Σέλτικς – Μπακς: Συγκλονιστικός Γιάννης και «ήρωες» Πόρτις και Χόλιντεϊ πήραν την… μπουκιά από το στόμα των Σέλτικς!

Πραγματοποιώντας μία ακόμα υπέρβαση, οι χαλύβδινοι Μιλγουόκι Μπακς «σόκαραν» τους Μπόστον Σέλτικς με δεύτερη νίκη στο TD Garden (110-107) και ανέκτησαν το πλεονέκτημα έδρας, έχοντας πλέον την ευκαιρία να τελειώσουν την ημιτελική σειρά της Ανατολικής Περιφέρειας με νίκη στο επόμενο ματς στην έδρα τους! Κορυφαίος του παρκέ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, καθοριστικοί στο φινάλε οι Τζρου Χόλιντεϊ και Μπόμπι Πόρτις!

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται κρύο… Αυτό ακριβώς επιβεβαίωσαν οι Μιλγουόκι Μπακς τα ξημερώματα της Πέμπτης (12/05) πληρώνοντας τους Μπόστον Σέλτικς με το ίδιο ακριβώς νόμισμα (του προηγούμενου αγώνα): Ανατρέποντας διψήψια διαφορά στο τέταρτο δωδεκάλεπτο για να φτάσουν στη νίκη στο… νήμα και να καταρρακώσουν ψυχολογικά τους αντιπάλους.

Στο Game 5 των ημιτελικών της Ανατολής, που θα μνημονεύεται εις το διηνεκές εξαιτίας της αδιανόητης εξέλιξής του, οι περσινοί πρωταθλητές κόσμου δήλωσαν κατηγορηματικά πως απολύτως κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους ξεγράψει, όσα προβλήματα και αν παρουσιάζουν, όσο και αν η συνολική εικόνα τους δεν είναι πειστική. Κι αυτό, διότι διαθέτουν στο ρόστερ τους τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Ο «Greek Freak» μίλησε και πάλι όπως και όταν έπρεπε, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 40 πόντους (6/10 βολές, 14/22 δίποντα, 2/5 τρίποντα), 11 ριμπάουντ, τρεις ασίστ, ένα κλέψιμο και ένα μπλοκ σε 40:20 συμμετοχής, όντας ο κορυφαίος του παρκέ.

Ο Τζρου Χόλιντεϊ των 24 πόντων, 8 ριμπάουντ και 8 ασίστ ήταν αυτός που «σφράγισε» τη σπουδαία νίκη των Μπακς, ενώ ο Μπόμπι Πόρτις των 14 πόντων και 15 ριμπάουντ ο άνθρωπος που σημείωσε το ίσως πιο καθοριστικό καλάθι της αναμέτρησης.

Από το αντίπαλο στρατόπεδο, ο Τζέισον Τέιτουμ έφτασε στον κολοφώνα της παραγωγικότητάς του στη σειρά με 34 πόντους, ενώ ο Τζέιλεν Μπράουν έπιασε εξίσου μεστή απόδοση με 26 πόντους, 8 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Ωραίος αλλά και μοιραίος ο Μάρκους Σμαρτ, καθώς διέλυσε με κακές επιλογές στο ακροτελεύτιο λεπτό της αναμέτρησης όσα με κόπο είχε «χτίσει» στο διάστημα που οι Σέλτικς προηγήθηκαν με διψήφια διαφορά στο σκορ.

 

Το πάνω χέρι οι Μπακς στο πρώτο δωδεκάλεπτο

Οι δύο ομάδες βασίστηκαν στο περιφερειακό σουτ στο ξεκίνημα της πρώτης περιόδου, με τους Μπακς να είναι πιο παραγωγικοί δημιουργώντας ένα γρήγορο +7 στο ταμπλό (2-9). Προϊούσης της περιόδου, Τέιτουμ και Μπράουν άρχισαν να… ζεσταίνουν τις μηχανές τους και οι Σέλτικς διαμόρφωσαν το πρώτο τους προβάδισμα (14-13) μετά από 7’, αυξάνοντας κατακόρυφα την ένταση στην άμυνα και αποτρέποντας εύκολα καλάθια των Μπακς εντός της ρακέτας τους. Μετά το πρώτο προσπέρασμα των γηπεδούχων, ήρθε η ώρα του Χόλιντεϊ να… μπει στα παπούτσια του Αντετοκούνμπο, βάζοντας προβλήματα στην άμυνα των «Κελτών». Με καθοδηγητή τον ευφυή γκαρντ, τα «ελάφια» επέστρεψαν σε θέση οδηγού στο σκορ (14-19) και έστω και οριακά διατηρήθηκαν στην πρωτοπορία ως το φινάλε της περιόδου (26-28).

 

Χέρια παντού οι Σέλτικς, αποκούμπι των Μπακς ο Αντετοκούνμπο

Ο Αντετοκούνμπο επανήλθε «φουριόζος» για το δεύτερο δωδεκάλεπτο, αλλά οι Μπακς σταδιακά έχασαν τον ρυθμό τους στην επίθεση, γεγονός που δεν πέρασε αναξιοποίητο από τους «Κέλτες». Δείχνοντας σαφή διάθεση να τρέξουν σε κάθε ευκαιρία στο τρανζίσιον, προεξάρχοντος του -ξανά θετικού- Γουάιτ, οι αλάνθαστοι για περισσότερα από 18’ στο πρώτο ημίχρονο γηπεδούχοι πήραν τα ηνία στο σκορ με 40-34.

