Euroleague: Οι… άλλοι πάγκοι ψηφίζουν Παναθηναϊκό

Η επανενεργοποίηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δημιουργεί προσδοκίες για μεγαλύτερο μπάτζετ στον Παναθηναϊκό και συνεπαγωγικά (αν και όχι απαραιτήτως) καλύτερες ημέρες αγωνιστικά. Κάτι που θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα κάτσει στην άκρη του πάγκου.

Παρά το ξήλωμα του ρόστερ που επίκειται, αρκετοί βασικοί (Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Παπαγιάννης) αναμένεται να παραμείνουν, δεδομένου ότι έχουν συμβόλαιο. Και πολλοί νεαροί με τεράστιο ταλέντο υπάρχουν (πρωτίστως Μαντζούκας και Σαμοντούροβ, χώρια ο Αβδάλας και ο μεγαλύτερος Χουγκάζ), ο άνθρωπος που θα τρέξει τον μεταγραφικό σχεδιασμό είναι εδώ (Πεδουλάκης), προπονητής όμως αναζητείται. Ο Γιώργος Βόβορας δύσκολα θα συνεχίσει ως πρώτος, στο «τριφύλλι» των ασταμάτητων σχετικών αλλαγών ψάχνουν ξανά τον άνθρωπο που θα εμπνεύσει και βάλει το καράβι στη σωστή ρότα. Τι ειρωνεία, όταν σε ολόκληρη Ευρωλίγκα (και όχι μόνο, όπως θα δούμε) έχει διαμοιραστεί τόση «πράσινη» τεχνογνωσία…

 

Ευρωπαϊκή η πρόκληση για Ιτούδη

Νέος προπονητής της Φενερμπαχτσέ με τριετές συμβόλαιο είναι ο Δημήτρης Ιτούδης, ύστερα από μια ολόκληρη οκταετία στη Μόσχα. Με την ΤΣΣΚΑ γεύτηκε κάθε είδους τίτλο και έλαβε τις υψηλότερες ατομικές διακρίσεις, ως κόουτς της χρονιάς στην Ευρωλίγκα το 2016 και το 2019. Τότε δηλαδή που την οδήγησε και στην κορυφή της Ευρώπης. Την κορυφαία διοργάνωση την κατέκτησε και πεντάκις ως βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό. Επί 13 χρόνια κατείχε το συγκεκριμένο πόστο, προτού ξεκινήσει -με θαυμαστά αποτελέσματα- την πορεία του ως χεντ κόουτς από την Μπάνβιτ. Από την Τουρκία, δηλαδή!

Στη γείτονα εκκίνησε ουσιαστικά ως πρώτος προπονητής μετά τη δική του 12ετία ως ασίσταντ (σ.σ: ενδιάμεσα είχε κάτσει στην άκρη των πάγκων της ΜΕΝΤ και του ΟΦΗ) και ο άμεσος συνεργάτης του, Στέφανος Δέδας. Σε Γκαζιαντέπ και Μπαχτσεσεχίρ, συγκεκριμένα. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής μας θα αργήσει για ευνόητους λόγους να πιάσει ως φυσική παρουσία δουλειά στην Κωνσταντινούπολη, αλλά το πλάνο έχει ήδη καταρτιστεί και ο φόργουορντ-σέντερ Τζόναθαν Μότλεϊ της φοβερής χρονιάς στη Λοκομοτίβ Κουμπάν αποτελεί το πρώτο απόκτημα. Στον σύλλογο γίνονται διάφορες ανακατατάξεις με τον τζένεραλ μάνατζερ Μαουρίτσιο Γκεραρντίνι να μετακινείται σε άλλο πόστο και τον Ντέρια Γιανιέρ να προβιβάζεται στη θέση του. Ο Ιτούδης αντικαθιστά τον Σάσα Τζόρτζεβιτς, παρ’ ότι ο… παλιός προπονητής του Παναθηναϊκού (ναι!) κατέκτησε την τουρκική λίγκα κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης και φέτος Εφές. Την είχε πατήσει έτσι και πέρυσι στην Ιταλία με τη Βίρτους Μπολόνια ο «Σάλε». Πληρώνει τις ευρωπαϊκές αποτυχίες. Εν προκειμένω, τη δωδέκατη θέση στην Ευρωλίγκα με ρεκόρ μόλις 10-18.

 

Νέα επιστροφή και «χτίσιμο» για Κάτας

Με λίγες ώρες διαφορά από τη Φενέρ, νέο προπονητή ανακοίνωσε και η Μακάμπι. Τον Οντεντ Κάτας για δύο χρόνια, που έκατσε στον «πράσινο» πάγκο στο δεύτερο μισό της περιόδου 2020-21. Η αλήθεια είναι ότι δεν έθελξε η ομάδα με την απόδοσή της και επί του παλιού της γκαρντ και «κλειδιού» στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2000. Εξαίρεση το «ευρωλιγκάτο» διπλό στο ΣΕΦ, όταν είχε παρατάξει πεντάδα μόνο με δίμετρους, κρύβοντας τον οριζόντα προς το καλάθι από τους παίκτες του Ολυμπιακού. Δεν του δόθηκε όμως η ευκαιρία να «χτίσει» από την αρχή μια ομάδα.

