Μαϊάμι Χιτ: O Τζίμι Μπάτλερ δεν έχει μάθει να παραδίνεται

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, δέκα χρόνια μετά. Ανατολικοί τελικοί το 2012, οι Σέλτικς με το μειονέκτημα έδρας κάνουν το μπρέικ στο Μαϊάμι στο Game 5, φτάνουν στο 3-2 κι έχουν την ευκαιρία να προκριθούν στο δικό τους «TD Garden». Πέφτουν όμως σε έναν δαιμονισμένο ΛεΜπρον Τζέιμς, που ρίχνει 45άρα και ισοφαρίζει.

Ανατολικοί τελικοί το 2022, οι Σέλτικς με το μειονέκτημα έδρας κάνουν το μπρέικ στο Μαϊάμι στο Game 5, φτάνουν στο 3-2 κι έχουν την ευκαιρία να προκριθούν στο δικό τους «TD Garden». Πέφτουν όμως σε έναν δαιμονισμένο Τζίμι Μπάτλερ, που ρίχνει 47άρα και ισοφαρίζει. Δεν ξέρουμε αν θα τραβήξει 31 στο έβδομο και τελευταίο ματς και μετά θα οδηγήσει την παρέα του στον τίτλο, όπως τότε ο «King». Ξέρουμε σίγουρα όμως ότι έχει κάνει ήδη ό,τι μπορεί για να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής την ομάδα του κόουτς Ερικ Σπόελστρα και του προέδρου Πατ Ράιλι – ανθρώπων που είχαν και προ δεκαετίας τις ίδιες ιδιότητες στον σύλλογο!

Δεν πά’ να πονούσε στο αριστερό γόνατο, εξαιτίας του οποίου είχε μείνει στα τρία προηγούμενα παιχνίδια στους συνολικά 27 πόντους με 10/40 σουτ; Δεν μάσησε ούτε όταν προσγειώθηκε πάνω στο πόδι του Αλ Χόρφορντ και γύρισε τον δεξιό του αστράγαλο. Ο «Jimmy Buckets» επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά το παρατσούκλι του κι έβαζε το ένα καλάθι μετά το άλλο στο 111-103, φτάνοντας στην 47άρα με 16/29 σουτ, εκ των οποίων τα 4/8 ήταν τρίποντα. Ποιος, αυτός που σπανίως σουτάρει έξω από τα 7,25 μ., προτιμώντας διαχρονικά τις διεισδύσεις και τα mid-range shots… Από την έναρξη των τελικών της Ανατολής, όλα κι όλα 2/12 είχε ο άνθρωπός μας!

Μάζεψε και 9 ριμπάουντ ανανεώνοντας τρεις επιθέσεις, μοίρασε 8 ασίστ, έκλεψε τέσσερις μπάλες, έκανε μία τάπα και μονάχα ένα λάθος, απολαμβάνοντας μερικά… δευτερόλεπτα ξεκούρασης (46’). Ρεκόρ καριέρας του στα πλέι οφ οι 47 πόντοι, κι ας ανεβάζει κάθε χρόνο μια-δυο ταχύτητες το παιχνίδι του σε αυτά. Τέταρτη (μίνιμουμ) σαραντάρα του στην τρέχουσα ποστ σίζον, μοναδικός που το έχει κάνει…

 

Το ταίρι του Τσάμπερλεϊν, το τηλεφώνημα του Γουέιντ

Εδωσε τον τόνο με 14-5-4-2 στην πρώτη περίοδο, στο τέλος της οποίας μόνος του είχε περισσότερους πόντους (14+10 με ασίστ=24) από τους 22 των γηπεδούχων! Στα μέσα της δεύτερης (έχοντας φτάσει ήδη στο 19-5-5), είχε συνεισφέρει σκοράροντας ή δημιουργώντας τα 12 από τα 14 καλάθια των φιλοξενούμενων. Στο τέλος, έδωσε και την απαιτούμενη τελευταία ώθηση ώστε να ξεκολλήσει η πλάτη των συμπαικτών του από τον τοίχο: 17 πόντοι στο τέταρτο 12λεπτο, βάζοντας και την ταφόπλακα στα (χθεσινά) όνειρα των «Κελτών» για πρόκριση στους ΝΒΑ finals. Το καλάθι για το 107-101 στα 43,9’’, παίρνοντας την μπάλα στα εξίμισι μέτρα σε επαναφορά δύο δευτερολέπτων, έχοντας δύο αντιπάλους να του κρύβουν τον ορίζοντα, γυρίζοντας και εκτελώντας, απλώς… δεν μπαίνει από άλλον παίκτη.

