Ντον Στέιλι: Τα μοιρασμένα κομμάτια από το δίχτυ και η ήττα του Τζίνο από τη χειραψία

Η Ντον Στέιλι μοίρασε σκοινί από το κομμένο δίχτυ της ρακέτας στο Ντάλας, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του NCAA με το Σάουθ Καρολάινα το 2017. Τα ξημερώματα της Δευτέρας το… ξανάκανε, αυτήν τη φορά με αντίπαλο το Κονέκτικατ του εξαρχής παραδομένου Τζίνο Ορίμα.  

Το ονοματεπώνυμο «Κάρολιν Πεκ», παρά τη… συμφωνική συμμετρία του, λίγα λέει στα ημέτερα. Γεννημένη το 1966 και τηλεσχολιάστρια παιχνιδιών μπάσκετ από το 2007, η Αφροαμερικανίδα ήταν κάποτε προπονήτρια. Το 1997 ανέλαβε το κολέγιο του Περντιού στις Γυναίκες. Και στις 28 Μαρτίου του 1999, με τις Ουκάρι Φιγκς, Στέφανι Γουάιτ-ΜακΚάρτι και Κέιτι Ντάγκλας για πυλώνες, κατέκτησε το τρόπαιο του πρωταθλητή με τη νίκη 62-45 επί του Ντιουκ, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Θα ήταν ακόμα μία πρωταθλήτρια ομάδα, αν η Πεκ δεν γινόταν η πρώτη Αφροαμερικανίδα κόουτς που κατακτά το κύπελλο του πρωταθλητή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα ήταν υπέροχο, για την αφήγηση, αν η Πεκ περίμενε υπομονετικά τη στιγμή της παράδοσης της δάδας, όμως δεν ήταν αυτό το ζητούμενο. Η απόφαση που έλαβε 16 χρόνια μετά, το 2015, έμοιαζε περισσότερο με επιφοίτηση. Όταν είδε το κολέγιο Σάουθ Καρολάινα της Ντον Στέιλι να παίζει, κατάλαβε ότι «κάτι γινόταν εκεί. Μπορούσε να το κάνει». Η μαύρη κόουτς, ούτως ή άλλως, είχε αναλάβει από το 2008, ύστερα από 9 σεζόν, στις έξι πρώτες εκ των οποίων ήταν και εν ενεργεία παίκτρια, από το 1995 έως το 2005 στη Σάρλοτ Στιγκ και μία σεζόν στις Χιούστον Κόμετς, στο πανεπιστήμιο Τεμπλ. Η Πεκ, όμως, είδε τη διάδοχό της το 2015, όταν σχολίαζε παιχνίδια και του Σάουθ Καρολάινα. Η Στέιλι, που είχε πάει σε τρία Final 4 ως παίκτρια του πανεπιστημίου Βιρτζίνια, από το 1990 έως το 1992, δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο. Η Πεκ είδε ότι «είχε επικοινωνία με τις παίκτριές της». Σε ανύποπτο χρόνο, την κάλεσε. Της έδειξε ένα κομμάτι σκοινί: ήταν από το διχτάκι που είχε κόψει όταν είχε πάρει εκείνη το πρωτάθλημα.

«Όταν νικήσεις, θα μου το επιστρέψεις και θα πρέπει να στείλεις εσύ το δικό σου κομμάτι σε κάποια άλλη», την ξόρκισε η Πεκ. Η Στέιλι έφτασε στο Final 4 του 2015, αλλά έφυγε με την ουρά στα σκέλια: η ήττα 66-65 από το Νοτρ Ντέιμ τής στέρησε την πρόκριση στον τελικό. Δύο χρόνια μετά, όμως, στο «American Airlines Center» του Ντάλας και με αιχμή του δόρατος την τετραπέρατη αριστερόχειρα πάουερ φόργουορντ Έιζια Γουίλσον, είχε φτάσει η σειρά της. Η νίκη με σκορ 67-55 επί του Μισισίπι Στέιτ, που στον ημιτελικό είχε διακόψει το σερί των 111 κερδισμένων παιχνιδιών του Κονέκτικατ, ήταν το πρώτο πρωτάθλημά της. Η Πεκ έκλαιγε όταν ένιωσε το τηλέφωνό της να δονείται συναπτώς. Η Στέιλι είχε πάει το κομμάτι με το σκοινί στη συνέντευξη Τύπου και μίλησε για τη γενναιοδωρία της Κάρολιν Πεκ. Η τελευταία, τώρα, που της είχε κληροδοτήσει την ιδέα της μοιρασιάς, αποσύρθηκε. Ήταν η σειρά της κόουτς του Σάουθ Καρολάινα να δώσει το δικό της μερίδιο σε κάποια.

