγλου θέτει το βασικό ζητούμενο για την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ ξανά, κοντά στο σημείο μηδέν. Λίγο πριν να συμπληρωθεί ημερολογιακά ο χρόνος, να βρίσκεται νοκ άουτ από το πρωτάθλημα. Εχει προηγηθεί το καλοκαιρινό κάζο του ευρωπαϊκού αποκλεισμού και είναι ξεκάθαρο, πως αυτή η ομάδα ψάχνει να βρει ξανά προσανατολισμό. Προφανώς και το κύπελλο είναι ένας σημαντικός στόχος, αλλά πιο σημαντικό απ’ όλα εν τέλει είναι να κατανοήσει η ΑΕΚ που βρίσκεται και που πηγαίνει.

Υπάρχουν πολλές φορές που μπορεί να πιστεύεις πράγματα σε θεωρητικό επίπεδο. Σε αυτήν την κατηγορία εντασσόμαστε και εμείς. Κάνουμε εκτιμήσεις, αναλύσεις, καταθέτουμε απόψεις που διαμορφώνονται ρεπορταζιακά, γιατί δεν έχουμε άμεση σύνδεση με την ομάδα. Για όλους, καθρέπτης είναι μόνο το γήπεδο. Και εκεί, όσες ξεχωριστές ιστορίες και εάν υπάρχουν, υπάρχει μια αλήθεια. Η ΑΕΚ απέτυχε εκ νέου να φτάσει στο επίπεδο που θέλει.

Η μόνη σταθερά της ΑΕΚ

Οσοι θέλουν να βαυκαλίζονται για πλάνα και αεροπλάνα που κανείς δεν ξέρει ποιον και τι αφορούν, όσοι πιστεύουν πως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου για μια ήττα, ας το πάρουν αλλιώς. Διότι, η ΑΕΚ αυτό που δεν επιτρέπεται με τίποτα να απεμπολήσει είναι το dna της. Δεν είναι ανεκτό σε κανέναν, από όποιον ρόλο και εάν βρίσκεται, να επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη, επειδή απλά δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές απαιτήσεις και μέχρι εκεί φτάνουν τα πόδια του και να βάζει διαρκώς στοιχήματα που χάνονται το ένα μετά το άλλο.

Η ΑΕΚ πρέπει να βρεθεί μπροστά στον καθρέπτη και να αποφασίσει ποια ΑΕΚ θέλει να εμφανίζεται. Θέλει μια ομάδα που θα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί ή μια ομάδα που θα ακολουθήσει – επιτέλους – βασικές αρχές του ποδοσφαίρου και θα στηθεί σε στέρεες βάσεις. Κατά τη δική μου κρίση, δεν υπάρχει δίλημμα. Είναι μονόδρομος αυτός που πρέπει να ακολουθήσει η ΑΕΚ, για να βγει από αυτόν τον κύκλο της αποτυχίας και να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ετσι γίνονται ομάδες

Για να μη μιλάμε μόνο θεωρητικά, τα ποδοσφαιρικά πρότζεκτ της εποχής στηρίζονται σε συγκεκριμένες σταθερές. Υψηλά μπάτζετ, σωστές επιλογές στελεχών, στοχευμένες μεταγραφές, διόρθωση των λαθών. Δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για να κατανοήσεις, πως η ΑΕΚ κάνει επαναλαμβανόμενα λάθη. Δίνει λεφτά, σκορπά λεφτά για την ακρίβεια, αλλά δίχως να υπάρχει η σωστή οργάνωση, αποδεικνύονται πολλές φορές σε λεφτά που πετιούνται στον κουβά και αχρηστεύουν κάθε καλή κίνηση.

Νομίζω, πως άπαντες έχουν εμπεδώσει, πως καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία μιας ομάδας έχει ο προπονητής. Για να μην είμαι άδικος με κανέναν, η ΑΕΚ επιχείρησε το καλοκαίρι να πάει στην ορθόδοξη επιλογή. Ο Μιλόγεβιτς φαινόταν – στα χαρτιά τουλάχιστον – να έχει όλο το «πακέτο». Ηταν ψημένος στον πρωταθλητισμό, με γνώση της ελληνικής πραγματικότητας, σε ηλικία που θεωρητικά θα είχε φιλοδοξίες. Δεν πέτυχε, γεια σας.

Η ΑΕΚ πήγε στην επιλογή Γιαννίκη, που αποτελούσε έμπνευση των τελευταίων δύο ετών. Προφανέστατα με υψηλή δόση ρίσκου, καθώς πρόκειται για προπονητή με ελάχιστες παραστάσεις και με ερωτηματικά για το κατά πόσο θα μπορούσε να ελέγξει τα συγκεκριμένα (δύσκολα δεδομένα) αποδυτήρια. Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Δύο μήνες μετά, ο Γιαννίκης δεν έχει αφήσει το στίγμα του, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που θα εμφανίζεται στη λειτουργία της ομάδας, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά.

Η συνέχεια

Είναι λύση να αλλάξει ξανά ο προπονητής; Θα απαντήσω με ερώτηση. Είναι λύση να επιμένεις σε κάτι που δεν βγαίνει; Η ΑΕΚ έχει διοίκηση, εκείνη θα μετρήσει τα δεδομένα και θα αποφασίσει. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αποφασίσει συνολικά, για το πρότζεκτ που θα έχει το κλαμπ, ειδικά τώρα που φαντάζει και θέμα χρόνου η είσοδος στην «OPAP Arena – Αγιά Σοφιά». Η ΑΕΚ πρέπει να βρει ταυτότητα και συγκεκριμένη πυξίδα και αυτήν μόνο η διοίκηση μπορεί να τη θέσει.

Εάν δεν βρεθεί ένας προπονητής, που σε συνεργασία με τα θέλω της διοίκησης και τον στελεχιακό μηχανισμό της, θα ορίσουν τους στόχους για την ΑΕΚ (σε μεταγραφές και αγωνιστική κατεύθυνση), τότε απλά θα ανακυκλώνετε η ίδια διαδικασία. Παίκτες καλοί θα έρχονται και θα φεύγουν, η ΑΕΚ θα ψάχνει απεγνωσμένα τρόπο να γίνει ομάδα και πάντα θα αναζητείται ο επόμενος αποδιοπομπαίος τράγος. Ξεκάθαρα πράγματα, που απαιτούν ξεκάθαρες προσεγγίσεις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News