Ο Χόλιντεϊ έχασε το «μυαλό» από την ασφυκτική πίεση του Σμαρτ, οι γηπεδούχοι «μάσαγαν σίδερα» με εκπληκτική άμυνα πάνω στην μπάλα και, ως εκ τούτου, η τιμή της διαφοράς άνοιξε έτι περαιτέρω, με σερί 11-0, φτάνοντας στο +13 (51-38).

Οι Μπακς έψαχναν άμεση αντίδραση σε άμυνα και επίθεση, προτού εκπνεύσει το πρώτο ημίχρονο. Ο Αντετοκούνμπο τους έδωσε τις επιθετικές λύσεις που χρειάζονταν απεγνωσμένα και η διαφορά μειώθηκε με προσωπικά καλάθια του Έλληνα σταρ στους επτά πόντους (54-47), στο φινάλε του ημιχρόνου, μία διαφορά που αποδέχτηκαν ασμένως οι φιλοξενούμενοι εξαιτίας της φτωχής εικόνας τους στο δεύτερο δωδεκάλεπτο.

 

Σμαρτ και Μπράουν έκοψαν τον… τσαμπουκά των Μπακς

Η βελτίωση της αμυντικής εικόνας αποτελούσε μονόδρομο για τους Μπακς προκειμένου να καταφέρουν να ανατρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση. Τωόντι, οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν ενέργεια στην οπισθοφυλακή τους και, σύναμα, βρήκαν διαδοχικά επιθετικά ριμπάουντ και δύο πολύ σημαντικά σουτ από την περίμετρο δια χειρός Μάθιους και Χόλιντεϊ, με φυσικό επακόλουθο την εξάλειψη της διαφοράς (60-59 στο 29’). Έχοντας περάσει αλώβητοι μέσα από «συμπληγάδες», οι Μπακς είχαν το μομέντουμ όμως ο Σμαρτ έγινε για ακόμα μία φορά ο «go-to-guy» των γηπεδούχων και το πολυπόθητο προσπέρασμα των «ελαφιών» δεν ήρθε, με τους Σέλτικς να αβγατίζουν το προβάδισμά τους στο +8 (71-63).

Ερήμην του Αντετοκούνμπο, μοναδική σταθερή πηγή κινδύνου από τους Μπακς ήταν ο Χόλιντεϊ, ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει όρθια την ομάδα του στο σκοράρισμα, κάτι που έκανε όμως με μεγάλη επιτυχία στην αντίπερα όχθη ο Μπράουν, για τη διεύρυνση της διαφοράς στο +12 (86-74) προτού ο «Greek Freak»… μιλήσει από την περίμετρο για το 86-77 της τρίτης περιόδου.

 

«Ψυχόδραμα» στη Βοστώνη και επιβίωση των Μπακς!

Οι Σέλτικς δεν ήταν διατεθειμένοι να… κλωτσήσουν την καρδάρα με το γάλα βλέποντας τον Τέιτουμ να έχει βρει καταιγιστικό επιθετικό ρυθμό και να σκοράρει παντοιοτρόπως. Ο ηγέτης των «Κελτών» υπερασπίστηκε τα κεκτημένα στο έμπα της τέταρτης περιόδου, παγιώνοντας τη διαφορά σε διψήφια τιμή (έφτασε και στο +14, 93-79), αλλά οι Μπακς διατηρήθηκαν «εν ζωή» με τρίποντα ψυχολογίας του Κόνατον (98-90 στο 41′).

Τα τρίποντα συνέχισαν να είναι σταθερά των φιλοξενούμενων και ο Μάθιους έδωσε ένα ακόμα «φιλί της ζωής» στην ομάδα του για το 99-95 του 42ου λεπτού. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το ματς βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού, με τους Μπακς να μην καταθέτουν τα όπλα και τον Χόλιντεϊ να μειώνει και στο καλάθι (101-99).

Μ’ ένα τρομερό follow κάρφωμα του Χόρφορντ στα 2’09” πριν από το φινάλε, οι γηπεδούχοι απέκτησαν προβάδισμα έξι πόντων στο σκορ (105-99) αλλά ο «ψυχρός» Αντετοκούνμπο μείωσε με τρίποντο από την κορυφή στους 3 (105-102) και ο Χόλιντεϊ ισοφάρισε σε 105-105 στα 43″ κάνοντας τα τελευταία δευτερόλεπτα… ρώσικη ρουλέτα!

Δύο βολές του Τέιτουμ στα 31″ έκαναν το σκορ 107-105, με τον Αντετοκούμπο να πηγαίνει στη γραμμή των προσωπικών στα 14,2″ μετά από φάουλ του Γουίλιαμς. Ευστόχησε στην πρώτη, αστόχησε στη δεύτερη, όμως ο Πόρτις σαν… από μηχανής Θεός «γράπωσε» την μπάλα ανάμεσα σε Γουίλιαμς και Σμαρτ και με κοντινό λέι-απ υπέγραψε το προβάδισμα των Μπακς με 107-108! Οι Σέλτικς είχαν την ευκαιρία να προσπεράσουν με τον Σμαρτ, αλλά ο Χόλιντεϊ με αδάμαστη θέληση τον φιλοδώρησε με μεγαλοπρεπές μπλοκ, εξασφαλίζοντας στους Μπακς την πιο κρίσιμη κατοχή του ματς με 6.6″! Εν τέλει, ο Κόνατον, με Ολύμπια ψυχραιμία, έγραψε το 107-110 από τη γραμμή των βολών στα 5.9″, που ήταν και το τελικό σκορ, αφού στην τελευταία ευκαιρία των Σέλτικς ο Χόλιντεϊ έκλεψε την μπάλα μέσα από τα χέρια του Σμαρτ και «σφράγισε» τον θρίαμβο της ομάδας του.

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News