ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΖΙΑΣ: Υποχρέωση η πρόκριση στους ομίλους

O Γιώργος Μαζιάς γράφει για την κλήρωση σε Τσάμπιονς Λιγκ και Κόνφερενς Λιγκ και τους πραγματικούς στόχους των ελληνικών ομάδων

Από την κλήρωση δεν έχει περάσει μήτε έχει αποκλειστεί κανείς. Αυτό είναι το γενικό θεώρημα. Η αλήθεια επίσης είναι ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα για τις ελληνικές ομάδες.
Για να φτάσουν στους ομίλους θα πρέπει να περάσουν από 3 και 4 γύρους.
Καθόλου εύκολα. Οσο κι αν οι περισσότεροι αντίπαλοι είναι… χωριά στις πρώτες φάσεις ο κίνδυνος πάντα υπάρχει.

Στα προκριματικά, αν πρέπει να μιλήσουμε για τύχη τότε αυτή μοίρασε χαμόγελα για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο Αρης πρέπει να αποκλείσει την Αστάνα για να πάρει δύναμη και να μπει κι αυτός στους ομίλους του Κόνφερενς. Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ όσο και της ΑΕΚ αφήνουν πολλές ελπίδες διάκρισης για τους δύο «δικεφάλους» στην διοργάνωση, αλλά και γενικότερα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό ώστε να μαζέψουμε βαθμούς και να πλησιάσουμε την 15η θέση που ξαναδίνει πέμπτο εισιτήριο στην Ευρώπη σε δυο χρόνια από τώρα.

Είμαστε μακριά από αυτό. Ας μείνουμε με τα πόδια στη γη και να δούμε πως θα φτάσουν οι ομάδες μας στα γκρουπ. Φέτος ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλότερος για τον Ολυμπιακό και χαμηλότερος για ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Οι «δικέφαλοι» έχουν να παίξουν στο νεοσύστατο Κόνφερενς που δεν έχει βαριά ονόματα στα προκριματικά. Είναι στους ισχυρούς και η πρόκριση στα γκρουπ δεν είναι να προς συζήτηση.

Αν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ δεν προκριθούν στους ομίλους του Κόνφερενς, αυτόματα θα δημιουργηθούν αμφιβολίες γιατί ακριβώς παίζουν και γιατί θέλουν να βγουν στην Ευρώπη… 

Αν δεν προκριθούν θα μιλάμε για αποτυχία πρώτου μεγέθους. Αυτόματα θα δημιουργηθούν και αμφιβολίες γιατί ακριβώς παίζουν και γιατί θέλουν να βγουν στην Ευρώπη; Αν δεν μπορείς να μπεις ούτε στα γκρουπ του Κόνφερενς τότε δεν έχει σημασία όλη η προσπάθεια στις εγχώριες διοργανώσεις.

Ο Ολυμπιακός έχει το πιο δύσκολο έργο από όλους. Αν και γλύτωσε με τις καραμπόλες στο φινάλε των περσινών ευρωπαϊκών κυπέλλων έναν γύρο, έχει μπροστά του ολόκληρο βουνό για να φτάσει στα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κι αν η Νέφτσι δεν είναι φόβητρο, είναι επικίνδυνη. Το ίδιο ισχύει και με τη Λουντογκόρετς από τη Βουλγαρία. Κι αν τις περάσει και τις δυο τότε στα πλεϊ οφ μπορεί να προκύψει η Ρεϊντζερς είτε ο Ερυθρός Αστέρας. Όλα αυτά για να μπει στα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός έχει την εμπειρία από προκριματικά, αλλά δεν παύει κάθε φορά να είναι δύσκολα τα πράγματα. Μέσα στο καλοκαίρι κάθε ομάδα είναι διαφορετική και ο βαθμός ετοιμότητάς της δεν είναι μεγάλος.

Τα κατάφερε πρόπερσι ως δευτεραθλητής με πιο δύσκολη αποστολή. Πέρασε και πάλι τρεις αντιπάλους και μάλιστα πολύ δύσκολους: Πλζεν, Μπασάκσεχίρ και Κράσνονταρ.

Εχει την εμπειρία από προκριματικά, αλλά δεν παύει κάθε φορά να είναι δύσκολα τα πράγματα. Μέσα στο καλοκαίρι κάθε ομάδα είναι διαφορετική και ο βαθμός ετοιμότητάς της δεν είναι μεγάλος. Ο κάθε προπονητής πρέπει να ετοιμάσει τους παίκτες του για ένα μαραθώνιο που θα κρατήσει για δέκα μήνες χωρίς διακοπή. Τα λάθη απαγορεύονται.
Για τον Ολυμπιακό υπάρχει το αβάντζο ότι ακόμη αν αποκλειστεί στον 3ο γύρο τότε θα θα συνεχίσει πρώτα στο Γιουρόπα κι αν αποκλειστεί κι αν από εάν αποκλειστεί κι από εκεί θα μπει στα γκρουπ του Κόνφερενς. Δεν είναι το ίδιο να παίζεις Τσάμπιονς και το ίδιο να είσαι στο Κόνφερενς, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει ευρωπαϊκή συνέχεια.

Ο στόχος όμως είναι ένας: Τσάμπιονς Λιγκ. Για τον Ολυμπιακό με την τεχνογνωσία που έχει ο στόχος είναι εφικτός. Για ΠΑΟΚ και ΑΕΚ το αυτό για τα γκρουπ του Κόνφερενς. Ο Αρης θα χρειαστεί μια υπέρβαση. Πρώτα κόντρα στην Αστάνα. Ξεκινάμε από το μηδέν, αλλά κάπως πρέπει να γίνει μια αρχή. Ας μην χάναμε βαθμούς για να είχαμε πιο άνετες και σίγουρες τις παρουσίες στα γκρουπ. Τώρα, απλά τρέχουμε…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News