Φοίνιξ Σανς: Ο Κρις Πολ πήρε την εκδίκησή του και ύστερα έκλαψε

Μέχρι να σουτάρει 14 στα 14 στη νίκη των Φοίνιξ Σανς επί των Πέλικανς, που προβίβασε τους «Ήλιους» στα ημιτελικά της Δύσης για τα play off του NBA ο Κρις Πολ, ουδείς το είχε κάνει. Από το τέταρτο ματς μεταξύ των δύο ομάδων έδειχνε να ακονίζει τα μαχαίρια του ο point god. 

Για ποιο λόγο τις προάλλες το sportday.gr στάθηκε στα δύο «ατοπήματα», που φαινόταν ότι δεν συνάδουν με την προσωπικότητα και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το παιχνίδι ο Κρις Πολ; Διότι ήταν εντελώς παράταιρα με αυτόν.

Ο πόιντ γκαρντ του Φοίνιξ Σανς, οι οποίοι προκρίθηκαν, με την επιστροφή του Ντέβιν Μπούκερ, στα ημιτελικά της Δύσης για το NBA, έπειτα από το τελικό 115-109 στο «Smoothie King», επί των γηπεδούχων Νιου Όρλεανς Πέλικανς, δεν συνηθίζει να δίνει το χέρι του σε αντίπαλο που έχει πέσει κάτω ούτε κατά την κανονική περίοδο, πολλώ δε μάλλον στα play off. Επιπλέον, ακόμα μοιάζει με… προσομοίωση ο τρόπος που ο Χοσέ Αλβαράδο τού έκλεψε την μπάλα προς το τέλος του τέταρτου παιχνιδιού, όταν οι Πέλικανς «κλείδωσαν» τη νίκη.

Ο Κρις Πολ μπορεί να ανήκει στην κατηγορία εκείνων των θρύλων που δεν έχουν κατακτήσει το δαχτυλίδι του πρωταθλητή, παρ’ όλα αυτά θύμα ουδέποτε ήταν. Ουδείς μπορεί να ξεφύγει, βεβαίως, από μια κακή νύχτα, όσο προετοιμασμένος και να είναι. Για τον point god του NBA, έναν από τους πέντε κορυφαίους στη θέση του όλων των εποχών, ακόμα και αυτές οι νύχτες γίνεται να καλυφθούν από την οξύνοια και την αντίληψη, αυτό το λεπτό σημείο που κάνει ορισμένους ανθρώπους να παίρνουν τις ακριβείς αποφάσεις όσο κουρασμένοι κι αν είναι.

Γι’ αυτό, κιόλας, αυθόρμητα κρατήθηκε μια πισινή. Κι αν αυτές οι φάσεις επρόκειτο να δομήσουν ένα επιπλέον κίνητρο για τον ίδιο; Κι αν το έκανε για να τροφοδοτηθεί με μίσος από την έκσταση των αντιπάλων του;

 

Το σχεδόν perfect game του Κρις Πολ με τους Φοίνιξ Σανς και ο Τζόρνταν

Αν η μετάδοση του «Last Dance», του ντοκιμαντέρ του ESPN και του Netflix για την τελευταία χρονιά του Μάικλ Τζόρνταν με τους Σικάγο Μπουλς, δίδαξε κάτι, είναι το σημείο που μπορεί να φτάσει η εμμονή κάποιου με την επιτυχία. Έχουν περάσει δύο χρόνια από τη μετάδοσή του, που έκανε πολύ κόσμο να ξεχαστεί από τον κορονοϊό στα… πρώτα ταξίδια του και έδωσε μπόλικο υλικό σε αναλυτές, δημοσιογράφους και σχολιαστές σε νεκρό χρονικό διάστημα, αλλά η έντασή του παραμένει αναλλοίωτη. Δεν περνούν πολλές μέρες μέχρι να εμφανιστεί κάποιο απόσπασμα στην επιφάνεια του κινητού τηλεφώνου.

Τις τελευταίες, και λόγω των play off, ένα στιγμιότυπο που δείχνει τον MJ και επαναλαμβάνεται είναι εκείνο με το ρόπαλο του μπέιζμπολ και το πούρο στο στόμα στα αποδυτήρια των Μπουλς. Απέναντί του κάθεται ο Ρον Χάρπερ. Συγκεκριμένα, το περιστατικό λαμβάνει χώρα μετά το δεύτερο παιχνίδι απέναντι στους Σάρλοτ Χόρνετς για τα ημιτελικά της Ανατολής το 1998. Ο Τζόρνταν ζυγίζει το ρόπαλο και όταν τον ρωτούν για το trash talk του παλιού συμπαίκτη του, Μπι Τζέι Άρμστρονγκ, ο ίδιος αντιδρά με χαμόγελο, αν και ο Χάρπερ, με πλάτη προς την κάμερα, αντιλαμβάνεται τη συγκυρία. Σε παραλληλισμό, ο τρόπος που εκφέρει το λόγο του, οι ανάσες του και το ηχόχρωμά του είναι περισσότερο πρόδηλα, από… υπόδηλα, αυτού που πρόκειται να κάνει στη σειρά.

