Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Το απόλυτο crash test των Βεζένκοφ - Μίροτιτς

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα: Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την 33η αγωνιστική, με τους Σάσα Βεζένκοφ και Νίκολα Μίροτιτς να προετοιμάζονται για τη δική τους προσωπική μάχη!

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται την Μπαρτσελόνα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την 33η αγωνιστική της Euroleague, με τους Σάσα Βεζένκοφ και Νίκολα Μίροτιτς να προετοιμάζονται για τη δική τους προσωπική μάχη!

Οι εποχές δεν έχουν αλλάξει, οι γκαρντ συνεχίζουν να ορίζουν τους μεγάλους τίτλους και να κατακτούν προσωπικές διακρίσεις, αλλά δύο φόργουορντ βάζουν υποψηφιότητα, με αρκετές ή λιγοστές πιθανότητες για τον τίτλο του MVP.

Ναι, ο Βασίλιε Μίσιτς έχει ξεφύγει ειδικότερα με τις τελευταίες του εμφανίσεις, όμως ο Νίκολα Μίροτιτς με άλλη μία μεστή σεζόν, είναι ξανά εδώ για την Μπαρτσελόνα, που ελπίζει να μην τον «χάσει» στα playoffs, αφού πέρσι ήταν ωσεί παρών απέναντι στη Ζενίτ. Για να έρθει το τελευταίο δίμηνο και να πλαισιωθεί από άλλον έναν φόργουορντ, που μπορεί να μην έχει τόσο εντυπωσιακά νούμερα, αλλά είναι πάντοτε εκεί σε κάθε νίκη της ομάδας του. Το όνομα αυτού, Σάσα Βεζένκοφ.

Ο MVP του μήνα Φεβρουαρίου συνέχισε να εντυπωσιάζει και τον Μάρτιο, οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πλεονεκτήματος της έδρας. Απέναντι στην πρώην ομάδα του θα συναντήσει το αντίπαλο δέος του στη θέση των φόργουορντ, αφού ο πολιτογραφημένος Ισπανός αποτελεί τον πληρέστερο επιθετικά παίκτη στη θέση του στην Ευρώπη.

Οι δύο ομάδες άλλωστε αναμένεται να έχουν από μία σημαντική απουσία στη θέση του σέντερ, αφού για τους Καταλανούς ο Ντέιβιτς είναι απών, ενώ ο Φαλ πολύ δύσκολα θα φορέσει σορτσάκι το βράδυ της Παρασκευής, ρίχοντας ακόμα περισσότερο βάρος στους Βεζένκοφ, Μίροτιτς.

Τα πεπραγμένα των Μίροτιτς και Βεζένκοφ

 

Νίκολα Μίροτιτς

Σάσα Βεζένκοφ

Πόντοι

17.0

13.8

Λεπτά

24:10

29:36

2FG%

66.7%

67.3%

3FG%

47.7%

38.1%

Ριμπάουντ

5.2

5.7

Ασίστ

1.3

1.5

Κλεψίματα

0.8

1.1

Μπλοκ

0.3

0.2

USG%

27.73%

19.18%

 

Αρκετά κοινά και ορισμένες διαφορές παρατηρούνται αν ρίξει κανείς μία ματιά στα νούμερά τους, έχοντας στο νου του πως είναι οι παίκτες με το μεγαλύτερο Win Share και Player Estimated Impact, παίζοντας καθοριστικό ρόλο σε κάθε ροζ φύλλο αγώνα που κατέκτησαν οι ομάδες τους.

Ο Μίροτιτς με 17 πόντους μέσο όρο προηγείται του Βέζε, που πληρώνει το μέτριο -για τα δεδομένα του- ξεκίνημα από το τρίποντο. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Σάσα έπαιρνε σουτ βεβιασμένα και στο τέλος του χρόνου, όταν τον έψαχναν οι συμπαίκτες του και παρά την άνοδό του σουτάρει με 38.1% από την περίμετρο, σε αντίθεση με το… τρομακτικό 47.7% του Μίρο, με τους δύο να έχουν πάρει ακριβώς -παρά ένα- τα ίδια σουτ, 127 του Ισπανού έναντι 126.

Παρόμοια τα ποσοστά τους από το δίποντο, ενώ δεν είναι και μακριά στη δημιουργία, με τον Βεζένκοφ να έχει ένα ελαφρύ προβάδισμα, περνώντας 1.5 ασίστ ανά παιχνίδι. Αυτό που έχει αξία να παρατηρήσει κανείς είναι η αναλογία του USG% για τον Ισπανό σε σχέση με τον φόργουορντ του Ολυμπιακού.

Ο Βεζένκοφ παίζει περισσότερο, ο Μίροτιτς τις περισσότερες κατοχές

Ο Μπαρτζώκας ναι μεν τον έχει διαρκώς στο παρκέ, ξεπερνώντας αρκετές φορές τα 30 λεπτά, κάτι που φαίνεται από τον μέσο όρο που αγωνίζεται (29:36) αλλά ο Ολυμπιακός χρησιμοποιεί τον Βεζένκοφ στο μέτρο του δυνατού, συνήθως ως σουτέρ αδύνατης πλευράς ή ως cutter από την baseline. Ο Μίροτιτς με εμφανώς πολύ περισσότερες μπάλες να διαχειριστεί, λόγω της ικανότητάς του να ποστάρει στο πέντε εναντίον πέντε, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της επίθεσης του Σάρας και στα 24:10 που αγωνίζεται έχει το εντυπωσιακό 27.73% USG%, κάτι που σημαίνει πως παίρνει την ευθύνη για δημιουργία ή εκτέλεση σε περισσότερες από 1/4 των Καταλανών, με το αντίστοιχο νούμερο του Βεζένκοφ να βρίσκεται στο 19.18%.

Είναι δεδομένο πως θα πέσει ο ένας επάνω στον άλλο για αρκετή ώρα στην αυριανή «μάχη» του ΣΕΦ, με τον Σάσα να είναι… διψασμένος για απαντήσεις αν συνυπολογίσει κανείς τον παραγκωνισμό που είχε δεχτεί ως μέλος της Μπαρτσελόνα στις τελευταίες σεζόν του ως «μπλαουγράνα». Οι απαντήσεις για το μπρα-ντε-φερ των δύο θα δωθούν στο Φαληρικό γήπεδο το βράδυ της Παρασκευής, εκτός και αν οι ανανεώσουν το ραντεβού τους για μια μελλοντική συνάντηση στο… Βελιγράδι!

Τα στατιστικά του Ανδρέα Χριστοφόρου θα τα βρείτε εδώ

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News