Ντέιβιντ Μπλατ: Ο μαχητής που κέρδισε τη ζωή και γεννιέται ξανά κάθε μέρα

Ο Ντέιβιντ Μπλατ διαγνώστηκε με Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση τον Αύγουστο του 2019 και έκτοτε… γεννιέται κάθε μέρα για να εμπνέει τους ανθρώπους γύρω του.

«Μερικές φορές η ζωή σου “πετά” πράγματα, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν εξήγηση, νόημα ή λόγο. Αυτές είναι οι στιγμές που σε αναγκάζουν να αναγνωρίσεις πως πρέπει να κάνεις επιλογές που θα δοκιμάσουν τον πραγματικό χαρακτήρα σου». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια της επιστολής του Ντέιβιντ Μπλατ, η οποία δημοσιεύεται στην σελίδα της ΚΑΕ Ολυμπιακός.

Ήταν 19 Αυγούστου του 2019 όταν ο τότε προπονητής των «ερυθρολεύκων» κάνει γνωστό πως πάσχει από το Πρωτοπαθή Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (PTMS). Τι ακριβώς είναι αυτό; Πρόκειται για μια μορφή της πολλαπλής σκλήρυνσης με χαρακτηριστικό της τη συνεχόμενη επιδείνωση και την εξέλιξη της αναπηρίας, με τη νόσο να εξελίσσεται χωρίς διακοπές και στάδια, δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι η πολλαπλή σκλήρυνση.

Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για να βοηθά τους ασθενείς να συνεχίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο κανονικά τη ζωή τους, προσπερνώντας κινητικές δυσκολίες και την έντονη κόπωση. Ο Μπλατ συνεχίζει λέγοντας πως θέλει να κρατήσει το κεφάλι του ψηλά, να βρει τρόπο να εμπνεύσει ανθρώπους, όπως έχει μάθει να κάνει τόσα και τόσα χρόνια μέσα από το μπάσκετ.

«Είμαι προπονητής και δουλεία μου είναι να ηγούμαι, να διδάσκω και να εμπνέω πολλούς ανθρώπους. Το ότι δεν είμαι τόσο ευκίνητος ή ενεργός δεν επηρεάζει τη νοητική μου ικανότητα στο να κάνω αυτά τα πράγματα. Είμαι τυχερός. Έχω σπουδαίους γιατρούς, προπονητές, φυσικοθεραπευτές και διοίκηση, που δέχονται τις δυσλειτουργίες μου και με βοηθούν να τις ξεπεράσω. Πως είναι δυνατόν να παραπονεθώ;».

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από την ασθένεια είναι περί τους 14.000 και αμέσως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σπεύδει να τονίσει πως στέκεται δίπλα του, ενώ ο τότε Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τον υποδέχεται για να τον τιμήσει επειδή μίλησε ανοιχτά για το πρόβλημά του και θα δώσει δύναμη στους υπόλοιπους ασθενείς.

Ο Μπλατ σηκώνεται κάθε μέρα στα πόδια του με στόχο να εμπνέει

Ο Μπλατ πετυχαίνει αυτό που έβαλε στόχο μόλις διαγνώστηκε, σηκώνεται στα πόδια του και εμπνέει. Γνωρίζει τα όριά του, αφού δεκάδες φορές τα ξεπέρασε στο παρελθόν μέσω της προπονητικής του καριέρας. Έχει κατακτήσει το Eurobasket ως προπονητής της Ρωσίας το 2007 κερδίζοντας τους Ισπανούς στη Μαδρίτη, την Euroleague το 2014 με την αγαπημένη του Μακάμπι ενώ για δύο χρόνια παίρνει το χρίσμα του προπονητή των Κλίβελαντ Καβαλίερς (2014-16) του ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Η προπονητική του καριέρα τελειώνει στον Ολυμπιακό από την πρώτη κιόλας αγωνιστική της Euroleague τη σεζόν 2019-20, ένα βράδυ στη Λυών, ύστερα από μία βαριά ήττα κόντρα στη Βιλερμπάν. Για τον Μπλατ όμως η ζωή δεν τελειώνει, απλώς κάνει στροφή και συνεχίζει ως σύμβουλος αποφάσεων των Νικς τον Δεκέμβρη του 2019, για να αποχωρήσει τον Απρίλιο του 2020. Προσπαθεί σε όλους να δείξει με το παράδειγμά του πως τα πάντα βασίζονται στο κίνητρό σου, τη δίψα για ζωή.

«Ξυπνάς κάθε μέρα, και δεν είναι πάντα η ίδια. Το κλειδί είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, γνωρίζοντας τα όριά σου, όπου μπορείς να κάνεις μια επιπλέον προσπάθεια, να είσαι θετικός. Δεν υπάρχει θεραπεία για αυτές τις δύσκολες ασθένειες. Έχει να κάνει πολύ με το κίνητρό σου και την προσπάθειά σου να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, και ως προπονητής, πάντα το ζητούσα από τους παίκτες μου και τώρα το ζητάω από τον εαυτό μου» αναφέρει δύο χρόνια αργότερα στη «DAZN».

Ο Αμερικανοϊσραηλινός γεννήθηκε μία μέρα σαν σήμερα, στις 22 Μαΐου του 1959, στη Βοστώνη. Από τον Οκτώβριο του 2019 γεννιέται ξανά κάθε μέρα, σε κάθε πρόκληση και στόχο που πετυχαίνει. Μία πηγή έμπνευσης μέσα από τις δυσκολίες που του έκρυβε η ζωή. Για την ασθένειά του δεν υπάρχει άλλη θεραπεία πέραν από το χαμόγελό του, αλλά και αυτό των παιδιών του, του Ταμίρ που αγωνίζεται στην Euroleague με την Άλμπα αλλά και των τριών κοριτσιών του Σανί, Έλα και Άντι.

«Ο σπουδαίος, Τζον Γούντεν, είπε κάποτε: ‘Τα πράγματα εξελίσσονται καλύτερα για τους ανθρώπους που κάνουν το καλύτερο όπως και να πάνε τα πράγματα’. Η κατάστασή μου δεν είναι… πικνίκ, αλλά πολλοί περνούν δυσκολότερα. Είναι ευθύνη μου να αποτελέσω παράδειγμα για όλους, να συνεχίσουν τη ζωή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ποτέ, ποτέ, μα ποτέ να μην παραδίδονται ή να μην εγκαταλείπουν». Έτσι έκλεισε την επιστολή που δημοσίευσε στο σάιτ της ΚΑΕ Ολυμπιακός τον Αύγουστο του 2019. Μετά από 33 μήνες σβήνει την τούρτα με τα 63 κεράκια δίπλα στό όνομά του. Ντέιβιντ Μπλατ, ο άνθρωπος που ενέπνευσε τους ανθρώπους!

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News