Euroleague: Ο... Κολίνα Λαμόνικα, οι «ηλίθιοι» και η φανέλα του Σπανούλη

Euroleague: Ο… Κολίνα Λαμόνικα, οι «ηλίθιοι» και η φανέλα του Σπανούλη | Αφιέρωμα

Ο διάσημος Ιταλός ρέφερι αποτέλεσε τον «άρχοντα» του τελικού ανάμεσα στην Ρεάλ και την Εφές και έβαλε τους τίτλους τέλους μια τεράστιας καριέρας με καλά και κακά.

Ο Λουίτζι Λαμόνικα αποτέλεσε τον τύπο των δύσκολων αποστολών της Euroleague την τελευταία δεκαετία, αλλά πολλές φορές τα… άκουσε και δικαίως

Για όλους έρχεται ένα φινάλε στον αθλητισμό. Είτε πρόκειται για προπονητές είτε για παίκτες είτε φυσικά και για διαιτητές. Ολοι είναι μέρος του παιχνιδιού. Όταν ακούς τη λέξη «Ευρωλίγκα» συνήθως σου έρχονται συγκεκριμένα ονόματα. Ένα από αυτά είναι και του Λουίτζι Λαμόνικα. Του «Κολίνα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ λόγω της φήμης που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια και των μεγάλων ραντεβού. Όπως και ο συμπατριώτης του στη μπάλα. Ο τελικός ανάμεσα στην Ρεάλ και την Εφές ήταν ξεχωριστός για τον Ιταλό ρέφερι από την Πεσκάρα διότι ήταν και το φινάλε μιας καριέρας 26 χρόνων και μεταξύ άλλων και 19 φάιναλ φορ. Βλέπετε ο έμπειρος Ιταλός διαιτητής έφθασε το όριο των 56 ετών που προβλέπουν οι κανονισμοί. Δεν θέλησε να γίνει ο νέος Ντικ Μπαβέτα (ο πασίγνωστος ρέφερι του ΝΒΑ αποσύρθηκε σε ηλικία 74 ετών με 2635 παιχνίδια από το 1975 ως το 2014). Διότι θεώρησε πως ως ο άνθρωπος των τελικών, έβαλε τον επίλογο την κατάλληλη στιγμή.

 

Η αλήθεια είναι πως ο Λουίτζι Λαμόνικα έχει γίνει πολλές φορές σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Παναθηναϊκού (κυρίως) και του Ολυμπιακού για διάφορες διαιτητικές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι επίσης πως ο Ιταλός ρέφερι δεν είναι από τους τύπους που σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Είναι μεν σκληρός, αλλά πολλές φορές αναζητά την χρυσή τομή και γίνεται και «πυροσβέστης». Βέβαια δεν είναι λίγες οι στιγμές που υπήρξαν εντάσεις προς το πρόσωπό του και διαμαρτυρίες. Για παράδειγμα το 2018 όταν ο Γιαν Βέσελι έκοψε αντικανονικά με φάουλ (χτύπησε το χέρι) τον Παππά με τον Λαμόνικα να βρίσκεται στη φάση και να μην δίνει τίποτα (54-51 υπέρ της Φενέρ), τους «πράσινους» να ωρύονται και την Ευρωλίγκα να το παρουσιάζει ως το «the block of the night» και τον Ιταλό να ακούει τα εξ’ αμάξης.

Οι εντάσεις δεν έλειπαν κατά διαστήματα. Κάτι αναμενόμενο μετά από αμέτρητα παιχνίδια. Στις 23 Μαρτίου του 2017, ο Ιταλός ρέφερι ήταν ο άρχων του κλάσικο για την 27η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Στον πάγκο των «μπλαουγκράνα» ήταν ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ήταν για πολύ. Ο Ελληνας κόουτς είχε διαμαρτυρηθεί για μερικά σφυρίγματα και στο 19’ του αγώνα, ο Λαμόνικα απέβαλε με δεύτερη τεχνική ποινή τον νυν κόουτς του Ολυμπιακού.

