Σέλτικς - Μπακς: Σε έβδομο παιχνίδι στη Βοστώνη δεν γλιτώνει κανείς, ούτε ο Γιάννης!

Η ιστορία επαναλήφθηκε, ο… νόμος της Βοστώνης σε «win or go home» αγώνες επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά και η φετινή σεζόν των Μιλγουόκι Μπακς των Γιάννη και Θανάση Αντετοκούνμπο έλαβε τέλος, με τους Μπόστον Σέλτικς να επικρατούν στο καθοριστικό Game 7 της ημιτελικής σειράς με 109-81 και να πανηγυρίζουν την επιστροφή τους στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA μετά από δύο χρόνια.

Ύστερα από μια επική και αξιομνημόνευτη σειρά 7 αγώνων ανάμεσα σε δύο σχεδόν ισοδύναμες ομάδες, οι Μπόστον Σέλτικς κατάφεραν να φράξουν τον δρόμο των Μιλγουόκι Μπακς για το πολυπόθητο repeat, επιστρέφοντας μετά από δύο σεζόν στους τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA, όπου θα διασταυρωθούν και πάλι, όπως και στην προηγούμενη συμμετοχή τους το 2020, με τους Μαϊάμι Χιτ.

Στο καταληκτικό ματς της Βοστώνης, η μία από τις δυο πολυνίκεις ομάδες του NBA (μαζί με τους Λος Άντζελες Λέικερς) επιβεβαίωσε τον… νόμο του TD Garden σε τέτοιου είδους αγώνες, «λυγίζοντας» την αντίσταση των Μπακς, οι οποίοι θα παραδώσουν τα σκήπτρα τους σε μια άλλη ομάδα και, ασφαλώς, θα μείνουν με το γιγάντιο «what if» μιας υποθετικής συμμετοχής στη σειρά του ακρογωνιαίου λίθου και δεύτερου σκόρερ τους, Κρις Μίντλετον.

Παράλληλα, οι «Κέλτες» έδωσαν συνέχεια στην πανίσχυρη παράδοση που έχουν δημιουργήσει σε εντός έδρας έβδομους αγώνες των playoffs, καθώς διεύρυναν το σχετικό ρεκόρ τους στις 21 νίκες σε σύνολο 26 Game 7 μέσα στο «σπίτι» τους.

Οι Μπακς ήταν ανταγωνιστικοί στο πρώτο ημίχρονο και… αποκαρδιωτικοί στο δεύτερο, με την αφλογιστία τους να είναι πρωτοφανής. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τέως πρωταθλητές κόσμου ολοκλήρωσαν τον αγώνα με το τραγικό 4/33 τρίποντα (12%) ενώ οι «Κέλτες» με το εκκωφαντικό 22/55 τρίποντα (40%), δηλαδή με 18 περισσότερα εύστοχα τρίποντα από τους αντιπάλους τους! Πώς, λοιπόν, οι φιλοξενούμενοι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτό το ματς;

O Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν το πιο «λαμπερό αστέρι» των «ελαφιών», μετρώντας 25 πόντους (με 10/26 σουτ), 20 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 μπλοκ, 5 λάθη και 3 φάουλ σε 43′. Για μία ακόμα φορά, όμως, δεν είχε την επικουρία των συμπαικτών του, οι οποίοι ήταν κατώτεροι των περιστάσεων.

Από τους Σέλτικς, που ομολογουμένως παρουσιάστηκαν καλύτεροι στη σειρά, ο Γκραντ Γουίλιαμς έκανε ρεκόρ καριέρας στα playoffs με 27 πόντους, ο Τζέισον Τέιτουμ αρίθμησε 23 πόντους, ενώ ο Τζέιλεν Μπράουν προσέθεσε 19 πόντους στη συγκομιδή της ομάδας του.

 

«Αγριεμένος» Αντετοκούμπο, νευρικοί και άστοχοι οι Σέλτικς

Η άμυνα των Μπακς ήταν υποδειγματική στο ξεκίνημα του αγώνα, με τον Χόλιντεϊ να αναλαμβάνει το μαρκάρισμα του Τέιτουμ και να του δημιουργεί σημαντικά προβλήματα βάζοντάς τον στο… περιθώριο. Εν αντιθέσει με τους Σέλτικς, ο Αντετοκούνμπο μπήκε αμέσως στο κλίμα του αγώνα κάνοντας τη διαφορά υπέρ των φιλοξενούμενων. Διαβάζοντας σαν ανοιχτό βιβλίο την άμυνα των «Κελτών» και τις ουκ ολίγες αδράνειές της, ο Έλληνας σταρ διαμόρφωσε το 6-13 του πρώτου πεντάλεπτου, λαμβάνοντας συμμετοχή και στους 13 πόντους της ομάδας του με 6 δικούς του πόντους και 3 ασίστ.

