Μπακς – Σέλτικς: «Αλύγιστοι» Σέλτικς... εκπόρθησαν το Μιλγουόκι παρά τα νέα «όργια» του Αντετοκούνμπο

NBA Playoffs: «Αλύγιστοι» Μπόστον Σέλτικς… εκπόρθησαν το Μιλγουόκι με 116-108 επί των Μπακς παρά τα νέα «όργια» του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Βρίσκοντας αναπάντεχο «ήρωα» στο πρόσωπο του Αλ Χόρφορντ, οι Μπόστον Σέλτικς «άλωσαν» το Μιλγουόκι με ανατροπή από το -11 και σκορ 116-108 επί των Μπακς, ισοφαρίζοντας σε 2-2 την ημιτελική σειρά της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA. Νέα φαντασμαγορική παράσταση από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος μέτρησε 34 πόντους και 18 ριμπάουντ.

Πλεονέκτημα έδρας ήταν και… πάει για τους Μπακς! Μολονότι βρέθηκαν να υπολείπονται ακόμα και με -11 λίγο πριν από το φινάλε της τρίτης περιόδου και στερήθηκαν τις υπηρεσίες του βασικού τους σέντερ, Ρόμπερτ Γουίλιαμς, εξαιτίας ενοχλήσεων στο αριστερό γόνατο, οι «αλύγιστοι» Σέλτικς βρήκαν τον τρόπο να «αλώσουν» το Fiserv Forum, να ισοφαρίσουν σε 2-2 τους Μπακς και να ανακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας στην ημιτελική σειρά της Ανατολικής Περιφέρειας του NBA.

Πρωταγωνιστής από το… πουθενά για τους «Κέλτες» ήταν ο Αλ Χόρφορντ, ο οποίος με 30 πόντους (με 5/7 τρίποντα και 8 ριμπάουντ) πρωτοστάτησε στη σπουδαία ανατροπή, με τον Τζέισον Τέιτουμ να «καθαρίζει» στο τέταρτο δωδεκάλεπτο για λογαριασμό της ομάδας του φτάνοντας τις προσωπικές του επιδόσεις στους 30 πόντους και στα 13 ριμπάουντ.

Από πλευράς Μπακς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έμοιαζε να είναι… μία ομάδα μόνος του, σημειώνοντας 34 πόντους (αλλά με μόλις 14/32 σουτ και 6/11 βολές), 18 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε 41′ συμμετοχής. Μπρουκ Λόπεζ (17 πόντοι και 7 ριμπάουντ) και Τζρου Χόλιντεϊ (16 πόντοι αλλά με 5/22 σουτ, 7 ριμπάουντ και 9 ασίστ) προσπάθησαν να σταθούν όσο πιο κοντά στο ύψος του Έλληνα ηγέτη, με τους Μπακς όμως να δείχνουν σημάδια… αποσύνθεσης στα πιο καίρια σημεία της αναμέτρησης.

 

Άμυνα από «ατσάλι» για τους Μπακς

Ερήμην του Γουίλιαμς, η στόχευση των Μπακς να «χτυπήσουν» όσο πιο κοντά στο καλάθι των Σέλτικς ήταν εμφανής. Οι υπερασπιστές του τίτλου φόρτωσαν με μπάλες τον Λόπεζ και, φυσικά, τον Αντετοκούνμπο, δείχνοντας να πατούν ελαφρώς καλύτερα στο ξεκίνημα από τους αντιπάλους τους, με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 8-2 έπειτα από 4 λεπτά στο ματς.

Η αρχική δυστοκία των Μπακς από την περίμετρο μπήκε γρήγορα στο… χρονοντούλαπο, αφού τρία συναπτά τρίποντα από Κόνατον, Χόλιντεϊ, Μάθιους ύστερα από υποδειγματική κυκλοφορία ήρθαν να κεφαλαιοποιήσουν την καλή άμυνα των πρωταθλητών, με τη διαφορά να αυξάνεται στο +10 (21-11 στο 9’). Το καλό πρώτο δωδεκάλεπτο των Μπακς έκλεισε με τον επιθυμητό τρόπο ο Αντετοκούνμπο, σημειώνοντας τέσσερις πόντους στο τελευταίο λεπτό για το 25-18 της περιόδου.

 

Οι Σέλτικς γύρισαν τον διακόπτη

Τα πρώτα… νερά στην – απροσπέλαστη στην εναρκτήρια περίοδο – άμυνα των Μπακς άρχισαν να μπάζουν από νωρίς στο δεύτερο δωδεκάλεπτο, με τους Σέλτικς να βρίσκουν περισσότερες λύσεις από απόσταση έχοντας υπομονή στην επίθεσή τους και να προσπερνούν στο 17ο λεπτό (33-34), με επί μέρους σκορ 8-16, υποχρεώνοντας τον Μπουντενχόλζερ να καλέσει τάιμ-άουτ για να κόψει τον ρυθμό των «Κελτών».

