Μάικλ Τζόρνταν: Έκανε το μυθικό… 69, επειδή τα είχε πάρει στο κρανίο

Την κορυφαία επιθετική παράσταση της υπέρλαμπρης του καριέρας πραγματοποίησε σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια ο υπέρτατος αστέρας του μπάσκετ

Ασφαλώς οι φίλοι των Καβαλίερς το μετάνιωσαν πικρά. Πιθανόν  βέβαια κάποιοι εξ αυτών και να το… απόλαυσαν εν τέλει. Αλλά ούτως ή άλλως πέρα από τα όποια συναισθήματα είχαν οι περισσότεροι εξ αυτών η 28η Μαρτίου 1990 αποτελεί μια ξεχωριστή ημερομηνία τόσο για τον Μάικλ Τζόρνταν όσο και το ΝΒΑ εν γένει. Βλέπετε εκείνη τη μέρα ο «αέρινος» ήταν  κάτι παραπάνω απ’ όνομα και πράγμα κόντρα στην ομάδα του Κλίβελαντ. Ήταν κυκλώνας, και μάλιστα μαινόμενος, όπως ο ίδιος αποκάλυψε χρόνια μετά,  που…  έτρεχε με ταχύτητα 69 μίλια λιγότερο από μία ώρα.

Τη σεζόν 1989-90, οι Σικάγο Μπουλς ήταν στον… προθάλαμο της αυτοκρατορίας τους στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.Ο 27χρονος Μάικλ Τζόρνταν ήδη… τρομοκρατούσε  τους αντιπάλους της ομάδας του Ιλινόις  και εκείνη την εποχή το αγαπημένο θύμα του ήταν οι  Καβαλίερς  και ιδιαίτερα ο δύσμοιρος  Κρέγκ Έλιο που αναλάμβανε την απόλυτη επικίνδυνη αποστολή να τον μαρκάρει.  Στα  προηγούμενα τρία ματς που είχαν δώσει μεταξύ τους οι δύο ομάδες, ο  Τζόρνταν είχε απέναντι στην ομάδα του Κλίβελαντ 44.3 πόντους, 9.3 ριμπάουντ και 6.3 ασίστ.

Η 4η μονομαχία των δύο ομάδων στη διάρκεια της κανονικής περιόδου  ήταν μακράν η πλέον αλησμόνητη τόσο για την εξέλιξη του αγώνα όσο και κυρίως βεβαίως – βεβαίως εξ αιτίας του απόλυτου ρεκόρ που έμελλε να καταγράψει ο κορυφαίος των κορυφαίων στο παγκόσμιο μπάσκετ. Προσφέροντας και πάλι μια υπέροχη παράσταση, οδήγησε τους Μπουλς σε νίκη με 117-113 στην παράταση με 69 πόντους, στο ματς που ο ίδιος θυμάται ως «το καλύτερο στην καριέρα μου αφού όταν έβαλα στους  Σέλτικς 63, είχαμε χάσει».

