Σπένσερ Ντινγουίντι: Πέντε βαλίτσες, έξι νικητήρια καλάθια

ΣΠΕΝΣΕΡ ΝΤΙΝΓΟΥΙΝΤΙ: Πέντε βαλίτσες, έξι νικητήρια καλάθια για τον γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς και των δύο διαδοχικών μπάζερ μπίτερ.

Αγουροξυπνημένος από έναν μεσημεριανό υπνάκο, πληροφορήθηκε ότι είχε μόλις γίνει ανταλλαγή κι έπρεπε να πάει στο Ντάλας. Στις 36 μέρες που έχουν μεσολαβήσει, ο Σπένσερ Ντινγουίντι βρίσκεται συνεχώς… στο δρόμο, με δύο βαλίτσες πάντα μαζί του κι άλλες τρεις στα αποδυτήρια των Μάβερικς.

Δεν θέλει πάλι να βιαστεί και να αγοράσει πολυτελές σπίτι κάπου όπου μπορεί να μη βρίσκεται αύριο. Ο μέχρι πρότινος κόμπο γκαρντ των Γουίζαρντς έχει αγωνιστεί στις οκτώ από τις δώδεκα φορές με τη φανέλα των Μαβς εκτός έδρας. Ακόμα και στη βδομάδα που υπήρχαν υποχρεώσεις εντός, άλλαξε ξενοδοχείο. Ούτε αμάξι δεν έχει πάρει. Θα έχει σύντομα όμως, ώστε να αφήνει τουλάχιστον τη μια βαλίτσα στο πορτ μπαγκάζ, όπως λέει.

Στο περιθώριο της νομαδικής ζωής του, βρίσκει χρόνο να εκτελεί. Αντιπάλους, και δη πρώην ομάδες του. Οσες… δεν τον εκτίμησαν όσο θα έπρεπε. Το 113-111 μέσα στο Μπρούκλιν γράφτηκε από τα δικά του χέρια σε νεκρό χρόνο. Στην αναμέτρηση των δύο παικτών που μόλις ψηφίστηκαν παίκτες της (προηγούμενης) εβδομάδας σε Ανατολή και Δύση, ο Ντινγουίντι επισκίασε τον Κέβιν Ντουράντ και τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο τελευταίος (των 37 πόντων, 9 ριμπάουντ και 9 ασίστ, έτσι;) τού έδωσε την μπάλα όταν ο KD όρμησε κατά πάνω του, ερχόμενος σε βοήθεια – αφήνοντας το μαρκάρισμα του… Ντινγουίντι, στον οποίο έσπευσε ο Γκόραν Ντράγκιτς. Ο έτερος Σλοβένος σταρ του αγώνα, που πρόσφατα προτίμησε τους Νετς από τους Μάβερικς, που επίσης τον ήθελαν!

Τρίποντο ο Ντινγουίντι, τέζα η ομάδα του από τον Δεκέμβριο του 2016 έως το καλοκαίρι του 2021. «Revenge game? Μπα, περισσότερο ήταν σα να νίκησα τα ξαδέρφια μου», εξήγησε ο άνθρωπος των 22 πόντων, 4 ριμπάουντ, 3 τελικών πασών και 3 κλεψιμάτων. Εχει πάρει άλλες φορές, παλιότερα, την εκδίκησή του από πρώην. Μιλάμε άλλωστε για σεσημασμένο εκτελεστή στο τέλος των αγώνων. Ηταν η έκτη φορά σε βάθος πενταετίας που σημείωσε καλάθι προβαδίσματος για την ομάδα του στα τελευταία δέκα δευτερόλεπτα! Μόνο ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν έχει περισσότερα τέτοια στο ίδιο διάστημα. Επτά. Ο ηγέτης των Μπουλς πέτυχε στην τρέχουσα σεζόν και διαδοχικά μπάζερ μπίτερ. Ε, τον μιμήθηκε και σε αυτό ο Ντινγουίντι!

 

Ο Ντόντσιτς, η αμυνάρα, οι… Ολ Σταρ αριθμοί

Ξημερώματα Δευτέρας, στο προηγούμενο ματς των Μάβερικς, ο 29χρονος Καλιφορνέζος γκαρντ έχει πάρει θέση στο αγαπημένο του σημείο στη Βοστώνη. Περιμένει τον Ντόντσιτς να τραβήξει την αντίπαλη άμυνα πάνω του. Να του πασάρει, αυτός να εκτελέσει. Ιδια φάση σχεδόν και στον θρίαμβο με 95-92 επί των φανταστικών μέσα στο 2022 Σέλτικς!

