Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς: Τρίποντα, τρίτη περίοδος και… τρεις κι ο κούκος

Η… τάση παρατηρήθηκε στο παιχνίδι τους στους πρώτους τίτλους (της σύγχρονης εποχής) το 2015 και το 2017, για να απογειωθεί στα πλέι οφ του 2018. Σε εκείνα που οι Γουόριορς σημείωσαν 153 περισσότερους πόντους από τους αντιπάλους τους κατά τις τρίτες περιόδους!

Στοιχείο που επανέρχεται δυναμικά φέτος στο παιχνίδι τους. Δεν τους αποκαλούν αδίκως «3rd quarter Warriors»… Η ισοφάριση στους τελικούς με τους Σέλτικς ήρθε με σκορ 107-88 και επιμέρους σκορ 35-14 στο τρίτο 12λεπτο. Η μεγαλύτερη διαφορά του συλλόγου για οποιαδήποτε περίοδο σε οποιονδήποτε τελικό της!

Σκυλίσια άμυνα, που ανάγκασε την ομάδα που είχε κάνει το μπρέικ στο Game 1 με 120 πόντους (στο ενεργητικό της) να βάλει τέσσερα καλάθια, λιγότερα από τα (πέντε) λάθη της, φρενήρης ρυθμός και εύκολοι πόντοι στον αιφνιδιασμό – που κι αυτοί στην άμυνα οφείλονταν ως επί το πλείστον. Στον δεύτερο τελικό το Γκόλντεν Στέιτ βρήκε 33 πόντους από τα (19) λάθη των φιλοξενούμενων!

Δίχως να χρειαστεί να ξεκινήσει με 6/7 τρίποντα, όπως έκανε στον εναρκτήριο αγώνα της σειράς, ο Στεφ Κάρι είχε στο ρελαντί 5/12 και 29 πόντους, δίχως καν να ξεντυθεί στην τέταρτη περίοδο. Ο Τζόρνταν Πουλ έφερε από τον πάγκο άλλα πέντε τρίποντα (στα εννιά) και 17 ποντάκια σε μόλις 23’, μαζί και το χάιλαϊτ με το καλάθι λίγο κάτω από τη σέντρα στην εκπνοή της τρίτης περιόδου.

Θυμίζουμε ότι σε αυτήν ακριβώς (την τρίτη περίοδο) η ομάδα του Στιβ Κερ είχε «πατήσει» τη Βοστώνη και στο Game 1, με 38-24 δηλαδή, προτού χάσει τα αυγά και τα πασχάλια στην τέταρτη (16-40). Πριν από μερικές ώρες μπήκε δυνατά και στο τελευταίο 12λεπτο, σημειώνοντας τους έξι πρώτους πόντους σε αυτό, εκτόξευσε τη διαφορά στους 29 (93-64) και δεν ξανακοίταξε πίσω. Στην τρέχουσα ποστ σίζον οι Καλιφορνέζοι εμφάνισαν +14 σε τρίτη περίοδο τόσο σε παιχνίδι του πρώτου γύρου με τους Νάγκετς (44-30 στο δεύτερο), όσο και του δεύτερου με τους Γκρίζλις (37-23 στο τρίτο), ενώ είχαν μίνιμουμ +9 και στους τρεις πρώτους δυτικούς τελικούς με τους Μάβερικς.

 

Τέιτουμ και Μπράουν, τόσο μονάχοι…

Εχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν στην αμυντική φιλοσοφία των Γουόριορς, που προτιμούν να αφήνουν τους αντίπαλους σταρ να αλωνίζουν, αλλά να «σβήνουν» τους υπόλοιπους παίκτες. «Από έναν δεν χάνουμε», σα να λένε. Νίκολα Γιόκιτς, Τζα Μοράντ (μέχρι να τραυματιστεί) και Λούκα Ντόντσιτς έκαναν όργια απέναντί τους, μα Ντένβερ, Μέμφις και Ντάλας ξεπαστρεύτηκαν με συνοπτικές διαδικασίες.

Μήπως δεν χάνουν… ούτε από δύο παίκτες; Οι αστέρες του Ιμε Ουντόκα, Τζέισον Τέιτουμ (28 π., 6 ρ., 3 ασ.) και Τζέιλεν Μπράουν (17-6-3) ήταν μια χαρά και θα είχαν ακόμα υψηλότερα νούμερα, αν δεν άδειαζαν οι πάγκοι από το τέλος του τρίτου δωδεκάλεπτου. Αλλωστε οι δυο τους σκόραραν ή πιστώθηκαν με ασίστ τους 44 από τους 50 πόντους των Σέλτικς στο πρώτο ημίχρονο!

Θετικός ήταν και ο φορμαρισμένος αναπληρωματικός γκαρντ Ντέρικ Γουάιτ, από κει και πέρα όμως το χάος: οι άλλοι τρεις βασικοί «Κέλτες», δηλαδή οι Μάρκους Σμαρτ, Αλ Χόρφορντ και Ρόμπερτ Γουίλιαμς, σημείωσαν από όλο κι όλα ένα καλάθι έκαστος! Από δύο ποντάκια έβαλαν, υπέπεσαν σε επτά λάθη και ειδικά οι δύο πρώτοι, που προέρχονταν από ματσάρα 44 πόντων και δέκα τριπόντων (συνολικά) στον πρώτο τελικό, αποτέλεσαν την ειδοποιό διαφορά στον δεύτερο – εις βάρος της παρέας τους, εννοείται. Οι άλλοι τέσσερις «Κέλτες» με ρόλο στο ροτέισιον και διψήφιο αριθμό λεπτών (Γκρ. Γουίλιαμς, Πρίτσαρντ, Τάις, Νέσμιθ) είχαν μαζί 1/7 τρίποντα, αίφνης οι πολλές λύσεις που φαινόταν να διαθέτει ο Ουντόκα περιορίστηκαν στις τρεις. Ο κούκος σήμανε ώρα ισοφάρισης, φύγαμε για Βοστώνη…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA FINALS: Εκκωφαντικοί Γουόριορς… σκόρπισαν τους Σέλτικς για το 1-1

NBA FINALS: Σαν Φρανσίσκο και Βοστώνη, η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών κόσμων

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News