Η ανατροπή της Βοστώνης έμεινε ημιτελής και οι δεύτεροι τελικοί της λίγκας μέσα σε μια τριετία απέχουν μία εντός έδρας νίκη για τους Χιτ. Κι ας μην έχει ο σημερινός ηγέτης τους έναν εξίσου top class παίκτη δίπλα του, όπως είχε το 2012 ο Τζέιμς τον Ντουέιν Γουέιντ. Τον έχει πάντως νοερά μαζί του ο Μπάτλερ! Ο Γουέιντ τον πήρε τηλέφωνο πριν το έκτο ματς, ώστε να τον εμψυχώσει και να σιγουρευτεί ότι είναι ικανός να ξαναβγεί μπροστά, παρ’ ότι λαβωμένος. Ο θρυλικός αρχηγός του συλλόγου και παίκτης του επί 14 σεζόν δεν μίλησε άλλωστε μονάχα με αυτή την ιδιότητα. Μίλησε πρωτίστως ως φίλος του Μπάτλερ, διότι το 2016 που έφυγε ύστερα από 13 συναπτά χρόνια από τη Φλόριντα (προτού γυρίσει για να ολοκληρώσει την καριέρα του), είχε πάει στο Σικάγο – να γίνει συμπαίκτης, ναι, του Μπάτλερ.

ΝΒΑer που η ομάδα του να απειλείται με αποκλεισμό στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας και αυτός να βάζει περισσότερους πόντους, είχαμε να δούμε (τρόπος του λέγειν) από τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν του 1960. Και της 50άρας των Φιλαδέλφεια Γουόριορς μέσα στη… Βοστώνη! Ανεξαρτήτως φάσης των πλέι οφ, οι άλλοι παίκτες με υψηλότερο σκοράρισμα ενόσω η πλάτη τους ήταν στον τοίχο είναι οι Τζαμάλ Μάρεϊ, Ερικ «Σλίπι» Φλόιντ και Ελτζιν Μπέιλορ. Τους περισσότερους πόντους όλων έβαλε ο τελευταίος, το 1962: 61, στο Game 5 των NBA finals μέσα, ναι, στη Βοστώνη.

«Αξιοπρεπής». Αυτό το επίθετο (decent) βρήκε για να χαρακτηρίσει την εμφάνισή του ο 32χρονος γκαρντ-φόργουορντ, τερματίζοντας τα επίπεδα μετριοφροσύνης. Οι 68 πόντοι που συνεισέφερε (με πόντους και τελικές πάσες) είναι οι περισσότεροι ever σε elimination game τελικών περιφέρειας! Στους δε αγώνες των Χιτ υπό τη δαμόκλειο σπάθη του αποκλεισμού, το ρεκόρ σκοραρίσματος ήταν οι 46 του Γουέιντ το 2010 (μη ρωτάτε, κόντρα στους Σέλτικς φυσικά). Το έσπασε κι αυτό το ρεκόρ. «Θα παίξουμε με τη Βοστώνη στους τελικούς», είπε μετά την πρόκριση των Γουόριορς ο Ντρέιμοντ Γκριν και ο Μπάτλερ, που ζει για τις προκλήσεις, τρελάθηκε. Οι ευχαριστίες στάλθηκαν διά στόματος Γιουντόνις Χάσλεμ, μοναδικού παίκτη του Μαϊάμι παρόντος και στα όργια του ΛεΜπρον το 2012.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Μέγας Μπάτλερ «εκτέλεσε» τους Σέλτικς και επέβαλε 7ο ματς στο Μαϊάμι!

ΜΑΪΑΜΙ ΧΙΤ: Ενας Μπάτλερ που κοιτάζει στα μάτια τον βασιλιά (ΛεΜπρον)

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News