Μίλος Τεόντοσιτς: Το μεγαλείο της απλότητας ενός αντισυμβατικού Σέρβου

Δεν υπάρχει τελειότητα εκεί που δεν υπάρχει απλότητα, έλεγε ο Λέον Τολστόι. Ο Μίλος Τεόντοσιτς δεν ήταν ποτέ λάτρης της απλότητας, αλλά τελικά μέσω αυτής κατέκτησε τις δικές του κορυφές, φτάνοντας ως την άλλη άκρη του Ατλαντικού με τη φανέλα των Κλίπερς, αφού τα στενά όρια της Ευρώπης ήταν αδύνατο να περιορίσουν το ταλέντο του.

Κάνοντας κάτι που κανένας άλλος δεν μπορούσε να κάνει με αυτόν τον τρόπο, ο Τεόντοσιτς πασάρει μαεστρικές ασίστ, που τελικά έχουν ως βάση την απλότητα και τα βασικά fundamentals του παιχνιδιού, που μόνο ένα σερβικό μυαλό μπορεί να κατανοήσει σε τέτοιο βαθμό. Γεννημένος μία ημέρα σαν σήμερα, τη 19η Μαρτίου του 1987, στην πόλη Βάλιεβο της δυτικής Σερβίας, ο Τεόντοσιτς ξεκίνησε να ασχολείται με το μπάσκετ από την ηλικία των έξι, προτού κάνει το πρώτο ισχυρό βήμα για την ανέλιξή του στη Ζελέζνικ το 2000.

Οι εμφανίσεις του με τη φανέλα της και οι επιδόσεις του με τις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας του αναγκάζουν τον Ολυμπιακό να βγάλει από τα ταμεία του 1,2 εκατομμύρια ευρώ και να τον υπογράψει το 2007.

Από τις σκέψεις για δανεισμό ο Τεόντοσιτς έγινε MVP της Euroleague

Ο 20χρονος Τεόντοσιτς έχει πάνω του τη στάμπα του αλαζόνα. Ενός παιδιού που είναι τόσο αντισυμβατικός και δεν μπορεί να ισορροπήσει στη λεπτή γραμμή του ταλέντου και της μπασκετικής του τρέλας. Οι δύο χρονιές ωρίμανσης στον Πειραιά τον φέρνουν ένα βήμα πριν τον δανεισμό του σε άλλη ομάδα, αλλά ο ίδιος με αυτήν την άγνοια κινδύνου που διαθέτει, οδηγεί την Σερβία του Ίβκοβιτς στον τελικό του Eurobasket της Πολωνίας, όπου και οι «Πλάβι» φεύγουν με κατεβασμένο κεφάλι ένεκα των παντοδύναμων Ισπανών.

Ο Ολυμπιακός δίνει πίστωση χρόνου και ο Τεόντοσιτς του προσφέρει με τόκο, βγάζοντας ασπροπρόσωπους όσους τον πίστεψαν. Οι «ερυθρόλευκοι» επιστρέφουν στους τίτλους το 2010, με τον ίδιο MVP του τελικού του Κυπέλλου και την ίδια σεζόν MVP της Euroleague. Το Final Four του Παρισιού όμως εκείνης της σεζόν αποτελεί μία άλλη ιστορία. Ο Μίλος δε φοβόταν ποτέ να πάρει την ευθύνη, αλλά το αέρος-αέρος σουτ που επιχειρεί στον ημιτελικό με την Παρτίζαν σώζεται από το… αεροπλανικό του Τσίλντρες. Όντας ταλαιπωρημένος από γαστρεντερίτιδα πριν τον τελικό, ο Τεόντοσιτς δε θυμίζει τον MVP που γνώρισαν όλοι στη σεζόν και η ακαταγώνιστη Μπαρτσελόνα του Πασκουάλ θα πανηγυρίσει με 86-68 τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης.

 

Η έλευση του Ίβκοβιτς, ο οποίος τον είχε αναδείξει με τη Σερβία, το καλοκαίρι του 2010 δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν άπαντες στο λιμάνι. Το «χρυσοποίκιλτο» ρόστερ με τη μεταγραφή του Σπανούλη… τρακάρει πάνω στο εμπόδιο της Μοντεπάσκι Σιένα, ενώ ο Παναθηναϊκός διατηρεί τα εντός των τειχών σκήπτρα. Ο «ατίθασος» Μίλος δε χωράει σε ένα πλάνο γεμάτο με δυνατές προσωπικότητες και η αλλαγή πλεύσης του καλοκαιριού επιτρέπει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας να τον στρατολογήσει, αφού πρώτα πληρώσει τη ρήτρα του.

