Λος Άντζελες Λέικερς : Στις 19 Μαρτίου… αφηνιάζουν

Δύο φορές τη συγκεκριμένη ημερομηνία οι «λιμνάθρωποι» έχουν πετύχει ιστορικές νίκες στο ΝΒΑ

Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος λέει ο θυμόσοφος λαός και στην περίπτωση της μεγάλης ομάδας των Λέικερς με τις δύο ονομασίες στη διαδρομή των 75 χρόνων της Ιστορίας της μια ημερομηνία, η 19η Μαρτίου, είναι  εις διπλούν σταθμός της επιθετικής δυναμικής που αποτέλεσε τη βάση των 17 τίτλων του πρωταθλητή στη σπουδαιότερη μπασκετική διοργάνωση του πλανήτη τους οποίους έχει στην τροπαιοθήκη της.

Οι «λιμνάθρωποι» τόσο όταν  ήταν γνωστοί ως Μινεάπολις Λέικερς όσο και με την παρούσα τους ονομασία Λος Άντζελες Λέικερς μοιάζει να αφηνιάζουν όταν το ημερολόγιο δείχνει τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Και η αρχή έγινε σαν σήμερα λοιπόν πριν ακριβώς 66 χρόνια όταν η ομάδα της Μινεσότα τω καιρώ εκείνω αντιμετώπισε τους Σεντ Λούις Χοκς στον ημιτελικό της Δυτικής Περιφέρειας.

Μέγα ρεκόρ, μικρό… αντίκρισμα

Τα «γεράκια»  που είχαν κάνει την υπέρβαση με την πρόκριση στα  ημιτελικά καθώς την προηγούμενη χρονιά είχαν τερματίσει για πολλοστή φορά στην τελευταία θέση της Δύσης λίγα 24ωρα πριν έκαναν παρόλα αυτά επιτυχημένο ντεμπούτο στα play-off. Επικράτησαν με δραματικό τρόπο στο πρώτο  παιχνίδι της σειράς στο Σεν Λούις με μεγάλους πρωταγωνιστές τον ηγέτη τους Μπομπ Πετίτ, που  είχε κάνει διπλό ρεκόρ στο πρωτάθλημα πετυχαίνοντας 1849 πόντους ενώ μάζεψε και 1.164 ριμπάουντ, να σημειώνει τους 25 εξ αυτών και τον Αλ  Φεράρι  ο οποίος είχε τρεις λιγότερο. Το δεύτερο παιχνίδι όμως στην έδρα των Λέικερς ήταν άλλη εντελώς διαφορετική ιστορία. Οι γηπεδούχοι που είχαν κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις φορές εκείνη τη δεκαετία (1950, 1952, 1953, 1954) και πέντε συνολικά τα προηγούμενα επτά χρόνια από την αρχή έδειξαν τα δόντια τους στους «Ρίβερ Μπόις». Προηγήθηκαν  στην πρώτη περίοδο  25 -15 αλλά στη συνέχεια σε κάθε μία από τις επόμενες η επίδοση τους στην επίθεση σταματούσε στους 36 πόντους. Το παιχνίδι τελείωσε με θρίαμβο της ομάδας της Μινεάπολις 133-75. Η διαφορά των 58 πόντων  αποτέλεσε  επίδοση ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού με τους θριαμβευτές να ευστοχούν στις 44 από τις 101 προσπάθειες τους εντός παιδιάς ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν αντίστοιχο ποσοστό μόλις 22 στα 91 σουτ. Σφαγή και στα ριμπάουντ με τους Λέικερς να σαρώνουν 71-44. Στα αξιοσημείωτα επίσης το γεγονός ότι και οι 10 παίκτες της νικήτριας είχαν διψήφιο αριθμό πόντων με πρώτα βιολιά τους Σλέιτερ Μάρτιν και Ντικ Σνίτκερ που πέτυχαν από 19 και 18 πόντους αντίστοιχα. Στους ηττημένους ο Πετίτ είχε 14 έναν περισσότερο από τον Τζακ Στίβενς.

«Ευτυχώς αυτό το ματς μετράει μόνον σαν μία νίκη και μία ήττα αντίστοιχα και θα ανασυνταχθούμε για το 3ο παιχνίδι. Άλλωστε μας είχαν νικήσει στον αγώνα των play –off  για τη 2η θέση και επιστρέψαμε για να τους νικήσουμε την αμέσως επόμενη  νύχτα. Γιατί να μην μπορέσουμε να το ξανακάνουμε ακόμα  και εδώ στη Μινεάπολις» είπε ο τεχνικός των …συντετριμένων Χόλτσμαν ενώ από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της «Post Dispatch» Χάρλοντ Φλάσμπαρτ στο σχόλιο του για το επόμενο αποφασιστικό ματς για την πρόκριση, δύο βράδια αργότερα στο ίδιο γήπεδο, τόνισε ότι για να συνεχίσουν την πορεία τους στη διοργάνωση οι Χοκς θα πρέπει ο σούπερ- σταρ τους Πετίτ να πετύχει τουλάχιστον 46 πόντους. Ο  τελευταίος σημείωσε εν τέλει πέντε λιγότερο αλλά ήταν αρκετοί για να πάρει την ιστορική πρόκριση η ομάδα του Σεντ Λούις. Με τον Φεράρι να ευστοχεί σε δύο εύστοχες βολές παρά τον πανζουρλισμό των 5000 φίλων των γηπεδούχων για το 116-115 ένα λεπτό πριν από το φινάλε στη συνέχεια ενώ απέμεναν 42 δευτερόλεπτα οι Λέικερς κέρδισαν φάουλ. Τις βολές  ανέλαβε να εκτελέσει ο Καλαφάτ, αστόχησε σ’ αμφότερες ο Πετίτ άρπαξε ένα ακόμα ριμπάουντ και οι φιλοξενούμενοι έκαναν τη μεγάλη υπέρβαση και έκπληξη.

