Euroleague: Ο Ντέιβιντ Μπλατ απειλεί να κάνει άνω κάτω τη μάχη της οκτάδας!

Αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε. Αυτή η ατάκα θα μπορούσε να περιγράψει με πλήρη σαφήνεια την επιστροφή του Αμερικανού κόουτς σε ένα ειδικό ρόλο στην Μακάμπι.

Η Μακάμπι έδωσε τα «κλειδιά» στο άνθρωπό της για να την «χτίσει» από την αρχή μαζί με τον αγαπημένο Κάτας των οπαδών της

Η ομάδα του λαού το πάλεψε και συνεχίζει να το παλεύει ώστε να μπορέσει ξανά να θυμίσει παλιές και καλές εποχές. Για να ευλογήσουμε και τα… γένια μας, η παρουσία του Σφαιρόπουλου και του Γεραγωτέλλη ήταν εξαιρετική, αλλά δις ο Covid-19 επηρέασε την προσπάθεια της ομάδας. Φέτος η Μακάμπι δεν κατέκτησε τίποτα. Εκτός από την γκρίνια και την εσωστρέφεια. Ετσι το πήρε απόφαση και έδωσε τα… κλειδιά σε δικά της παιδιά. Σε παιδιά που έχουν ζήσει τις καλές εποχές στις αρχές της νέας χιλιετίας. Ο Ντέιβιντ Μπλατ, ένας «μαχητής» της ζωής, επέστρεψε στην αγαπημένη του Μακάμπι. Όχι από την σκοπιά του κόουτς (ήταν τη σεζόν 2002-2003 και από το 2011 ως το 2014), αλλά από αυτή του ειδικού συμβούλου. Του ανθρώπου που ναι μεν δεν θα κάθεται στον πάγκο, αλλά θα είναι το Α και το Ω του σχεδιασμού. Ηταν μια κίνηση που ήδη αποδίδει καρπούς. Διότι ο Μπλατ έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να μπορέσει να λειτουργήσει και ως μάνατζερ. Ως ο γενικός άρχων της κατάστασης.

Η επιστροφή του Μπλατ βοήθησε στο κομμάτι της συσπείρωσης ενώ αποτέλεσε τον «κράχτη» για τον ερχομό καλών ονομάτων

Ο ρόλος του είναι «νευραλγικός» και πολύπλευρος. Να περνάνε όλα τα εκτός προπόνησης, από τα χέρια του. Να παίρνει αποφάσεις μαζί φυσικά με τον Οντεντ Κάτας (ο Αμερικανός κόουτς έφερε πίσω τον άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού). Πρώτα από όλα η Μακάμπι κέρδισε αρκετά στο επικοινωνιακό κομμάτι με την έλευση του Μπλατ. Τα πράγματα ηρέμησαν και κυρίως από τον κόσμο. Διότι και μόνο η παρουσία του άλλοτε δεξιού χεριού του Πίνι Γκέρσον στην ομάδα του λαού, βοήθησε ώστε αρκετοί παίκτες να πουν το «ναι» και να πατήσουν το πόδι τους στο Τελ Αβίβ. Γουέιντ Μπόλντγουϊν, Λορέντζο Μπράουν, Μπόνζι Κόλσον, Νταρούν Χίλιαρντ, Αλεξ Πόιθρες, Οστιν Χόλινς, Τζος Νίμπο και επιστροφή του έμπειρου Γκάι Πνίνι είναι μερικές από τις σπουδαίες προσθήκες της άκρως ανακαινισμένης ομάδας του λαού. Προφανώς και υπάρχει στόχος να αποκτηθεί ένας ακόμα πάουερ φόργουορντ στη θέση του Ντέρικ Γουίλιαμς.

Η απόφασή του να πωληθεί ο ηγέτης της ομάδας Σκότι Γουίλμπεκιν ήταν σημαντική ώστε να αλλάξει πλεύση η Μακάμπι και να τονωθεί και οικονομικά

«Αν δεν σπάσεις αυγά, δεν μπορείς να φτιάξεις ομελέτα» λέει μια παροιμία και μία από τις πρώτες εισηγήσεις του Ντέιβιντ Μπλατ ήταν το «διαζύγιο» με τον ηγέτη της Μακάμπι, Σκότι Γουίλμπεκιν. Ούτως ώστε να αλλάξει τακτική και στόχευση η ομάδα ώστε να μην είναι τόσο προβλέψιμη. Το ζήτησε και αυτό έγινε… πράξη. Μια πράξη που τόνωσε αρκετά τα ταμεία του συλλόγου μετά την πώληση του παίκτη στην Φενέρ. Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει έναν ρόλο και συμβουλευτικό στο κομμάτι της δουλειάς, αλλά όχι της προπόνησης. Στο θέμα της στόχευσης στο παρκέ, στο θέμα της φιλοσοφίας. Με μπόλικη άμυνα, αλλά και αρκετό τρανζίσιον παιχνίδι. Ο Οντεντ Κάτας ναι μεν έχει αναλάβει ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά ξέρει πως έχει την αγάπη του κόσμου (όπως όταν αναλάμβανε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ως χεντ κόουτς στους «πράσινους») ενώ έχει και την ασφάλεια του Ντέιβιντ Μπλατ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα υπάρξει χημεία. Προφανώς και η Μακάμπι δεν πραγματοποιεί κινήσεις, απλά για να κάνει. Κάθε κομμάτι έχει τη δική του σημασία. Η περιφέρεια δείχνει πιο δυναμωμένη σε σχέση με τα δύο τελευταία χρόνια.

Στο Ισραήλ αναφέρουν πως υπάρχει αέρας αισιοδοξίας με τον Μπλατ, υπάρχει σωστή οργάνωση ενώ δεν αφήνεται τίποτα στην τύχη του

Εννοείται ότι όλα κρίνονται στο παρκέ. Το βέβαιο είναι πως η επίδραση του Ντέιβιντ Μπλατ αρχίζει να φαίνεται, να καρποφορεί διότι έχει τον τρόπο για να «χτίσει» έναν κοινό κώδικα επικοινωνίας μέσα στην ομάδα. Η Μακάμπι θέλει να επιστρέψει πρώτα στην ισραηλινή λίγκα και φυσικά να κάνει το κάτι παραπάνω στην Ευρωλίγκα. Να περάσει στα πλέι οφ. Ναι, αν «δέσουν» τα κομμάτια και λείψουν τα όποια ψεγάδια εσωστρέφειας μέσα στη σεζόν, η Μακάμπι έχει τις δυνατότητες για να κάνει άνω – κάτω την διοργάνωση και κυρίως την μάχη της οχτάδας. Ο αέρας που έφερε ο Αμερικανός καθοδηγητής και δάσκαλος είναι αέρας αισιοδοξίας. Το βέβαιο είναι ότι ως αυστηρός επιμελητής της κατάστασης δεν θα αφεθεί τίποτα στη τύχη του ακόμα και αν υπάρξουν «εμπόδια» μέσα στη χρονιά. Η Μακάμπι δεν θέλει να κάνει… άλματα με το καλημέρα, αλλά να κερδίσει την χαμένη της αίγλη και την αξιοπιστία της. Αυτό λένε οι Ισραηλινοί και θεωρούν πως ο ρόλος του Μπλατ θα είναι καταλυτικός σε αυτό το στοίχημα που έχει τεθεί. Η νέα θητεία του Κάτας, μπορεί να αποδειχθεί και η καλύτερη της προπονητικής του καριέρας.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News