Ζάλγκιρις Κάουνας – Μπαρτσελόνα 91-84: Ο «Σάρας»... πληγώθηκε από τα «παιδιά του»

Η εντυπωσιακά βελτιωμένη το τελευταίο διάστημα Ζάλγκιρις έριξε και την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα στο καναβάτσο (91-84) και έφτασε τις τέσσερις νίκες στις τελευταίες πέντε αναμετρήσεις της για την EuroLeague.

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επέστρεψε ως αντίπαλος στην «Ιθάκη» του, το Κάουνας, αλλά τα «παιδιά» του τον… πλήγωσαν. Μέσα σε μία απίστευτη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι πάντα πιστοί φίλαθλοί της στη Zalgirio Arena, η Ζάλγκιρις υπέταξε και το δεύτερο «μεγαθήριο» της Ισπανίας μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης, επικρατώντας με 91-84 επί της Μπαρτσελόνα, για την 29η αγωνιστική της EuroLeague.

Η νταμπλούχος Λιθουανίας έφτασε τις τέσσερις νίκες στα τελευταία πέντε ματς της διοργάνωσης και βελτίωσε το ρεκόρ της στο 7-16. Η Μπαρτσελόνα είδε να μπαίνει τέλος στο νικηφόρο σερί πέντε αγώνων που «έτρεχε» στη διοργάνωση, ωστόσο με ρεκόρ 18-5 παραμένει ακλόνητη στην πρώτη θέση της κατάταξης.

Πολυτιμότερος παίκτης των νικητών ήταν ο Λούκας Λεκαβίτσιους με 22 πόντους (3/3 τρίποντα), 4 ασίστ και 2 κλεψίματα. Εξόχως παραγωγικός ήταν και ο Τζόφρι Λοβέρν με 18 πόντους, ενώ ο Εντγκάρας Ουλάνοβας είχε μία μεστή και γεμάτη εμφάνιση με 16 πόντους, 9 ριμπάουντ, 6 κλεψίματα και 2 μπλοκ.

Από πλευράς Μπαρτσελόνα ξεχώρισε ο Νίκολα Μίροτιτς με 26 πόντους και 8 ριμπάουντ, με τους Νίκολας Λαπροβίτολα, Κάιλ Κούριτς και Ρόκας Γιοκουμπάιτις να συμπληρώνουν από 16, 15 και 11 πόντους αντιστοίχως.

 

Ο αγώνας

Η Μπαρτσελόνα ξεκίνησε εντυπωσιακά στην άμυνα και μετά από πέντε λεπτά ήταν μπροστά στο σκορ με 0-9, έχοντας ευστοχήσει τρεις φορές πίσω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων. Οι Λιθουανοί σταδιακά έφτιαξαν την επιθετική τους εικόνα αλλά δεν κατάφεραν να πλησιάσουν απειλητικά τους «μπλαουγκράνα», με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει στο πειστικό 9-17 των φιλοξενούμενων.

Η Ζάλγκιρις γύρισε το διακόπτη στη δεύτερη περίοδο και προκάλεσε ολική ανατροπή σκηνικού. Αφού αρχικά βρέθηκε στο -10 (9-19) με την εκκίνηση της περιόδου, στη συνέχεια έτρεξε ένα επί μέρους 16-3, με αιχμή του δόρατος την άμυνα και βασικό άξονα στην επίθεση τον Λοβέρν, προσπερνώντας για πρώτη φορά στο σκορ (25-22). Οι «μπλαουγκράνα» βρέθηκαν και στο -5 (32-27), αλλά στην τελική ευθεία κατόρθωσαν να βγουν από το επιθετικό τέλμα, με οδηγό τον Μίροτιτς. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ισοπαλία (35-35) χάρη σε buzzer-beater τρίποντο του Κούριτς.

Το ματς εξελίχθηκε σε «ροντέο» στην τρίτη περίοδο, με τις εναλλαγές στο προβάδισμα να είναι διαδοχικές και τις ομάδες να μην μπορούν να επιβάλλουν σερί για να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση. Ως το 25’ το ματς ήταν στην απόλυτη ισορροπία (49-49), αλλά αυτό άλλαξε στο επόμενο δίλεπτο. Η Μπαρτσελόνα διαμόρφωσε 0-7 σερί με πέντε πόντους τους Γιοκουμπάιτις και προηγήθηκε με +7 (49-56), ανακτώντας τον έλεγχο. Ο Μίροτιτς συνέχισε να κάνει θραύση στο «βαμμένο» και το φινάλε της τρίτης περιόδου βρήκε την «Μπάρτσα» εκ περιωπής (56-63).

Απροσπέλαστη η άμυνα της Ζάλγκιρις, καθίζηση η Μπαρτσελόνα

Εντούτοις, η Ζάλγκιρις εξανέμισε το καταλανικό προβάδισμα εν ριπή οφθαλμού, «χτίζοντας» 10-2 επί μέρους σκορ σε λιγότερο από δύο αγωνιστικά λεπτά στην τέταρτη περίοδο για το προσπέρασμα με 66-65. Ο «δαιμόνιος» Λεκαβίτσιους αύξησε τον δείκτη της διαφοράς στο +4 υπέρ των Λιθουανών (72-68), αλλά ο Καλάθης απάντησε με προσωπικό σερί τεσσάρων πόντων για τη νέα ισοφάριση (72-72). Η άμυνα της ομάδας του Ζντοβτς προκάλεσε και πάλι «ασφυξία» στους Καταλανούς, οι οποίοι έχασαν κάθε επαφή με το λιθουανικό καλάθι για περισσότερα από τρία αγωνιστικά λεπτά. Ως παρεπόμενο αυτού, η Ζάλγκιρις δημιούργησε νέο σερί το όποιο έφτασε στο 9-0 (81-72), βάζοντας γερές βάσεις για τη νίκη, η οποία τελικά ήρθε. Ο Κούριτς έβαλε ένα μεγάλο σουτ από την περίμετρο για να κρατήσει «εν ζωή» την ομάδα του (82-77 στο 39′), αλλά οι γηπεδούχοι είχαν το καθαρό μυαλό στα τελευταία δευτερόλεπτα του ακροτελεύτιου λεπτού για να «κλειδώσουν» την τεράστια νίκη γοήτρου.

Τα δεκάλεπτα: 9-17, 35-35, 56-63, 91-84

Δείτε ΕΔΩ τη στατιστική του αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News