Επιστρέφει και στην «ομάδα του λαού», στην οποία πέρα από παίκτης την τετραετία 1995-99 ήταν και τεχνικός τη σεζόν 2007-08. Ο 47χρονος Κάτας διαδέχεται τον Αβι Εβέν, που όμως ήταν υπηρεσιακός μετά το διαζύγιο μεσούσης της σεζόν με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και συνεχίζει στο σύλλογο. Παρά το «σκούπισμα» από τη Ρεάλ στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, η ομάδα του Τελ Αβίβ «σκαρφάλωσε» στην πέμπτη θέση της κανονικής περιόδου, εκμεταλλευόμενη και την αποπομπή των ρωσικών συλλόγων. Εδώ προέχει η επιστροφή στην εγχώρια κορυφή. Μετά από τέσσερις συνεχείς τίτλους και 45 σε βάθος 52 ετών, η Μακάμπι έχασε το πρωτάθλημα, δίχως καν να φτάσει στους τελικούς. Ο Κάτας πλαισιώθηκε ήδη από τον Ντέιβιντ Μπλατ, που γυρίζει και δαύτος στην αγαπημένη του ομάδα με έναν εποπτεύοντα/συμβουλευτικό ρόλο, ενώ τιμ μάνατζερ παραμένει ένας ακόμα πρώην θρύλος της ως παίκτης (α λα Κάτας), ο Νίκολα Βούιτσιτς. Εξετάζονται μέχρι και παίκτες με «πράσινο» παρελθόν, όπως ο ΝτεΣον Τόμας – ακόμα και με… παρόν, όπως ο Ντάριλ Μέικον.

 

Ο Ζοτς είναι εδώ, ο Σάρας… εκκαθαρίζει

Η μεγάλη επιστροφή στην Ευρωλίγκα φυσικά έχει να κάνει με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο πολυνίκης προπονητής των εννιά κατακτήσεών της, εκ των οποίων οι πέντε με τον Παναθηναϊκό, βρίσκεται από πέρυσι στην Παρτίζαν. Τη χρονιά της αγρανάπαυσης μετά την επταετία στη Φενερμπαχτσέ (όπως είχε ξεκουραστεί ανάλογο διάστημα και μετά τη 13ετία στο «τριφύλλι») ακολούθησε η δική του επιστροφή στον σύλλογο του Βελιγραδίου. Ως ρούκι κόουτς τον είχε οδηγήσει εν μέσω πολέμου στην ευρωπαϊκή κορυφή το 1992, εντούτοις τρεις δεκαετίες αργότερα τα βρήκε μπαστούνια παντού: εντός έδρας αποκλεισμός-σοκ από την Μπουρσασπόρ στους «16» του Γιούροκαπ, απώλεια και του τίτλου της Αδριατικής λίγκας από τον Ερυθρό Αστέρα στους επεισοδιακούς τελικούς. Εφραξαν δηλαδή και οι δύο δίοδοι που έδιναν εισιτήριο για την Ευρωλίγκα, μα βρέθηκε και… τρίτος δρόμος: η wild card.

Στα 62 του ο Ζοτς γυρίζει στο τοπ ευρωπαϊκό επίπεδο, απ’ όπου ουσιαστικά δεν έφυγε ποτέ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο παλιός γκαρντ του Ομπράντοβιτς επί τέσσερις σεζόν (και σε δύο διαφορετικές θητείες) στον Παναθηναϊκό κι αν τα έχει βρει πάντως μπαστούνια τις τελευταίες εβδομάδες… Απέτυχε ξανά να επαναφέρει την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της Ευρωλίγκας, παρ’ ότι έκανε πλάκα όλη τη χρονιά και τερμάτισε πρώτος στη ρέγκιουλαρ σίζον – και παρ’ ότι οι «μπλαουγκράνα», ομάδα του από το 2020, μετρούσαν πέντε συνεχείς νίκες ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης στα clasicο, «κατάφεραν» να ηττηθούν από τη Ρεάλ τόσο στον ημιτελικό του φάιναλ φορ όσο και στους ισπανικούς τελικούς! Το 3-1 της «Βασίλισσας» έγινε την Κυριακή το βράδυ και σημαίνει γενική εκκαθάριση του έμψυχου δυναμικού στους Καταλανούς. Ο Τόμας Σατοράνσκι επιστρέφει από το ΝΒΑ, μεταξύ άλλων φαίνεται πως αποχωρεί ο Νικ Καλάθης. Μεγάλος και ως κόουτς ο Σάρας, καταντάει εμμονική όμως η προσέγγισή του στο άκρως ελεγχόμενο προπονητικά, αργό και by the book μπάσκετ. Ευτυχώς, δεν είχε παίκτη τον… εαυτό του.