Κι αν ο Τζόρνταν ήταν μοναδικός στο να μεταδίδει φόβο στους αντιπάλους του, ο Πολ δεν έχει μεγάλη διαφορά. Μέσα στο συνολικό πλάνο χειραγώγησης του παιχνιδιού, το οποίο εκτελωνίζει καλύτερα από καθένα, υπάρχει και το να σπείρει την αμφιβολία για αυτά που πρόκειται να κάνει.

Απλώνει, λοιπόν, σιγά σιγά τον ιστό του. Υπάρχει φάση στο πέμπτο παιχνίδι που χρεώνεται με αντιαθλητικό φάουλ επειδή κλωτσάει τον Αλβαράδο στα γεννητικά όργανα. Αυτός ο τρόπος εκφοβισμού φαίνεται ότι αποδίδει. Ο αντίπαλος χάνει την πίστη στον εαυτό του και αυτό γίνεται μεταδοτικό για όλη την ομάδα. Κατά τη διάρκεια του έκτου παιχνιδιού, οι Πέλικανς ήξεραν ότι δεν επρόκειτο να γλιτώσουν.

Ο Πολ έγινε ο πρώτος στην Ιστορία που σούταρε πάνω από 13 φορές εύστοχα σε ένα ματς -και μάλιστα με απόλυτο ποσοστό. Το 14 στα 14 δεν έχει ξαναγίνει στα play off του NBA, κυριολεκτικά. Επιπροσθέτως, τελείωσε όλη τη σειρά, έξι παιχνίδια, με 68 ασίστ και 9 λάθη, τα τρία εκ των οποίων στο έκτο, που σημαίνει πάνω από 7,5 ασίστ ανά λάθος. Αυτό το ποσοστό είναι φαινομενικό, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η «χρυσή τομή» συνδυαστικά είναι οι τρεις ασίστ ανά λάθος.

 

Τα δάκρυα της σκληρότητας

Ο κόσμος του πρωταθλητισμού είναι ασφυκτικός, τις περισσότερες φορές. Όπως είπε ο Γκρεγκ Πόποβιτς πριν τον έβδομο τελικό των Σαν Αντόνιο Σπερς με τους Μαϊάμι Χιτ στη Φλόριντα, το 2013, χαρά… αγνοείται. «Είμαστε άρρωστα κουταβάκια», είχε πει ο πολυνίκης κόουτς στη συνέντευξη Τύπου, την οποία τότε, μάλιστα, είχε παρατείνει με μεγάλη χαρά, παρ’ ότι σεσημασμένος για τη σχέση του με τα media, επειδή «με κάνει και ξεχνιέμαι».

Η σειρά των Σανς με τους Πέλικανς δεν έφτασε σε έβδομο παιχνίδι, αλλά ενείχε μια ιστορία που στον πραγματικό κόσμο θα χαρακτηριζόταν ακόμα και προδοσίας. Όταν ο κόουτς των ηττημένων, Γουίλι Γκριν, αγκάλιασε τον Πολ, ήταν εμφανές, παρ’ ότι η κάμερα δεν βρισκόταν στο πρόσωπό του, ότι έκλαιγε. Το ζήτημα είναι ότι και ο πόιντ γκαρντ των Σανς δεν έκρυψε τη συγκίνησή του στη συνέντευξη αμέσως μετά το παιχνίδι. Ο Γκριν ήταν ο συνεργάτης του Μόντι Γουίλιαμς πέρυσι, στην ομάδα που έφτασε να προηγείται 2-0 στους τελικούς του NBA, πριν αναλάβει ο Giannis. Ο Πολ με φωνή ραγισμένη είπε ότι «ο Γουίλι είναι ο αδελφός μου, του έχω πει τα πάντα», για να συνεχίσει: «Δεν μιλήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς».

Οι άντρες έχουν, λόγω της πατριαρχικής πραγματικότητας, καλά καταχωνιασμένο το μυστικό του ανταγωνισμού μεταξύ τους, διότι δεν είναι έκθετοι στη σκληρότητα του κόσμου, αφού προέρχεται από αυτούς. Εκείνο που μπόρεσαν να κάνουν, για να τον αποποινικοποιήσουν, ήταν να τον βάλουν σε ένα σύστημα στο οποίο θα διεκδικείται κάτι και θα γίνεται φανερό ότι αξίζει τον κόπο. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι αυτή η φθορά, που μπορεί να αλλοιώσει μια βαθιά διαπροσωπική σχέση, είναι θεμιτό να μπαίνει πάνω από τους δεσμούς.

Εκτός, βέβαια, αν ρωτήσεις τον Μάικλ Τζόρνταν.  

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News