Μπασκόνια – Φενέρμπαχτσε 77-62: Βασκική επέλαση έφερε τη Φενέρ στο χείλος αποκλεισμού - Αγωνία με Ντε Κολό

Οι Γιαν Βέσελι και Πιέρια Χένρι επέστρεψαν, όχι όμως και τα χαμόγελα για τη Φενέρμπαχτσε, η οποία «κατρακύλησε» στην κατηφόρα της Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα με ήττα 77-62 από την Μπασκόνια, βλέποντας τις πιθανότητές της για πρόκριση στα playoffs της EuroLeague να μειώνονται δραματικά. Ο Νάντο Ντε Κολό αποχώρησε με τραυματισμό στη γάμπα στο πρώτο ημίχρονο, με τα «κίτρινα καναρίνια» να βρίσκονται σ’ αναμμένα κάρβουνα αναφορικά με την κατάστασή του.

Η εμφανώς βελτιωμένη Μπασκόνια θριάμβευσε απέναντι στη Φενέρμπαχτσε και με την τέταρτη διαδοχική της νίκη στην EuroLeague έμεινε «ζωντανή» στην «κούρσα» της πρόκρισης στα Playoffs της διοργάνωσης, βελτιώνοντας το ρεκόρ της στο 11-15.

Απεναντίας, η Φενέρμπαχτσε έμεινε χωρίς νίκη στην EuroLeague για τέταρτο διαδοχικό ματς και πλέον με ρεκόρ 9-14 έχει ένα… βουνό να ανέβει για να προλάβει το «τρένο» της οκτάδας.

Ο αγώνας της Βιτόρια επισκιάστηκε από τραυματισμό του Νάντο Ντε Κολό στη γάμπα κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, που είχε ως συνέπεια να τεθεί νοκ-άουτ ο Γάλλος για το δεύτερο μισό της αναμέτρησης, ενώ τα πήγαινε περίφημα ως και τη στιγμή του τραυματισμού του με 8 πόντους και 3 ασίστ.

Παίκτης-ορχήστρα για τους Βάσκους ήταν ο Γουέιντ Μπόλντγουϊν με 24 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Άκρως επιδραστικός ήταν και ο Άλεκ Πίτερς των 16 πόντων με 4/6 τρίποντα, ενώ οι Στίβεν Ίνοκ και Ρόκας Γκιεντράιτις συμπλήρωσαν 12 πόντους έκαστος.

Σε πρώτο πλάνο για τα «κίτρινα καναρίνια» βρέθηκε ο Γιαν Βέσελι με 15 πόντους (7/7 δίποντα) και 9 ριμπάουντ στην επανεμφάνισή του στη δράση έπειτα από τρεις μήνες απραξίας. Ο Μάρκο Γκούντουριτς ήταν ο δεύτερος και τελευταίος διψήφιος σκόρερ της τουρκικής ομάδας, έχοντας 12 πόντους.

 

Ο αγώνας

Ουδεμία ομάδα κατάφερε να επιβάλει τους δικούς της κανόνες στην πρώτη περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε από ισορροπία. Οι φιλοξενούμενοι παρήγαγαν σκορ κυρίως με τους Ντε Κολό και Μπούκερ, την ώρα που οι γηπεδούχοι είχαν αιχμή του δόρατος τον Γκιεντράιτις, ο οποίος ήταν και αυτός που έκλεισε τους «λογαριασμούς» της πρώτης περιόδου, σκοράροντας από τη μεγάλη άρκτο για το 20-19.

Η δεύτερη περίοδος είχε διαμετρικά αντίθετη εικόνα συγκριτικά με την πρώτη. Αυτό, καθότι η ομάδα του Τζόρτζεβιτς μπόρεσε να βρει διάστημα καθολικής υπεροχής και τελικά να ανοίξει τη διαφορά. Οι δύο «μονομάχοι» συμβάδιζαν στο σκορ μέχρι και τα μέσα της περιόδου (30-29 στο 15’). Η συνέχεια, όμως, είχε χρώμα… «κιτρινόμαυρο», καθώς η τουρκική ομάδα «οικοδόμησε» ένα επί μέρους 2-11, απότοκο της άμυνάς της, κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο προηγούμενη με +8 (32-40).

Οι Βάσκοι επανήλθαν περισσότερο συγκεντρωμένοι για την τρίτη περίοδο και η διαφορά άρχισε να μειώνεται καθώς η Φενέρμπαχτσε «μπλοκαρίστηκε» στην επίθεσή της. Προτού οι παίκτες προλάβουν να «ζεσταθούν» μετά την ανάπαυλα, οι γηπεδούχοι πλησίασαν στο -2 (43-45 στο 22’) με τον Ίνοκ σε ρόλο πολιορκητικού κριού. Ακολούθησε «κρεσέντο» του Μπόλντγουιν, ο οποίος με εννέα διαδοχικούς πόντους έδωσε το προβάδισμα σε ισπανικά χέρια και, μάλιστα, με +4 (54-50 στο 29’). Ο Γκούντουριτς «χτύπησε» από την περίμετρο στην τελευταία κατοχή της τρίτης περίοδου, δίνοντας «ανάσα» στην τουρκική ομάδα.

Εντούτοις, η Φενέρμπαχτσε είχε επιτρέψει στην Μπασκόνια να ορίσει το δικό της τέμπο κι, αυτό, στη Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα, απαγορεύεται δια… ροπάλου. Οι Βάσκοι, προεξάρχοντος του ασυγκράτητου Μπόλντγουιν, «έσπρωξαν» την τουρκική ομάδα στην… κατηφόρα και η διαφορά εκτοξεύτηκε στο +15 (75-60) με μόλις 4 λεπτά στο ρόλοι. Το υπόλοιπο του αγώνα μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία, με τους γηπεδούχους να υπερασπίζονται το προβάδισμά τους και να φτάνουν θριαμβευτικά στη νίκη (77-62).

Τα δεκάλεπτα: 20-19, 32-40, 54-53, 77-62

Δείτε ΕΔΩ τη στατιστική του αγώνα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News