Σάμπως όμως δεν είναι φανταστικοί και οι Τεξανοί πλέον; Εκεί που έδειχναν εθισμένοι στις ήττες, μετρούν δέκα νίκες στα δώδεκα παιχνίδια μετά την έλευση του Ντινγουίντι – και διαθέτουν την καλύτερη άμυνα της λίγκας με 103,7 πόντους παθητικό, ακριβώς σαν εκείνον των… Σέλτικς. Μετά τις δύο πρώτες αναγνωριστικές του εμφανίσεις και βοηθούμενος από το ότι αμέσως μετά υπήρξε η διακοπή για το All Star Game, άρα είχε τον χρόνο να μάθει πρόσωπα, πράγματα και συστήματα στη νέα του παρέα, ο Ντινγουίντι είναι με μία λέξη καταπληκτικός.

Στις δέκα πιο πρόσφατες εμφανίσεις του έχει πάνω από 20 πόντους μέσο όρο με φοβερά -για περιφερειακό- ποσοστά, εν αντιθέσει με τις άθλιες που είχε καταγράψει αμέσως πιο πριν στην Ουάσινγκτον. Εκεί υπήρχε μουρμούρα για δαύτον ακόμα και από τους συμπαίκτες του, στο Τέξας τον λατρεύουν ακόμα και ο Ντόντσιτς με τον Τζέιλεν Μπράνσον, δηλαδή οι εσωτερικοί ανταγωνιστές του για λεπτά στο μπάκορτ.

Εριξε και 36άρα στο 114-113 επί των Κινγκς, οι φετινοί 12,6 πόντοι στους «μάγους» έχουν γίνει 17,9 στην ομάδα του Τζέισον Κιντ κι έτσι το τρέιντ που είχε βασικό πρόσωπο τον Κρίσταπς Πορζίνγκις του αντίθετου δρομολόγιου ευνοεί τον σύλλογο του Τέξας – παρ’ ότι φαινόταν αρχικά πως οι πρωτευουσιάνοι έδωσαν ψίχουλα (και τον αναπληρωματικό φόργουορντ Ντάβις Μπέρτανς δηλαδή) για να αποκτήσουν τον «μονόκερο» που έχει στάτους σούπερ σταρ.

Απελευθερωμένος από το ότι δεν χρειάζεται να παριστάνει (και μόνο) τον πόιντ γκαρντ/δημιουργό, ο Ντινγουίντι σουτάρει με συνέπεια και φανερά το απολαμβάνει. Στο κολέγιο είχε διαλύσει τον πρόσθιο χιαστό στο αριστερό του γόνατο, μόλις πριν από 15 μήνες έπαθε την ίδια ζημιά στο δεξιό. Είναι όμως πάλι εδώ, δίνοντας ρέστα στα σχήματα των τριών κοντών που χρησιμοποιεί ο Κιντ στον τεξανό σύλλογο και φροντίζοντας να ενισχύει τη φήμη του παίκτη που δεν καταλαβαίνει Χριστό στις κρίσιμες καταστάσεις.

Μετά την ήττα στην παράταση από την Οκλαχόμα στις 2 Φεβρουαρίου, οι Μαβς είχαν το χειρότερο net rating σε όλο το ΝΒΑ σε clutch (σ.σ: τα πέντε τελευταία λεπτά αγώνων όταν η διαφορά είναι το πολύ στους πέντε πόντους) καταστάσεις. Εκτοτε έχουν το καλύτερο με +50,3! Τον Ιανουάριο του 2018 ο Ντινγουίντι είχε γράψει και το 101-100 των Νετς στο Ντιτρόιτ, το οποίο τον είχε επιλέξει 38ο στο ντραφτ του 2014, αλλά επί δύο χρόνια του έδινε λιγοστές ευκαιρίες.

Συνέχισε και με άλλα κρίσιμα καλάθια στο τέλος παιχνιδιών, «έχτισε» τη συγκεκριμένη φήμη και συνεχίζει την πορεία του με την ομάδα που έπιασε τη Γιούτα στην τέταρτη θέση της Δύσης, με ρεκόρ 43-26. Στα 19 clutch λεπτά που έχει βρεθεί πάνω στο παρκέ ως παίκτης του Ντάλας, ο Ντινγουίντι έχει βάλει 23 πόντους με 6/7 σουτ! Και οι Μαβς έχουν σημειώσει 39 περισσότερους από τους αντιπάλους τους σε αυτά ακριβώς τα 19 λεπτά! Μάλλον στις βαλίτσες που κουβαλά παντού μαζί του κρύβει και κάποια μαγική ουσία…

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA: Ο Ντίνγουιντι… εκτέλεσε τους Νετς εν ψυχρώ

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΓΟΥΙΖΑΡΝΤΣ: Ο καλός, ο (όχι πάντα) κακός και οι άσχημοι

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News