NBA: Τέσσερις ομάδες (για πρωτιά), μία νίκη απόσταση στην Ανατολή!

NBA: Τέσσερις ομάδες (για πρωτιά), μία νίκη απόσταση στην Ανατολή, στην πιο συγκλονιστική σχετική μάχη εδώ και δεκαετίες στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Οι πρωτοπόροι όλου του ΝΒΑ μακράν Σανς έχουν ρεκόρ 60-14 και ασχοληθήκαμε μαζί τους προχθές, όταν κέρδισαν και στη Μινεσότα. Το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ έχουν οι Γκρίζλις του 51-23 και με την πάρτη τους ασχοληθήκαμε χθες, όταν κι εκείνοι εξασφάλισαν και μαθηματικά τα πλέι οφ.

Η Δύση έχει τις καλύτερες ομάδες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην κατάταξη, η Ανατολή… το σασπένς. Στη δυτική περιφέρεια ακολουθούν το Μέμφις σε απόσταση τριών νικών οι Γουόριορς, άλλες τρεις πιο πίσω είναι Τζαζ και Μάβερικς, γενικά υπάρχει σημαντική (βαθμολογική) απόσταση από ομάδα σε ομάδα. Στην ανατολική, αντιθέτως, γίνεται χαμός. Χιτ, Σίξερς, Μπακς και Σέλτικς χωρίζονται από όλη κι όλη μία νίκη, με τους Μπουλς (που οδηγούσαν για αρκετές εβδομάδες την κούρσα) να έχουν υποχωρήσει αισθητά ένεκα και των τραυματισμών. Κινδυνεύουν να μείνουν και εκτός εξάδας, άρα να χρειαστούν τα play-ins (ομάδες 7-10), διότι βρίσκονται στο 42-31 και οι έβδομοι Ράπτορς έχουν 41-32, όσο και οι έκτοι Καβαλίερς. Ακόμα κι εκεί, μία νίκη χωρίζει τις ομάδες!

 

Χιτ (47-27): Ντεφορμέ και τσακωμένοι

Στο χειρότερο δυνατό σημείο βρήκαν να ντεφορμαριστούν οι Χιτ. Ρεκόρ 15-4 είχαν από τις αρχές Φεβρουαρίου μέχρι πριν από πέντε μέρες, έκτοτε όμως έχασαν διαδοχικά από Σίξερς, Γουόριορς και Νικς. Εντός από τους δύο τελευταίους, προ ωρών μάλιστα το 111-103 της (ελεύθερης πτώσης κατά τ’ άλλα) Νέας Υόρκης ήρθε με επιμέρους 38-15 στο τελευταία δεκάλεπτο!

Σα να έφυγε από το γήπεδο στο τέλος η ομάδα του Ερικ Σπόελστρα, παρ’ ότι οι Νεοϋορκέζοι έπαιζαν δίχως τον καλύτερο παίκτη τους, Τζούλιους Ραντλ. Το Γκόλντεν Στέιτ δεν είχε και τους τρεις κορυφαίους παίκτες του, η Φιλαδέλφεια τους δύο σούπερ σταρ της! Κόντρα στους «πολεμιστές» τσακώθηκαν σε τάιμ άουτ και ο Τζίμι Μπάτλερ με τον Γιουντόνις Χάσλεμ, ο πρώτος έβγαλε από τα ρούχα του και τον Σπόελστρα… Στους τέσσερις τελευταίους αγώνες το Μαϊάμι προηγούνταν στο ξεκίνημα των τέταρτων περιόδων, εντούτοις σε αυτές το συνολικό σκορ είναι 84-137 για τους αντιπάλους του. Καθίζηση… Επονται δύο ακόμα εντός έδρας αναμετρήσεις με Νετς και Κινγκς, πριν τη μίνι ανατολική -και απαιτητική- τουρνέ σε Βοστώνη, Σικάγο και Τορόντο.

 

Σίξερς (46-27): Εξω πάμε καλά

Με το εκκωφαντικό 122-97 πέρασαν τα ξημερώματα από το Λος Αντζελες οι Σίξερς (έκτη νίκη στα επτά τελευταία ματς), κάνοντας περίπατο με τους αξιόμαχους Κλίπερς. Ολοι οι βασικοί του Ντοκ Ρίβερς ήταν διψήφιοι, ακόμα δηλαδή και ο αμυντικός εξπέρ Ματίς Θάιμπουλ, στον οποίο περισσεύουν συνήθως ελάχιστες προσπάθειες παρόντων των Ζοέλ Εμπίιντ, Ταϊρίς Μάξι, Τομπάιας Χάρις και Τζέιμς Χάρντεν. Ο τελευταίος κατέγραψε 28-15-7, στο πρώτο του παιχνίδι μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο με 15 ριμπάουντ.

Ξανανιωμένος δείχνει ο «μούσιας» μετά το τρέιντ που τον έφερε στη Φιλαδέλφεια από το Μπρούκλιν, ο Εμπίιντ φουλάρει για το βραβείο του MVP, ο Μάξι δεν πατάει φρένο και δημιουργεί απρόσμενα «Big 3» μαζί τους, ο Χάρις θα ήταν δεύτερο βιολί στις περισσότερες από τις υπόλοιπες ομάδες. Το 25-11 συνιστά το μακράν κορυφαίο εκτός έδρας ρεκόρ στην Ανατολή, το θέμα είναι να βελτιωθούν εντός οι Σίξερς. Εχουν μόλις 21-16, τρεις λιγότερες νίκες ακόμα και από τους δέκατους Χοκς! Μάλλον καλό είναι συνεπώς πως τους απομένουν περισσότερα παιχνίδια μακριά από την πόλη της αδελφικής αγάπης (πέντε έναντι τεσσάρων) και με ταξίδια σε Ντιτρόιτ και Ιντιανάπολις, όπου οι τοπικές ομάδες δεν πάνε για τίποτα πλέον.

