NBA Finals: Δυνατοί οι Σέλτικς στα elimination games, τα σπαταλάνε οι Γουόριορς

O Στεφ Κάρι έρχεται από σπάνια εμφάνιση δίχως εύστοχο τρίποντο και πάντα φροντίζει να εκρήγνυται αμέσως μετά. Είναι ο έκτος τελικός, άρα ο Τόμπσον φοράει την μπέρτα του «Game 6 Klay».

Ο Αντριου Γουίγκινς προέρχεται από δύο εκπληκτικές εμφανίσεις, βάζοντας το όνομά του στη συζήτηση ακόμα και για το βραβείο του MVP των ΝΒΑ finals. Μέχρι κι ο Ντρέιμοντ Γκριν παίζει πλέον συμπαθητικά. Τα σημάδια δεν τα λες και ευοίωνα για τους Σέλτικς, με τους Γουόριορς να έχουν σημειώσει δύο συνεχείς νίκες (υποχρεώνοντας τους αντιπάλους τους, αντίστροφα, στις πρώτες διαδοχικές ήττες ύστερα από δυόμιση μήνες) και να θέλουν άλλη μία ώστε να στεφθούν πρωταθλητές.

Elimination games λοιπόν, για τους «Κέλτες». Παιχνίδι στο οποίο ήττα σημαίνει αποκλεισμός ή, στην προκείμενη περίπτωση (μια και δεν υπάρχει παρακάτω), απώλεια του τίτλου. Μόνο που αν υπάρχει μία ομάδα στη λίγκα που ξέρει να μένει όρθια σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτή είναι η Βοστώνη. Τέσσερις φορές έχει βρεθεί στην τρέχουσα ποστ σίζον μπροστά στο σχετικό φάσμα, στις τρεις ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Γι’ αυτό και βρίσκεται ακόμα εδώ.

Ημιτελικοί Ανατολής και οι Μπακς κάνουν το υπέρ τους 3-2 μέσα στην πρωτεύουσα της Μασαχουσέτης. Πιο… πλάτη στον τοίχο κατάσταση (sic), δεν γίνεται. Να αντιμετωπίζεις τους πρωταθλητές, να έχεις χάσει στο «σπίτι» σου, να πρέπει να κερδίσεις μέσα στο Μιλγουόκι και στο καπάκι άλλη μία φορά για να προχωρήσεις. Προχώρησε όμως η ομάδα του Ιμε Ουντόκα: 108-95 στο «Fiserv Forum» με 46άρα του Τζέισον Τέιτουμ, 109-81 στο «Γκάρντεν» με την εμφάνιση καριέρας του Γκραντ Γουίλιαμς. Αφηνόταν προκλητικά ελεύθερος, είχε 7/18 τρίποντα και σταμάτησε στους 27 πόντους.

Η παρέα του δεν έχει σταματήσει έκτοτε πουθενά – παρά και την ψυχρολουσία στους ανατολικούς τελικούς. Φτάνοντας στο Game 6, οι Σέλτικς βρίσκονταν σε mood… σημερινού Γκόλντεν Στέιτ. Είχαν ανατρέψει το εις βάρος τους 2-1 και με δύο πειστικές νίκες ετοιμάζονταν να τελειώσουν τη σειρά εντός έδρας. Εχασαν 111-103, πήγαν όμως μέσα στο Μαϊάμι και σημείωσαν τη νίκη-πρόκριση με σκορ 100-96 και την τριπλέτα των Τέιτουμ, Τζέιλεν Μπράουν και Μάρκους Σμαρτ να έχει από 24 έως 26 πόντους.

Χαλαρότητα που δεν κοστίζει στο Γκόλντεν Στέιτ

Οι Γουόριορς, από την άλλη, έφτασαν στους τελικούς της λίγκας πολύ πιο χαλαρά. Ισως γι’ αυτό και να επέδειξαν και οι ίδιοι χαλαρότητα, όταν είχαν τις (πρώτες) ευκαιρίες να τελειώσουν μία σειρά. Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ της Δύσης μπορούσαν να «σκουπίσουν» τους ελλιπέστατους Νάγκετς, αλλά έχασαν 126-121 στο Ντένβερ του ασταμάτητου Νίκολα Γιόκιτς (37-8-6). Η μείωση σε 3-1 στάθηκε πρόσκαιρη, οι «πολεμιστές» έφτασαν στην πρόκριση στο επόμενο παιχνίδι στο «Τσέις Σέντερ».

Ημιτελικοί της περιφέρειας και απέναντί τους οι νεανικοί Γκρίζλις. Το σκορ είναι 3-1 για το Γκόλντεν Στέιτ, ο μακράν καλύτερος παίκτης και ηγέτης του Μέμφις, ο Τζα Μοράντ, έχει τεθεί νοκ άουτ με τραυματισμό, εντούτοις Τάιους Τζόουνς, Ντέσμοντ Μπέιν και Τζάρεν Τζάκσον σημειώνουν από 21 πόντους, η τρίτη περίοδος (παρ’ ότι συνήθως σε αυτήν κυριαρχεί η ομάδα του Στιβ Κερ) έχει σκορ 42-17 για τις «αρκούδες» και οι Γουόριορς συντρίβονται με 134-95. Η διαφορά είχε φτάσει στους 55 πόντους στο τρίτο 12λεπτο! Κι εδώ η τάξη αποκαταστάθηκε στον αμέσως επόμενο αγώνα.

Παρεμφερές το έργο και στους δυτικούς τελικούς με τους Μάβερικς. Α λα… Ντένβερ, οι Καλιφορνέζοι είχαν ευκαιρία «σκουπίσματος» μετά από τρεις εύκολες ή σχετικά εύκολες επικρατήσεις. Εχασαν 119-109 στο Τέξας, εν τέλει πέρασαν με 4-1 χάρη στο 120-110 στο Σαν Φρανσίσκο. Μετά και τις δύο άμεσες «απαντήσεις» στους Σέλτικς στους NBA finals, οι Γουόριορς έχουν κάνει πλέον το «6 στα 6» στα πλέι οφ ύστερα από δικές τους ήττες. Σήμερα, βέβαια, από τέτοιες (δύο μάλιστα) προέρχονται οι Σέλτικς.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΣΤΕΙΤ ΓΟΥΟΡΙΟΡΣ: Ο «Game 6 Klay» και πώς ο Τόμπσον αλλάζει το μπάσκετ

ΣΤΕΦ ΚΑΡΙ: Αστοχεί (τόσο πολύ) σπανίως, αντιδράει αμέσως

NBA FINALS: Το Στεφ του Κάρι βγαίνει από τη… στέψη

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News