Η… ταμπέλα του looser και η εξιλέωση

Μία καριέρα γεμάτη από σουτ που τα χαρακτηρίζει η αλεγρία αλλά και πάσες που μόνο αυτός έβλεπε και περνούσε με τον δικό του τρόπο. Όμως αυτό το τεντωμένο σκοινί της ισορροπίας είναι έτοιμο να σπάσει, όταν οι Μοσχοβίτες αποτυγχάνουν σε τέσσερα διαδοχικά Final Four με οποιαδήποτε σύνθεση και δήμιο τις τρεις από αυτές τις φορές τον Ολυμπιακό. Το μυαλό του γίνεται ο εύκολος στόχος, αφού είναι ο μοναδικός τρόπος να… μαρκάρει κάποιος το αδιαμφισβήτητο μπασκετικό του ταλέντο. Η εξιλέωση έρχεται το 2016, όταν ο Χριάπα σώζει την παρτίδα λίγο πριν ο χρόνος εκπνεύσει στον τελικό κόντρα στην Φενέρ. Στην παράταση είναι σειρά του Σέρβου να «καθαρίσει» για τον πρώτο ευρωπαϊκό του τίτλο.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Τεόντοσιτς αποτελεί το τελευταίο κομμάτι ενός ντόμινο που τον φέρνει στο Hollywood και το Λος Άντζελες. Οι Κλίπερς αφήνουν τον πιο επιτυχημένο παίκτη του franchise τους, Κρις Πολ και δίπλα στους Λου Γουίλιαμς και Πάτρικ Μπέβερλι προσθέτουν λίγη από την αστερόσκονη του Μίλος για να γεμίσουν το κενό. Το σώμα του 30χρονου Τεόντοσιτς δεν αντέχει την καταπόνηση. Μία πελματιαία απονευρωσίτιδα τον αφήνει εκτός για δύο μήνες στο ξεκίνημα της αμερικάνικης περιπέτειάς του. «Τον έχω δει, τον ξέρω ως άνθρωπο αλλά δεν τον έχω μάθει ως παίκτη» λέει ο Ντοκ Ρίβερς. Όσο άντεχε να παίζει έκανε τους πάντες γύρω του καλύτερους, σκοράροντας και περίπου 10 πόντους μέσο όρο.

 

Ωστόσο οι τραυματισμοί, ο ανταγωνισμός στην περίμετρο και η ηλικία του παίζουν τον ρόλο τους και ο δυσαρεστημένος Μίλος αναγκάζεται να πάρει τον δρόμο της επιστροφής, για να απελευθερωθούν και οι Κλίπερς από το συμβόλαιό του. Πέντε μήνες προτού αποδεσμευτεί από τις υποχρεώσεις του στο Λος Άντζελες, λέει σε συνέντευξή του σε μέσο της Σερβίας «νομίζω πως σίγουρα δε θα μείνω εδώ. Ήρθα, είδα πως είναι και για κάποιον λόγο απολαμβάνω περισσότερο το παιχνίδι στην Ευρώπη».

Ο τελευταίος χορός του Μίλος

Έτσι, μεσούσης της περιόδου το πρότζεκτ ανοικοδόμησης της Βίρτους Μπολόνια τον δελεάζει, αφού εκεί έχει ρόλο παντοκράτορα. Οι εξουσίες και οι αποφάσεις περνούν από τα δικά του χέρια ο Μίλος μοιάζει με το παιδάκι που έχει όλη την παιδική χαρά δική του για να παίξει. Περιβάλλον που στοχεύει στη νίκη και την ανάκτηση των κεκτημένων, της πάλαι ποτέ κραταιάς Βίρτους, αναμειγμένο με τις στιγμές μαγείας από τις εμπνεύσεις του Σέρβου, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται viral ελέω της μοναδικότητά του.

 

Η δικαίωση ήρθε όταν παρέα με τον Μπελινέλι και τους υπόλοιπους οδήγησαν την ομάδα της Μπολόνια στην επιστροφή της στην κορυφή της Ιταλίας μετά το 2000-01, κατακτώντας πρωτάθλημα του 2021 με το εμφατικό 4-0 επί της Αρμάνι. Πλέον με την παρέα να έχει μεγαλώσει και τους Σενγκέλια, Χάκετ να είναι κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας, ο στόχος είναι η κατάκτηση του Eurocup και η επιστροφή στην Euroleague, εκεί όπου ο Τεόντοσιτς συστήθηκε για τα καλά στο μπασκετικό κοινό. Στα 37 του πλέον, θέλει και ο ίδιος όσο τίποτα έναν τελευταίο χορό, στο πιο φωτισμένο πάλκο της Ηπείρου, για λίγες ακόμα δόσεις μπασκετικής τρέλας και αλεγρίας, μακριά από τον αυτοσκοπό του τίτλου και τις ταμπέλες του φαβορί. Μόνο έτσι θα τελειοποιήσει τη δική του παράσταση, της αρτιότερης σύνθεσης που αποτελεί την απλότητα σύμφωνα με τον Ντα Βίντσι

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News