69 πόντοι , 18 ριμπάουντ, έξι ασίστ , τέσσερα κλεψίματα

Για να θυμηθούμε όμως λίγο καλύτερα τα πράγματα και θαύματα που έκανε ο «αέρινος» σ’ εκείνο το αλησμόνητο του σόου. Είχε συνολικά 23 εύστοχες προσπάθειες στις 37 εντός πεδιάς και 21 στις 23 βολές και ήταν αναμφίβολα ο καταλύτης της νίκης 117-113 στην παράταση. Μάζεψε επίσης 18 ριμπάουντ, είχε έξι ασίστ και τέσσερα κλεψίματα. Μόλις άλλοι έξι παίκτες στην Ιστορία του θεσμού από το 1986 και μετά έχουν πετύχει τουλάχιστον 60 πόντους  έχοντας παράλληλα διψήφιο αριθμό ριμπάουντ. Οι Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Καρμέλο Άντονι,  Τρέισι ΜακΓκρέιντι, Σακίλ Ο’ Νιλ, Μαρλ Μαλόουν και τζέιμς Χάρντεν. Διόλου άσχημα, δεν νομίζετε; Ήταν σχεδόν μια ομάδα μόνος του καθώς ο μοναδικός άλλος παίκτης με διψήφιο αριθμό πόντων ο Χόρας Γκραντ  είχε 16 ενώ ο Σκότι Πίπεν τα βρήκε σκούρα με  μόνον τρία εύστοχα σουτ σε 10 απόπειρες να φορτώσει το αντίπαλο καλάθι και μόλις επτά πόντους  ενώ παράλληλα έκανε τα περισσότερα λάθη για τους Μπουλς με οκτώ. Ήταν αναμφίβολα και μακράν η κορυφαία επίδοση του Τζόρνταν εκείνη τη σεζόν στην οποία είχε μέσο όρο 33,6 πόντους και αναδείχθηκε για 4η σερί χρονιά πρώτος σκόρερ. «Δεν σκέφτηκα την κούραση επειδή ήθελα να νικήσουμε. Είχα βρεθεί ξανά σε μια κατάσταση στην οποία είχα πετύχει πολλούς πόντους αλλά χάσαμε και δεν ήθελα να συμβεί πάλι αυτό» είπε αμέσως μετά την 50λεπτη παράσταση του ο Τζόρνταν. Για να προσθέσει: «Συνέχισα για το λόγο αυτό να πιέζω τον εαυτό μου. Να μιλάω στον εαυτό μου. «Μη σταματάς, μη σταματάς. Συνέχισε. Αισθάνεσαι καλύτερα για την προσπάθεια σου όταν νικάς». Από την πλευρά του ο απίθανος Στέισι Κινγκ, τότε rookie και  μετέπειτα σχολιαστής των αγώνων των «ταύρων» χάρισε πολύ καιρό μετά στους φίλους του σπορ μια επική… ατάκα: «Θα θυμάμαι για πάντα αυτό το ματς, ως το βράδυ που εγώ και ο  Τζόρνταν βάλαμε 70 πόντους».  Από την πλευρά του ο τελευταίος επτά χρόνια αργότερα, το 1997  κατακτώντας τον 5ο του τίτλο αποκάλυψε στο περιοδικό «SLAM» το παρασκήνιο του έπους του σ’ εκείνο το ματς του 1990.

Πόνεσε και τους… πόνεσε άγρια

Οι φίλοι του Κλίβελαντ είχαν πανηγυρίσει όταν ο Χον Ροντ Γουΐλιαμς έκανε σκληρό φάουλ στη μηχανή καλαθιών των Μπουλς που βρέθηκε να πονά πεσμένος στο παρκέ. Το «θύμα» για να το θέσωμεν λαϊκά, τα πήρε στο κρανίο, και αποφάσισε να δώσει μια ηχηρή απάντηση στο κοινό των Καβαλίερς για την εκτός αθλητικού πνεύματος αντίδραση τους. «Πιστεύω ότι το παιχνίδι που έκανα κόντρα στο Κλίβελαντ, όταν πέτυχα 69 πόντους ήταν ξεκάθαρα προϊόν οργής και απογοήτευσης. Νωρίτερα στην πρώτη περίοδο, όταν νομίζω ότι μου έγινε σκληρό φάουλ από τον Χοτ Ροντ και ξέρετε εγώ…. Έπεσα κάτω άτσαλα και πονούσα πραγματικά. Και όλο το κοινό πανηγύριζε. Και αυτή η συμπεριφορά με έβγαλε από τα ρούχα μου επειδή το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η νίκη και όχι η υγεία κάποιου. Και νομίζω ότι αυτό με «φόρτωσε». Τότε τρελάθηκα».

Και τρέλανε όχι μόνον τους Καβαλίερς και τους οπαδούς τους αλλά όλο τον πλανήτη μπάσκετ με εκείνη την και για τον κορυφαίο του αστέρα αξεπέραστη επίδειξη επιθετικής (και όχι μόνον) ισχύος.

.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News