NBA: Όταν ο Βασίλης Σπανούλης έγραψε ιστορία, παίζοντας… δύο λεπτά στα πλέι οφ

Εν έτει 2022 ξεκινάει την καριέρα του ως προπονητής, συμμετέχοντας με ομάδες επιλέκτων στα κατά τόπους NextGen Tournaments της Ευρωλίγκας. Και ευελπιστεί να… μη γίνει Τζεφ Βαν Γκάντι. Πριν από μιάμιση δεκαετία, ο Βασίλης Σπανούλης βρισκόταν στο ΝΒΑ και έπαιζε μάλιστα στα πλέι οφ.

Τρόπος του λέγειν, το «έπαιζε». Από την αρχή της σεζόν 2006-07, ο Βαν Γκάντι του είχε ξεκαθαρίσει με τον πιο κυνικό τρόπο ότι δεν τον πίστευε – και δεν είχε διστάσει να τον κακολογήσει και δημόσια, για τα αρκετά λάθη του στον… ελάχιστο βέβαια χρόνο συμμετοχής που του είχε δώσει στη ρέγκιουλαρ σίζον. Όλα αυτά στο Χιούστον, το οποίο είχε κάνει 52 νίκες σε εκείνη (τη ρέγκιουλαρ σίζον), σημειώνοντας αξιοσημείωτη βελτίωση από τις 34 της αμέσως προηγούμενης περιόδου.

Στην ποστ σίζον, βέβαια, όπως μπήκε, βγήκε… Οι Ρόκετς αποκλείστηκαν με 4-3 από τη Γιούτα παρά το πλεονέκτημα έδρας και παρά το δικό τους αρχικό 2-0. Δίχως να φτάσουν ποτέ στα επτά παιχνίδια τους 100 πόντους, δίχως φυσικά να εμπιστευτούν τον Ελληνα γκαρντ – εκτός από το Game 4, τέτοια εποχή. Στις 28 Απριλίου του 2007.

Πρώτος Ελληνας σε ποστ σίζον

Εκτός έδρας, στο Σολτ Λέικ Σίτι, οι «ρουκέτες» έχασαν 98-85 και ο «Kill Bill» μπήκε στο λεγόμενο garbage time. Η διαφορά είχε ξεπεράσει τους 20 πόντους στην ισοφάριση 2-2 των Τζαζ και ο Βαν Γκάντι άδειασε τον πάγκο του. Εκανε και… το χατήρι στον Ελληνα διεθνή, που ξεντύθηκε 2,48’’ πριν το τέλος. Τον… καλωσόρισε στα πλέι οφ ο Αντρέι Κιριλένκο με μία τάπα μισό λεπτό αργότερα, μα ο άνθρωπός μας πρόλαβε να σημειώσει 4 ποντάκια, με 2/2 βολές και 1/2 δίποντα, καταγράφοντας επίσης ένα ριμπάουντ και μια ασίστ.

To ωραίο είναι ότι μαζί του πέρασε στον αγώνα ο Ιάκωβος Τσακαλίδης! Ο διεθνής σέντερ είχε επίσης ελάχιστο χρόνο εκείνη τη σεζόν στην ομάδα του Τέξας, έχοντας ωστόσο πίσω του έξι χρονιές στο ΝΒΑ σε Φίνιξ και Μέμφις, όπως και άλλες τρεις ποστ σίζον στο ενεργητικό του. Τον είχε ανακαλύψει (και αναδείξει) η ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στη Γεωργία και το πραγματικό του όνομα ήταν Αλεξέι Λέντκοφ.

Ο Σπανούλης, λοιπόν, είχε γράψει εκείνη τη μέρα ιστορία ως ο πρώτος μπασκετμπολίστας γεννημένος στην Ελλάδα που έπαιζε επιτέλους σε πλέι οφ της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη. Τέκνο της Λάρισας (και όχι του… Ρουστάβι ή της Μασαχουσέτης, όπως ο ομογενής και πρωταθλητής στα ‘50s Λου Τσιωρόπουλος), ο παίκτης που θα επέστρεφε λίγους μήνες αργότερα στον Παναθηναϊκό έκανε ό,τι δεν είχε καταφέρει ο Αντώνης Φώτσης με τους Γκρίζλις το 2002 και ο Ευθύμης Ρεντζιάς με τους Σίξερς το επόμενο έτος. Την ίδια σεζόν με τον Λαρισαίο μετέπειτα θρύλο του Ολυμπιακού είχε αγωνιστεί στο ΝΒΑ και δη στο Σιάτλ κι ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης. Αφενός όμως οι πάλαι ποτέ Σουπερσόνικς είχαν πατώσει στη Δύση, αφετέρου ο Χανιώτης ψηλός είχε κοπεί από την ομάδα τον Ιανουάριο του 2007.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια «ρουκέτα» χωρίς φιτίλι

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News