Οι Σέλτικς έδειξαν κάποια μικρά σημάδια ανάκαμψης μετά το νευρικό ξεκίνημα και το πρώτο τάιμ-άουτ του Ουντόκα, με τους Μπράουν και Τέιτουμ να προσπαθούν να τους βάλουν σε… τροχιά, όμως συνέχισαν να είναι εξωφρενικά άστοχοι (7/24 σουτ στο πρώτο δωδεκάλεπτο) και ανήμποροι να βρουν ασφαλείς λύσεις απέναντι στην συμπαγή άμυνα των Μπακς. Ως εκ τούτου, οι σοβαροί Μπακς, προεξάρχοντος του «διαστημικού» Αντετοκούνμπο, ξέφυγαν στο σκορ με +10 (14-24) με τον «Greek Freak» να έχει συμμετοχή και στους 24 πρώτους πόντους της ομάδας του! Το φινάλε της εναρκτήριας περιόδου βρήκε τους Μπακς στο +6 (20-26), το οποίο βάσει εικόνας των πρώτων 12 λεπτών ήταν μάλλον κολακευτικό για τους γηπεδούχους.

 

Τέιτουμ και Μπραόυν ανέβασαν «στροφές», οι Μπακς «κατρακύλησαν»

Οι Σέλτικς πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα τους Μπακς στο έμπα του δεύτερου δωδεκάλεπτου σκληραίνοντας την άμυνά τους και βρίσκοντας δαιμονιώδη ρυθμό στην επίθεση, με… ανηλεή χτυπήματα του Τέιτουμ πάνω στην προβληματική άμυνα στο πικ εν ρολ των «ελαφιών» αλλά και τιμωρία της αφέλειας του Πόρτις, ο οποίος χρεώθηκε με τρία προσωπικά φάουλ σε μόλις 6’ συμμετοχής. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν το πρώτο σημαντικό «νεκρό» διάστημα των Μπακς, καθώς «οικοδόμησαν» 12-4 επί μέρους σκορ με Τέιτουμ και Μπράουν σε λιγότερο από τέσσερα αγωνιστικά λεπτά στη δεύτερη περίοδο και πήραν για πρώτη φορά τα ηνία στο σκορ μετά το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης (32-30).

Ο Αντετοκούνμπο άρχισε και πάλι να… σφυροκοπάει το καλάθι των Σέλτικς, οι οποίοι έχασαν την επαφή τους με το καλάθι των Μπακς και το πλήρωσαν βλέποντας τους φιλοξενούμενους να ανακτούν το προβάδισμα (32-37). Οι «Κέλτες» έβγαλαν αμυντική αντίδραση και με σταθερά του παιχνιδιού τους το περιφερειακό σουτ εξανέμισαν το προβάδισμα των Μπακς και έκλεισαν το πρώτο ημίχρονο προηγούμενοι με 48-43 χάρις σε τρεις εύστοχες βολές του Σμαρτ στην εκπνοή από φάουλ του Αντετοκούνμπο.

 

Καταιγισμός τριπόντων και πάρτι πρόκρισης

Η εκκίνηση των Σέλτικς στο δεύτερο ημίχρονο ήταν «εκρηκτική». Με τρεις «βόμβες» τριών πόντων σε λιγότερο από 2′ στο τρίτο δωδεκάλεπτο οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με +14 (61-47) και έβαλαν τους Μπακς για πρώτη φορά στα… σχοινιά.

Κι ενώ όλα έδειχναν να κυλούν όπως ακριβώς ήθελαν οι Σέλτικς, ήρθε το τέταρτο προσωπικό φάουλ του Τέιτουμ στα 7’44” πριν από το φινάλε της τρίτης περιόδου να μετριάσει τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων και να αλλάξει τους ως τότε συσχετισμούς. Η επίθεση, όμως, των δις πρωταθλητών του NBA είχε γίνει στατική και προβλέψιμη και το τίμημα ήταν… βαρύ. Οι Σέλτικς, με «X-factor» τον Γουίλιαμς, κατάφεραν να εκτινάξουν το προβάδισμά τους στους 16 πόντους (76-60) βάζοντας στην εξίσωση και τον κόσμο. Συν τοις άλλοις, οι «Κέλτες» έπαιξαν με το… μυαλό του Αντετοκούνμπο και το οικοδόμημα των περσινών πρωταθλητών κατέρρευσε, με το +15 της τρίτης περιόδου (79-64) να φέρνει τους Μπακς ένα βήμα πριν το χείλος του αποκλεισμού.

Στην πραγματικότητα, οι Μπακς είχαν «αδειάσει» και δεν είχαν ούτε τις δυνάμεις, ούτε το καθαρό μυαλό για να επιστρέψουν. Οι Σέλτικς, με την ψυχολογία τους στα ύψη και το κοινό τους σε… παροξυσμό, ανέβασαν τον δείκτη της διαφοράς στους 20 πόντους (91-71) χάρις σε δύο διαδοχικά τρίποντα του Πρίτσαρντ και, κάπου εκεί, οι απογοητευμένοι Μπακς αποδέχτηκαν τη μοίρα τους, κατέθεσαν τα όπλα τους και παρέδωσαν το στέμμα τους, το οποίο ψάχνει νέο κάτοχο.

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News