Η μοιρασιά και ο θρίαμβος

Παρ’ ότι στον περυσινό ημιτελικό με το Στάνφορντ, 66-65, το Σάουθ Καρολάινα διέπραξε μία πρώτης τάξεως αυτοχειρία, με τα δύο χαμένα σουτ, το ένα εκ των οποίων από την κορυφαία παίκτριά του, την Αλίγια Μπόστον, κάτω από το καλάθι, η Στέιλι αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να διαμοιράσει ένα κομμάτι από το δίχτυ της ρακέτας στο Ντάλας. Τον Νοέμβριο του 2021, ενώ η σεζόν είχε αρχίσει, πάνω από 70 μαύρες κόουτς σε όλες τις ΗΠΑ έγιναν αποδέκτες ενός κομματιού από το σκοινί. Η κίνηση ήταν συμβολική και οικουμενική: «Κι εσύ μπορείς να το κάνεις». Για τις παίκτριές της στο κολέγιο, όμως, ήταν ακόμα πιο σημαντική, αφού τους έλυσε τα χέρια.

Με πυλώνα την Μπόστον, που πήρε κάθε πιθανό βραβείο και έγινε η μοναδική παίκτρια στην Ιστορία του NCAA που είχε μέσο όρο πάνω από 15 πόντους (16,8) και ριμπάουντ (15,2) στην τελική φάση του τουρνουά, η ομάδα της Στέιλι, που το καλοκαίρι του ’21 στέφθηκε «χρυσή» ολυμπιονίκης με τις ΗΠΑ στο Τόκιο, νίκησε το Λούιβιλ 92-79 και το Κονέκτικατ 64-49 στη Μινεάπολη, για να κατακτήσει το τρόπαιο. Το UCONN του Τζίνο Ορίμα είχε να φτάσει σε τελικό από το τελευταίο παιχνίδι της υπέροχης Μπριάνα Στιούαρτ, το 2016, όταν η πάουερ φόργουορντ που κάνει καριέρα στο μπάσκετ κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημά της σε ισάριθμες σεζόν. Η Στιούαρτ δεν έχασε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της στο κολέγιο, το ίδιο και ο Τζίνο, που όπως αστειεύτηκε στις παλιές παίκτριές του, Σου Μπερντ και Ντιάνα Τουράσι, «έχω μαλακώσει τώρα και συνεχώς χάνω».

Τότε μπορεί να αστειεύτηκε, αλλά μάλλον το είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού. Πέρυσι το Κονέκτικατ, με την Πέιτζ Μπέκερς να ηγείται ως πρωτοετής, έφτασε στο Final 4, αλλά ηττήθηκε από τη φιναλίστ Αριζόνα. Φέτος, με την προσθήκη της Έιζι Φαντ, προκρίθηκε νικώντας τους απερχόμενους πρωταθλητές του Στάνφορντ, αλλά στον τελικό το Σάουθ Καρολάινα υπήρξε πολύ σκληρό για τα δόντια του. Αυτό φάνηκε, μάλιστα, από τη χειραψία με τη Στέιλι: Ο Ορίμα, με το κοστούμι και τα αθλητικά παπούτσια, πλέον, ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει με την αντίπαλη κόουτς, που φορούσε μάσκα. Αν η Στέιλι απάντησε ή αν απλώς στράφηκε προς τον πάγκο της, δεν είναι γνωστό. Ο Ορίμα, πάντως, έμοιαζε με κάποιον που είχε ευαισθησία, που, δηλαδή, ήταν ευάλωτος και όχι με εκείνον το σκληροπυρηνικό τύπο που κάποτε δεν δίσταζε να τα βάζει με τη μυθική Πατ Σάμιτ και να της υπενθυμίζει ότι το δικό του Κονέκτικατ είναι εδώ. Τώρα, έπειτα από 37 χρόνια στον ίδιο πάγκο, με 22 Final 4 και 11 πρωταθλήματα, τα χρόνια φαίνεται πως τον βαραίνουν. Ήδη, μάλλον, έχει ξεκινήσει να εξυφαίνει το σχέδιο της αποχώρησής του. Αν θα περιμένει να τελειώσουν οι Μπέκερς και Φαντ, δεν είναι γνωστό. Πάντως, η πρώτη δικαίωσε τη Σου Μπερντ, που όταν ρωτήθηκε, στις αρχές της σεζόν 2020-21, από την Τουράσι σε stream αν θα πάρει πάνω από τρία πρωταθλήματα, όσα δηλαδή είχε κατακτήσει η γκαρντ του UConn Ρεμπέκα Κόνλον από το 2001 έως το 2004, απάντησε αρνητικά. Αυτή η δικαίωση ήρθε αμέσως, τα πρώτα δύο χρόνια αυτού του έμφυτου ταλέντου στο Μάνσφιλντ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News