Τζέιμς Χάρντεν: Ο χρόνος προσαρμογής είναι για τους άλλους

Στις αρχές του τρέχοντος μήνα αγωνιζόταν για τελευταία φορά με τη φανέλα των Νετς. Και έχανε. Για τέταρτη διαδοχική φορά, από το διαχρονικά απογοητευτικό Σακραμέντο. Το σερί ηττών του Μπρούκλιν κράτησε για κάμποσο ακόμα, με τον Τζέιμς Χάρντεν πλέον στα πιτς, ελέω προσαγωγού.

Στο τέλος του Φεβρουαρίου που έχουμε φτάσει, ο 32χρονος κόμπο γκαρντ έχει φορέσει δις τη φανέλα της νέας του ομάδας. Των Σίξερς. Και κερδίζει. Κερδίζει πειστικά, λες και δεν προερχόταν από αποχή 23 ημερών, λες και δεν βρίσκεται σε μία καινούρια ομάδα. Ως προς αυτό το τελευταίο, βέβαια, ο ίδιος ο Χάρντεν έχει αποδείξει στο παρελθόν πως δεν χαμπαριάζει από διαστήματα προσαρμογής και άλλες τέτοιες έννοιες που χρειάζονται οι κοινοί θνητοί μπασκετμπολίστες.

Στην πρώτη του μετακίνηση ανάμεσα σε συλλόγους του ΝΒΑ, o «μούσιας» είχε ρίξει 37άρα με 12 ασίστ ντεμπουτάροντας με τους Ρόκετς. Πέρυσι με τους Νετς ξεκίνησε με 32-12-14 κι έγινε ο πρώτος ΝΒΑer στην ιστορία με 30άρα και τριπλ νταμπλ στην πρώτη του εμφάνιση με μια ομάδα, προ ημερών εκκίνησε με 27 πόντους, 8 ριμπάουντ και 12 ασίστ ως Σίξερ. Το 133-102 μέσα στη δυνατή φέτος Μινεσότα ήταν η πιο παραγωγική βραδιά της τρέχουσας περιόδου για τη Φιλαδέλφεια. Τυχαίο; Προφανώς και όχι. Όπως δεν ήρθε τυχαία χθες το βράδυ και το 125-109 μέσα στη Νέα Υόρκη, με αντίστοιχο 29-10-16 του σεσημασμένου σκόρερ, αλλά και πασέρ.

 

Το καλύτερο δίδυμο με τον Εμπίιντ

Σωματικά (λέει ότι) νιώθει καλύτερα από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Ενορχηστρώνει τις επιθέσεις περισσότερο ως πόιντ παρά ως σούτινγκ γκαρντ, όπως έκανε άλλωστε και στο Μπρούκλιν τις (λιγοστές) φορές που αγωνίστηκε μαζί με τον Κάιρι Ερβινγκ. Τώρα έχει δίπλα του στην περιφέρεια τον εκπληκτικό νεαρό Ταϊρίς Μάξι, ο οποίος όμως δεν είναι τόσο καλός πασέρ – και σίγουρα δεν είχε την ευχέρεια του νέου σταρ της ομάδας του Ντοκ Ρίβερς στο να στήνει πικ εν ρολ.

Ούτως ή άλλως, ο έτερος σούπερ σταρ και ηγέτης της «Φίλι», ο προαλειφόμενος MVP της χρονιάς Ζοέλ Εμπίιντ, είναι ψηλός που δεν πολυγουστάρει να ρολάρει. Είναι ο άρχοντας των ποσταρισμάτων, σουτάρει μια χαρά και από μέση και μακρινή απόσταση, εντούτοις τώρα με τον Χάρντεν τελειώνει και φάσεις σε πικ εν ρολ, φτάνοντας σε βροντερά καρφώματα. Κάπως έτσι υποχρέωσε και τους δύο σέντερ των Νικς, τον βασικό Μίτσελ Ρόμπινσον και τον αναπληρωματικό Τζέρικο Σιμς, σε αποβολή με έξι φάουλ!

Ο Καμερουνέζος σέντερ «χτύπησε» δύο μέρες νωρίτερα και με πικ εν ποπ (3/5 τρίποντα) στη Μινεάπολις κόντρα στους Τίμπεργουλβς, απέναντι στους Νικς τελείωσε φάσεις και με το λεγόμενο half roll αφήνοντας την μπάλα στο καλάθι με φλόουτερ, γενικώς δείχνει ενθουσιασμένος που έφυγε το «βαρίδι» Μπεν Σίμονς και ήρθε δίπλα του ένας παίκτης με τον οποίο μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικότερα. Ενας παίκτης που δεν φοβάται τον ίσκιο του, αντιθέτως ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση. O Εμπίιντ έριξε 37άρα στους Νεοϋορκέζους, πηγαίνοντας 27 φορές στη γραμμή (και ευστοχώντας στις 23 βολές)!

Είχε και 5 κλεψίματα ο Χάρντεν στο «Γκάρντεν», με αποτέλεσμα να γίνει μόλις ο δεύτερος παίκτης ever (ο Κρις Πολ ο άλλος) με δύο εμφανίσεις με 25-10-15-5. Αφήνοντας έξω τις κλεμμένες μπάλες, το 25-10-15 που κατέγραψε στις τρεις βασικές στατιστικές κατηγορίες συνιστά επίδοση για παίκτη των Σίξερς που έχουν φτάσει στο παρελθόν μονάχα ο κυρίαρχος ψηλός του παρελθόντος Γουίλτ Τσάμπερλεϊν (τετράκις) και ο κοντός των ‘90s Ντέινα Μπάρος – και ο «μούσιας» έχει φορέσει όλες κι όλες δύο φορές τη συγκεκριμένη φανέλα!

Όλα αυτά τα έχει κάνει παίζοντας και καλή άμυνα, με σχετικά λίγα λάθη (5 για τις 28 τελικές πάσες του), δίχως κατάχρηση ντρίμπλας και με θαυμαστή οικονομία προσπαθειών (7/12 και 8/14 σουτ στα δύο ματς). Είναι δηλαδή τρομερός και στους τομείς του παιχνιδιού του για τους οποίους κατηγορείται. Είναι εμφανώς ξανανιωμένος παίζοντας και για το αφεντικό του συλλόγου (και γνώριμό του από το Χιούστον), τον πρόεδρο Ντάριλ Μόρεϊ, βλέπει ίσως πιο καθαρά από ποτέ στο τέλος του δρόμου να αχνοφέγγει ένα χρυσό δαχτυλίδι.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News