 

Ο Πασκουάλ, ο Πιστιόλης, ο Λάκοβιτς, o Πρίφτης…

Από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας ήταν ξανά η Ζενίτ, μα λόγω του επεκτατικού πολέμου του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία είναι από αυτές που πληρώνουν το πολιτικό μάρμαρο. Τέθηκε εκτός διοργάνωσης πάνω που έπειθε ότι ήταν ικανή για φάιναλ φορ – εκείνο που είχε πλησιάσει και πρόπερσι, φέρνοντας από το Νο 8 της κανονικής περιόδου στο «αμήν» την Μπαρτσελόνα (3-2, οριακό σκορ με το οποίο απέκλεισαν και τώρα οι Καταλανοί την Μπάγερν). Κοινή συνισταμένη των σεζόν που ακολούθησαν την τελευταία θέση, ο Τσάβι Πασκουάλ. Ο προπονητής του Παναθηναϊκού από το 2016 έως τον Δεκέμβριο του 2018 πλήρωσε ένα τρομερό ντεφορμάρισμα και την ομολογουμένως διαχρονική αδυναμία του να εκμεταλλεύεται το πλεονέκτημα έδρας στους «8» της Ευρωλίγκας, μα η αξία του δεν αμφισβητείται από κανέναν. Τον ήθελε η Μακάμπι προτού στραφεί στον Κάτας, μα στην Αγία Πετρούπολη αξίωσαν τρία εκατομμύρια ευρώ παρά την απαγόρευση συμμετοχής τους στην κορυφαία διοργάνωση! Βοηθός του είναι ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος, βοηθός του και στο «τριφύλλι», τιμ μάνατζερ φυσικά ο Μάνος Παπαδόπουλος που έλυνε κι έδενε επίσης τόσα χρόνια στην αγαπημένη του ομάδα…

Γενικώς, όποια προπονητική πέτρα κι αν σηκώσεις, μορφή σε πράσινη απόχρωση θα δεις. Συνεργάτης των Ομπράντοβιτς και Ιτούδη από το 2005 έως το 2012 στον Παναθηναϊκό, ο Ανδρέας Πιστιόλης ακολούθησε έκτοτε τον δεύτερο σε Μπάνβιτ και ΤΣΣΚΑ, για να ανοίξει τα φτερά του προς το τέλος της φετινής χρονιάς στη Γαλατασαράι και να την οδηγήσει σε τρελό νικηφόρο σερί στην Τουρκία. Παραλίγο να πετάξει έξω στους ημιτελικούς την Εφές! Στην Τουρκία θα εμφανίζεται την επόμενη περίοδο με την Τόφας και ο Δημήτρης Πρίφτης, που δεν έκατσε να σκάσει για την πρόσφατη απόλυσή του από τους «πράσινους». Υπέγραψε μάλιστα τριετές συμβόλαιο στην Προύσα.

Ο Ιτούδης γνώρισε στον Παναθηναϊκό και τον Ντάριλ Μίντλετον. Ως παίκτη δαύτον, με τον βραχύσωμο (για τη θέση του) και τρομερά δυνατό σέντερ να γίνεται από το 2014 στην ΤΣΣΚΑ επίσης βοηθός του προπονητή από την Ημαθία. O Mάικ Μπατίστ εντάχθηκε πέρυσι στο προπονητικό σταφ των Ουάσινγκτον Γουίζαρντς στο ΝΒΑ, μετά τη θητεία του κατά σειρά σε Μπρούκλιν, Σάρλοτ και Ορλάντο, ο δε Γιάκα Λάκοβιτς έτρεχε επί τρία χρόνια το αξιοπρόσεκτο πρότζεκτ της γερμανικής Ουλμ – και την περασμένη βδομάδα υπέγραψε διετές συμβόλαιο στην ισχυρή ισπανική Γκραν Κανάρια, επιστρέφοντας στην ΑCB μετά το πέρασμά του από την Μπιλμπάο το 2018. Ο συμπαίκτης του στην Αθήνα Βλάντο Στσεπάνοβιτς υπήρξε προπονητής της Παρτίζαν στην προ Ομπράντοβιτς εποχή, ενώ ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, που βρίσκεται σε επαφές με σημαντικούς ευρωπαϊκούς συλλόγους μετά το διαζύγιό του με την Μπασκόνια τον περασμένο Νοέμβριο, είχε οδηγήσει τους Βάσκους το 2020 στην κατάκτηση του ισπανικού πρωταθλήματος κόντρα σε κάθε προγνωστικό.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ: Ανακοίνωσε για τρία χρόνια τον Δημήτρη Ιτούδη

ΤΣΣΚΑ, ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ, ΜΑΚΑΜΠΙ: Η ταυτόχρονη πτώση των ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News