 

Οι «λιμνάνθρωποι» της Καλιφόρνια σάρωσαν με 63 πόντους- νέο ρεκόρ τους «πολεμιστές»

Το ματς εκείνο θα μπορούσε να πει κανείς πως σηματοδότησε την αρχή του τέλους της κυριαρχίας της ομάδας της Μινεσότα που λίγα χρόνια μετά μετακόμισε για οικονομικούς λόγους στην Καλιφόρνια και το Λος Άντζελες και απέκτησε νέο … επώνυμο το οποίο φέρει μέχρι σήμερα.

Με τη νέα τους ονομασία οι «λιμνάνθρωποι» επέστρεψαν στο θρόνο του ΝΒΑ 16 χρόνια μετά και στο δρόμο προς τα εκεί πάλι στις 19 του 3ου μήνα του έτους σάρωσαν έναν άμοιρο αντίπαλο. Εκείνη η ομάδα που είχαν οι Καλιφορνέζοι πιά θεωρείται μια από τις κορυφαίες όλων των εποχών στη Μέκκα του μπάσκετ. Με σούπερ σταρ την θρυλική τριπλέτα των Τζέρι Γουέστ, Γκέιλ Γκούντριχ και Γουίλτ Τσέιμπερλεϊν μετρούσε ένα τρομερό ρεκόρ 33 σερί νικών. Όμως αυτό που έκαναν στις 19 Μαρτίου 1972 δεν ήταν διόλου αναμενόμενο και πέρα για πέρα ιστορικό. Αντίπαλος τους οι δυνατοί Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς των Τζιμ Μάλινς και του μεγαλοντικού Hall of Famer Νέιτ Θέρμοντ. Μια ομάδα που πέτυχε από την πλευρά της 51  νίκες στο δρόμο για τα play- offs. Δυστυχώς για τους φιλοξενούμενους οι Λέικερς  είχαν τρομερά κέφια εκείνο το βράδυ. Θριάμβευσαν εν τέλει 162-99 ανεβάζοντας στους 63 πόντους το ρεκόρ της μεγαλύτερης διαφοράς σε αγώνα της διοργάνωσης. Οκτώ από τους 10 παίκτες τους είχαν διψήφιο αριθμό πόντων και η ευστοχία της ομάδας ήταν στο 61%. Ο Γκούλντριχ πέτυχε τους περισσότερους (30) οκτώ παραπάνω από τον Τζιμ ΜακΜίλαν. Από την πλευρά του ο Χάρι Χέρστον πρόσθεσε άλλους 16 ενώ είχε και 20 ριμπάουντ ενώ  double-double είχαν οι Γουέστ (17π. 13ρ.) και Λιρόι Έλις (16 και 15 αντίστοιχα). Στα αξιοσημείωτα οι μόλις 10 πόντοι του γίγαντα αλλά πλέον 35χρονου Τσέιμπερλεϊν που σε 25 λεπτά είχε επίσης 10 ριμπάουντ και έξι ασίστ  αλλά ποστοστό ευστοχίας εντός πεδιάς 83,3%. Για τους άμοιρους φιλοξενούμενους «πολεμιστές» διασώθηκαν οι Τζιμ Μπαρνέτ (15π.) και Γκέιζε Ράσελ (13) ενώ ο αστέρας Θέρμοντ έμεινε στους 10 ενώ είχε και εννιά ριμπάουντ όμως οι μόλις τέσσερις εύστοχες προσπάθειες του σε 17 σουτ αποδεικνύουν ότι βρέθηκε σε μια κάτω του μετρίου νύχτα. Ο τίτλος πήγε για πρώτη φορά στην Πόλη των Αγγέλων  λίγους μήνες αργότερα ενώ το επίτευγμα εκείνο της ομάδας του Λος Άντζελες παρέμεινε ρεκόρ για το NBA σχεδόν μια 20ετία. Ως τις 17 Δεκεμβρίου όταν οι Κλίβελαντ Καβαλίερς  σάρωσαν 148-80 τους Μαϊάμι Χιτ ανεβάζοντας την επίδοση στους 68 πόντους.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News