Λούκα Ντόντσιτς: O άνθρωπος για τα δύσκολα μπροστά στην απόλυτη υπέρβαση

Αντιμετωπίζει την καλύτερη ομάδα του ΝΒΑ όλη τη χρονιά. Το Νο 1 της ρέγκιουλαρ σίζον, τους περσινούς φιναλίστ. Εκτός έδρας. Εκεί όπου η δική του έχει να κερδίσει από το 2019. Εκεί όπου έχασε με διαφορά 57 πόντων στα τρία παιχνίδια της τρέχουσας σειράς των δυτικών ημιτελικών.

Ακόμα και μέσα-έξω, οι Μάβερικς μετρούν εννιά συναπτές ήττες από τους Σανς στις τρεις τελευταίες ρέγκιουλαρ σίζον. Κι όμως, (δικαιούνται να) ελπίζουν. Επειδή διαθέτουν τον Λούκα Ντόντσιτς. Τον άνθρωπο που όταν απειλείται με αποκλεισμό, απεκδύεται τη γήινη υπόστασή του και κάνει πρωτοφανή πράγματα.

Τρία λεγόμενα elimination games έχει δώσει στην καριέρα του στο ΝΒΑ ο ηγέτης του Ντάλας και είναι σταθερά… καταπληκτικός. Τόσο πρόπερσι, όσο και πέρυσι, ουσιαστικά έπαιξε μόνος του τους Κλίπερς των πολύ περισσότερων λύσεων και τους έφτασε στα όριά τους. Όπως έχει κάνει και τώρα με τη μακράν καλύτερη ομάδα της κανονικής περιόδου. Στο Game 6 πανηγύρισε και για πρώτη φορά σε παιχνίδι αποκλεισμού, καταγράφοντας 33 πόντους, 11 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα (!), άρα έχει πάρει περισσότερη φόρα από ποτέ.

Oι 39 πόντοι μέσο όρο που βάζει σε elimination games τον φέρνουν στην κορυφή της σχετικής λίστας και με τεράστια διαφορά από τους επόμενους. Ακόμα και ο δεύτερος, ο Αλεξ Γκρόζα των 33,5, ήταν ένας σέντερ κάποιων Ιντιανάπολις Ολίμπιανς λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1949-51), σε εποχές εντελώς διαφορετικές, με τον ανταγωνισμό να μην έχει καμία σχέση φυσικά με τον σημερινό. Τόσους βάζει και ο ΛεΜπρον Τζέιμς σε ανάλογες περιπτώσεις, ακολουθούμενος από τον μέγιστο Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Λούκα δημιουργός, ο Λούκα της… Μούρθια

Βέβαια ο άνθρωπός μας έχει «ψηθεί» σε do or die αναμετρήσεις από τα κυριολεκτικά παιδικά του χρόνια. Δεν περίμενε να πάει στο ΝΒΑ για να νιώσει την πίεση. Αν την νιώθει, βέβαια… Πρωτόπαιξε σε πλέι οφ το 2015, παλικαράκι 16 ετών με τη Ρεάλ κόντρα στην Γκραν Κανάρια στο ισπανικό πρωτάθλημα – και πήρε την πρώτη γεύση από παιχνίδι στο οποίο με ήττα θα αποκλειόταν η ομάδα του, το επόμενο έτος με αντίπαλο τη Μούρθια στην ACB. Σημείωσε μάλιστα και 9 πόντους. Φαινόταν από μικρός ότι θα μεγαλώσει γρήγορα.

Ακολούθησαν δεκάδες ακόμα πιο δύσκολες και πιεστικές αναμετρήσεις σε ποστ σίζον της λίγκας στην Ισπανία και κυρίως στην Ευρωλίγκα, πέρασε τον Ατλαντικό λοιπόν έτοιμος ως προς τέτοιου είδους καταστάσεις. Στα πλέι οφ του ΝΒΑ συμμετέχει για τρίτη συναπτή χρονιά και έχει μέσους όρους 33 πόντων, 9 ριμπάουντ και 9 ασίστ, όταν κανένας ΝΒΑer σε ολόκληρη την ιστορία του δεν έχει έστω 30-6-6!

Είναι ακόμα 23 ετών κι ίσως ήρθε η ώρα να κάνει το μεγάλο «μπαμ» και σε μια ποστ σίζον. Η αλήθεια είναι πως οι Τεξανοί κερδίζουν όταν ο σούπερ σταρ τους σκοράρει λιγότερο και δημιουργεί περισσότερο. Δεν χρειάζεται δηλαδή να ρίχνει 45άρα ή 35άρα (όπως έκανε στα δύο εναρκτήρια ματς της σειράς, στην Αριζόνα), αλλά να μοιράζει 9, 11 ή 8 ασίστ (όπως έκανε στα νικηφόρα παιχνίδια στο Ντάλας – ενώ είχε δύο στην ήττα του Game 5).

Στον έκτο δυτικό ημιτελικό μοίρασε 21 πόντους από τις τελικές πάσες του, διότι οι περισσότερες ήταν για τρίποντο! Συνεισέφερε δηλαδή 54 πόντους από τους 113 της ομάδας του Τέξας και αν κάνει κάτι ανάλογο στο Game 7, ίσως η έκπληξη να συμβεί. Tο άγχος θα το έχουν οι πρωτοπόροι της λίγκας επί μήνες «ήλιοι» και όχι η ομάδα του Τζέισον Κιντ, που έχει βρεθεί ήδη σε δεύτερο γύρο πλέι οφ για πρώτη φορά από το 2011. Από τη χρονιά του μοναδικού τίτλου της, δηλαδή, όταν ο νυν τεχνικός ήταν ο… Ντόντσιτς του τότε κόουτς Ρικ Καρλάιλ. Ο πολυσύνθετος πόιντ γκαρντ δηλαδή των Μαβς που έκανε τα πάντα.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NBA PLAYOFFS: Απίθανος Ντόντσιτς… αποφάσισε Game 7 στο Φίνιξ!

ΝΤΑΛΑΣ ΜΑΒΕΡΙΚΣ: Ζητείται συντροφιά στον Λούκα Ντόντσιτς

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News