Αίφνης, η μπαγκέτα πέρασε και πάλι στον Αντετοκούνμπο, ο οποίος κράτησε άσβεστη τη «φλόγα» στην επίθεση των Μπακς. Παρά ταύτα, οι πρωταθλητές είχαν επιτρέψει στους φιλοξενούμενους να ορίσουν το δικό τους τέμπο. Κατά συνέπεια, οι Σέλτικς διατήρησαν τα ηνία στο σκορ μέχρι το τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου (42-45), με τους Μπακς να… μιλούν τελευταίοι και να παίρνουν την άγουσα για τα αποδυτήρια με προβάδισμα βραχείας κεφαλής (48-47).

 

Γιάννης εδώ, Γιάννης εκεί, Γιάννης… παντού!

Οι Μπακς επέστρεψαν από τα αποδυτήρια με μεγαλύτερη διάθεση για πίεση στην άμυνα και αποφασιστικότητα στην επίθεση. Με τον Αντετοκούνμπο να διαβάζει τα πάντα στην άμυνα των Σέλτικς, οι γηπεδούχοι ανέλαβαν και πάλι το τιμόνι της αναμέτρησης ξεφεύγοντας με +8 έπειτα από τρία λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο (61-53).

Όμως, οι Σέλτικς δεν ήθελαν πολύ για να επιστρέψουν στη διεκδίκηση του αγώνα, παρά μόνο ένα «ξέσπασμα» του Τέιτουμ, ο οποίος έκλεισε εν ριπή οφθαλμού την ψαλίδα με διείσδυση και τρίποντο μετά από ντρίμπλα (63-61 στο 29’). Η αντίδραση των Μπακς στην… αντίδραση των φιλοξενούμενων εκφράστηκε με την πεπατημένη του πρώτου ημιχρόνου, με απανωτά «σφυροκοπήματα» εντός της ρακέτας των Σέλτικς – που απόντος τους Ρόμπερτ Γουίλιαμς δεν είχε αμυντικό σημείο αναφοράς -, προεξάρχοντος φυσικά του Αντετοκούνμπο. Ο «Greek Freak» ανέβασε τον δείκτη της διαφοράς στους 11 πόντους (76-65) και το Fiserv Forum άρχισε να… κατηφορίζει επικίνδυνα για τους Σέλτικς, που έψαχναν επειγόντως ισορροπία στις δύο άκρες του παρκέ.

Το έργο των Σέλτικς έγινε ακόμα δυσκολότερο μετά και τον καταλογισμό του πέμπτου προσωπικού φάουλ του Μπράουν στο 1:47 πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου, με τους Μπακς να κλείνουν την τρίτη περίοδο προηγούμενοι με +7 (80-73).

 

Χόρφορντ και Τέιτουμ έφεραν το ματς… τούμπα!

Το σκληροτράχηλο σύνολο του Ουντόκα, όμως, βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να βγει αλώβητο από τη διαμορφωθείσα κατάσταση της τρίτης περιόδου παίζοντας εκπληκτική άμυνα, η οποία επέφερε επί μέρους σκορ 5-12 μετά από τέσσερα λεπτά στο τέταρτο δωδεκάλεπτο, με τον συγκλονιστικό Χόρφορντ να βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στην ανατροπή του σκηνικού. Έτσι, οι φιλοξενούμενοι προσπέρασαν με 85-88 και έβαλαν… φωτιά στο υπόλοιπο της αναμέτρησης.

Ο Αντετοκούνμπο πήρε ακολούθως την κατάσταση στα χέρια του, σαλπίζοντας την αντεπίθεση των «ελαφιών» την ώρα που το ματς βάδιζε προς τις τελευταίες του «στροφές». Με καλάθι και φάουλ στα έξι λεπτά πριν από το φινάλε, έδωσε και πάλι τα ηνία του σκορ στην ομάδα του (94-92), όμως οι Σέλτικς αντέδρασαν ακαριαία με εκφραστή τον ασταμάτητο Χόρφορντ, ο οποίος τους έδωσε «αέρα» τεσσάρων πόντων με προσωπικό σερί έξι πόντων (94-98).

Κι αφού ο Χόρφορντ τράβηξε – μάλλον ανέλπιστα – το… κάρο στα δύσκολα για τους φιλοξενούμενους, ο Τέιτουμ ανέλαβε δράση στην πιο κρίσιμη καμπή της αναμέτρησης σημειώνοντας καθοριστικά προσωπικά καλάθια για το +10 των «Κελτών» (96-106) με λιγότερο από τέσσερα λεπτά στο ρολόι για την ολοκλήρωση του ματς. Οι Μπακς βρήκαν κάποια τρίποντα-ανάσες με Άλεν και Μάθιους, ωστόσο οι Σέλτικς είχαν την ψυχολογία να βρουν τις απαραίτητες απαντήσεις με Τέιτουμ και Σμαρτ στην τελική ευθεία, φτάνοντας εν τέλει χωρίς άγχος στην πολύτιμη νίκη (108-116).

Δείτε ΕΔΩ το boxscore του αγώνα.

 

Τα highlights του αγώνα

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News