Dream Team 30 χρόνια: Η μοναδική ήττα και το καλύτερο ματς που δεν είδε κανείς

H Dream Team, η καλύτερη ομάδα μπάσκετ στην ιστορία, έκανε το ντεμπούτο της μία ημέρα σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

Εκείνη η 26η Ιουλίου 1992 άλλαξε την πορεία του μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν επαγγελματίες παίκτες στη διοργάνωση.
Μάικλ Τζόρνταν, «Μάτζικ» Τζόνσον και Λάρι Μπερντ ηγήθηκαν μιας ομάδας που μάγεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συντρίβοντας όλους τους αντιπάλους τους και κατακτώντας το πιο αδιαμφισβήτητο χρυσό μετάλλιο.

 

Η ομάδα «κλείστηκε» σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο κοντά στο Σαν Ντιέγκο. Στις 24 Ιουνίου έπαιξε έναν προπονητικό αγώνα ενάντια στη λεγόμενη “Select Team”, μια ομάδα πολλά υποσχόμενων φοιτητών. Χωρίς τον Τζόρνταν και με σχεδόν καθόλου επιστροφές στην άμυνα, η “Dream Team” υπέστη τη μοναδική ήττα της. Ήταν ένα παιχνίδι 20 λεπτών που έληξε 62-54.

Πριν από τους Αγώνες, η “Dream Team” έπρεπε να αγωνιστεί στο προκριματικό τουρνουά της Αμερικής, που έγινε στο Πόρτλαντ. Οι «αστέρες» του ΝΒΑ «συνέτριψαν» όλους τους αντιπάλους τους, ξεκινώντας από την Κούβα στο πρώτο επίσημο παιχνίδι των θρύλων: 136-57, το υψηλότερο σκορ που θα πετύχαιναν. Στη συνέχεια νίκησαν τον Καναδά, τον Παναμά, την Αργεντινή και το Πουέρτο Ρίκο, που δεν μπορούσαν παρά να δείξουν θαυμασμό για παίκτες που θεωρούσαν είδωλα.

Στη συνέχεια η ομάδα μετακόμισε στο Μόντε Κάρλο για την τελευταία φάση της προετοιμασίας. Εκεί, τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε ο καλύτερος αγώνας στην ιστορία… που δεν είδε κανείς. Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εικόνες από μια προπόνηση, στην οποία ο Ντέιλι ήθελε να ανεβάσει λίγο περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και κατέληξε να είναι μια μονομαχία γενεών μεταξύ Τζόρνταν και «Μάτζικ».

 

Από τη μια ο “Air” με τους Πίπεν, Μαλόουν, Γιούιν και Μπερντ. Από την άλλη, οι Τζόνσον, Μπάρκλεϊ, Ρόμπινσον, Μάλιν και Ντρέξλερ. Ο Στόκτον ήταν τραυματίας, ενώ ο Λέτνερ έδωσε «ανάσες» σε μερικούς παίκτες.

Εκτός από πολύ έντονο ματς, ήταν και αγώνας για τον… θρόνο του ΝΒΑ. Ο “Air” κέρδισε και τα δύο, αλλάζοντας τον παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη. «Ήταν το καλύτερο παιχνίδι που έχω παίξει ποτέ» είπε ο Τζόρνταν χρόνια αργότερα. Σε εκείνη τη γεμάτη μελλοντικά μέλη του «Hall of Fame» σύγκρουση τελείωσε το παιχνίδι με 17 πόντους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News