Ρετρό - Όταν ο «Χ-Μan» Μακ Ντάνιελ φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή!

Ρετρό: Όταν ο «Χ-Μan» Μακ Ντάνιελ φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή! | Ήρωες του αθλητισμού | Μπάσκετ

Όταν ο Ηρακλής αποφάσισε το καλοκαίρι του 1995 να φέρει τον Εξέιβιερ Μακ Ντάνιελ στη Θεσσαλονίκη, κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε μια  τέτοια σκέψη να υλοποιηθεί.

Ο «Χ-Μan», ένα από τα πιο σκληρά παιδιά του ΝΒΑ, με βαρύ όνομα και νούμερο 4 του ντραφτ του 1985 από τους Σιάτλ ΣούπερΣόνικς ήταν ακόμα ενεργός στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τους Σέλτικς. Κανείς δεν θα ξεχάσει τις μάχες που είχε με τον Μάικλ Τζόρνταν, όταν κόλλησε το πρόσωπο του στο δικό του. 

Οι αμερικάνοι είχαν αναλάβει τη διοίκηση του Ηρακλή, υπήρχε γκρίνια για τον Τζορτζ Άντριους και όταν γράφτηκε ότι θα έρθει με μηνιαίο συμβόλαιο εκείνη την εποχή, προκλήθηκε αναστάτωση. 

Ο Ηρακλής έπαιζε εκείνη τη χρονιά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών έψαχνε τον αντικαταστάτη του Μπέρι και τελικά όταν έφερε τον Μακ Ντάνιελ (Στην αρχή τον λέγαμε Χαβιέ, Ξαβιέ, Ζαβιέ, μέχρι να επικρατήσει το Εξέιβιερ ή καλύτερη Xman) έγινε πανδαιμόνιο στο αεροδρόμιο από τους φίλους του Ηρακλή, που έρχονταν με φόρα μετά τις επιτυχίες του Άρη κυρίως και μετά του ΠΑΟΚ.

Ο Μακ Ντάνιελ έφτασε τελικά τον Σεπτέμβριο και στις πρώτες του δηλώσεις είπε με νόημα: «Φέρτε μου τον Ουίλκινς! Μπορώ να παίξω μπάσκετ και το απόγευμα! Γίνεται να κάνουμε ένα.. φιλικό το απόγευμα με την ομάδα του;». Ο Ντομινίκ ήταν η μεταγραφή της χρονιάς στην Ευρώπη για τον Παναθηναϊκό και οι δυο τους είχαν αγωνιστεί συμπαίκτες στους Μπόστον Σέλτικς. Είχαν εξαιρετική σχέση οι δυο τους και τελικά βρέθηκαν αντίπαλοι στον τελικό του Κυπέλλου στην Πάτρα, όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τρόπαιο, με τον Ντομινίκ να πετυχαίνει 25 πόντους και τον Χman 23. 

Δεν έχασε όμως την ευκαιρία να σχολιάσει και υποδοχή από τους φίλους του Ηρακλή: «Οι άνθρωποι είναι τρελοί. Δεν συναντάς κάθε μέρα τόσο φανατικούς φιλάθλους και για να είμαι ειλικρινής δεν είχα στο μυαλό μου τέτοια υποδοχή όταν έμπαινα στο αεροπλάνο. 

 

O Μακ Ντάνιελ έφτιαξε ένα από τα κορυφαία δίδυμα ξένων όλων των εποχών μαζί με τον Ρόι Τάρπλεϊ, αλλά ο Ηρακλής δεν τα πήγε πολύ καλά στο πρωτάθλημα. Στην αρχή κουβαλούσε έναν τραυματισμό από τις ΗΠΑ και υπήρχαν ενδοιασμοί, αλλά τελικά ο Μακ Ντάνιελ πρόσφερε δυνατές στιγμές στο Ιβανόφειο. 

Μάλιστα σε ένα ματς με τον Άρη, είχε ένα επεισόδιο με τον Χάρολντ Έλις του Άρη. Οι δύο τους πιάστηκαν στα χέρια και ακολούθησαν τιμωρίες. Μόλις συμπληρώθηκε ο πρώτος μήνας, ο Μακ Ντάνιελ ενημέρωσε μόνος του τους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε τελικά να μείνει στην Ελλάδα. «Μέχρι τη Δευτέρα, το μυαλό μου και η καρδιά μου ταξίδευαν στο NBA, όμως έπρεπε να πάρω τώρα την απόφασή μου και αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα», είπε και ακολούθησε δήλωση και από την εταιρία που τον εκπροσωπούσε. Λέγεται πως είχε υπογράφει διετές συμβόλαιο με αμοιβή 3 εκατομμύρια δολάρια, αλλά τελικά μετά τον πρώτο χρόνο επέστρεψε στις ΗΠΑ και έκλεισε την καριέρα του στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς. 

Σήμερα ο Χman γίνεται 59 χρόνων, γεννημένος στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 1963. Έχει δύο παιδιά, τον Εξέιβιερ Τζούνιορ και την Εξάιλινα, που ασχολήθηκαν με το μπάσκετ. Ο ίδιος έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και απολαμβάνει ως θεατής τα παιχνίδια των παιδιών του. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News