 

Μπακς (46-27): «Φωτιά» και χωρίς Γιάννη

Το 114-102 επί των Γουίζαρντς χθες τα ξημερώματα ήρθε δίχως Αντετοκούνμπο και Κρις Μίντλετον, ο «Greek freak» μπορεί να λείψει και το βράδυ στο Μέμφις, εντούτοις το Μιλγουόκι έχει βρει ρυθμό. Με δέκα νίκες σε βάθος δώδεκα αγώνων έχει πλησιάσει περισσότερο από ποτέ τους τελευταίους μήνες την ανατολική κορυφή και οι 114 πόντοι κόντρα στην Ουάσινγκτον ήταν οι λιγότεροι που έχει βάλει εδώ και πέντε ματς! Με 115,1 διαθέτει πλέον την καλύτερη επίθεση στην περιφέρεια, υπολειπόμενο λιγάκι (115,5) των κορυφαίων όλων σχετικά, Τίμπεργουλβς.

H πρόσφατη επιστροφή του Μπρουκ Λόπεζ από πολύμηνη απραξία λόγω εγχείρισης στην πλάτη δίνει άλλη οντότητα στη φροντ λάιν της ομάδας του Μάικ Μπουντενχόλζερ. Μαζί του, οι Μπακς κερδίζουν… διαχρονικά αισθητά περισσότερο. Ο Ντρου Χόλιντεϊ πάντα βγαίνει μπροστά και εκτελεστικά όταν λείπουν οι (ακόμα μεγαλύτεροι) σταρ κι έχει σημειώσει 51 πόντους στους δύο πιο πρόσφατους αγώνες, ο νεοφερμένος γκαρντ Τζεβόν Κάρτερ έχει μπει γρήγορα στο νόημα, ο Μπόμπι Πόρτις προσαρμόζεται γρήγορα πάλι στον ρόλο του έκτου παίκτη. Τα έξι από τα εννιά εναπομείναντα παιχνίδια είναι εκτός έδρας, στα τρία προσεχή σε Μέμφις, Φιλαδέλφεια και Σολτ Λέικ Σίτι θα φανεί αν τα «ελάφια» θα μείνουν ζωντανά στη μάχη για την πρωτιά.

 

Σέλτικς (46-28): Το μεγαλύτερο σερί

Αν πάντως υπάρχει μία ομάδα που κονιορτοποιεί κάθε αντίπαλο στο διάβα της από τα τέλη Ιανουαρίου, αυτή είναι η Βοστώνη. Μέχρι τότε, είχε ρεκόρ στο 50% (25-25) και δεν ήξερε αν θα μπει στα πλέι οφ. Εκτοτε μετράει 21 νίκες σε 24 αγώνες (!) και χτυπάει πλέον στα ίσια κορυφή. Tα ξημερώματα της Πέμπτης διέλυσε με 125-97 και την ισχυρή Γιούτα, εδώ και μήνες η μοναδική καλή ομάδα (επιπέδου πλέι οφ) που έχει νικήσει τους «Κέλτες» είναι το Ντάλας.

Τζέισον Τέιτουμ και Τζέιλεν Μπράουν ξεπέρασαν τους Λάρι Μπερντ και Κέβιν ΜακΧέιλ ως προς τις περισσότερες (στους ίδιους αγώνες, ταυτόχρονα) 30άρες σε μια σεζόν, οι διάφοροι Ρόμπερτ Γουίλιαμς, Μάρκους Σμαρτ και Αλ Χόρφορντ παίζουν αμυνάρες και στο σερί πέντε νικών που «τρέχει» η ομάδα του Ιμε Ουντόκα, όλοι οι αντίπαλοι έχουν βρεθεί πίσω με τουλάχιστον 20 πόντους. Για την ακρίβεια, Γουόριορς, Κινγκς, Νάγκετς (όλοι στις έδρες τους) και Τζαζ έχασαν με μέση διαφορά 25 πόντων, μονάχα η αδύναμη Οκλαχόμα την γλίτωσε με το τιμητικό 132-123, επειδή η Βοστώνη έσβησε τις μηχανές στην τέταρτη περίοδο (24-39). Τα τέσσερα στα προσεχή πέντε παιχνίδια είναι εντός, άρα μπορεί να δούμε σύντομα πρώτους τους Σέλτικς. Δύσκολο πρόγραμμα στο τέλος, το κλείσιμο έρχεται με επισκέψεις σε Σικάγο, Μιλγουόκι και Μέμφις.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΟΣΤΟΝ ΣΕΛΤΙΚΣ: Μπράουν-Τέιτουμ όπως Μπερντ-ΜακΧέιλ και… αναβίωση μεγαλείων

ΦΙΝΙΞ ΣΑΝΣ – ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ: Πρωτοπόροι με βίους αντίθετους

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News