Στο do or die game των πλέι οφ του 2013, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα στην Βαρκελώνη με στόχο να αποδράσει και να πάρει την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Λονδίνου. Αμ… δε! Υπολόγιζε χωρίς τον Λουίτζι Λαμόνικα ο οποίος τα… άκουσε – δικαίως – από τον Αργύρη Πεδουλάκη ενώ οι «πράσινοι» κυριολεκτικά «έβραζαν» μαζί του. Διότι στα πρώτα 5.23’’ του αγώνα έβγαλε εκτός παιχνιδιού τον Δημήτρη Διαμαντίδη με 3 (!) φάουλ τη στιγμή που άφηνε στους Καταλανούς το σκληρό παιχνίδι. Στο φινάλε οι «πράσινοι» έχασαν 64-53 και «έβραζαν» με την διαιτησία και κυρίως με τον Ιταλό ρέφερι που ομολογουμένως τα είχε κάνει θάλασσα και «σφύριξε» έδρα.

«Είμαι καλά. Παντού υπάρχουν ηλίθιοι» είχε πει μετά την επίθεση που δέχθηκε το ταξί που επέβαινε με τον Παναθηναϊκό να καταδικάζει απερίφραστα αυτό το θλιβερό γεγονός

Στις 21/2 του 2020 και ενώ είχε αποχωρήσει από το ΟΑΚΑ (είχε σφυρίξει το ματς του Παναθηναϊκού με την Μπαρτσελόνα), το ταξί που τον μετέφερε προς το ξενοδοχείο δέχθηκε επίθεση από δύο κουκουλοφόρους. Από τα θραύσματα των τζαμιών τραυματίστηκε ελαφρά ο Λαμόνικα με τον ίδιο να μιλάει Gazzetta dello sport. «Είμαι καλά. Παντού υπάρχουν ηλίθιοι. Έχω τραυματιστεί στο πηγούνι και στο χέρι, αλλά δεν έχω πρόβλημα. Είμαι έτοιμος να σφυρίξω στο επόμενο ματς». Φυσικά αμέσως ο Παναθηναϊκός κινητοποιήθηκε με τον Μάνο Παπαδόπουλο να πηγαίνει στο ξενοδοχείο για να σταθεί στο πλευρό του Λαμόνικα και τους «πράσινους» να καταδικάζουν την απαράδεκτη επίθεση. «Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας και δηλώνουμε πως θα σταθούμε αρωγοί σε κάθε προσπάθεια καταπολέμησής της. Ευελπιστούμε πως οι Αρχές θα εντοπίσουν τους κουκουλοφόρους δράστες που προέβησαν σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια και θα τους τιμωρήσουν παραδειγματικά».

Ο Λαμόνικα έχει ζητήσει τις φανέλες των Σπανούλη-Ντατόμε παραβιάζοντας τους κανονισμούς ενώ έχει επιμεληθεί ένα βιβλίο που αναφέρει τις εμπειρίες του

Ο Λουίτζι Λαμόνικα έχει διαιτητεύσει πάνω από 900 αγώνες στην καριέρα του. Είτε στην ιταλική λίγκα είτε στην Ευρωλίγκα είτε σε Ολυμπιακούς Αγώνες είτε σε Παγκόσμια είτε σε Ευρωμπάσκετ. Υπάρχουν παιχνίδια στο βιογραφικό του που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Ένα από αυτά ήταν και ο τελικός του 2012 στην Πόλη ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ και τον Ολυμπιακό, αλλά ο αξέχαστος ημιτελικός των Ολυμπιακών Αγώνων ανάμεσα στην Αργεντινή και τις ΗΠΑ στο Πεκίνο. Επίσης, για χάρη δύο παικτών έχει παραβιάσει τους κανονισμούς που αναφέρουν πως οι διαιτητές απαγορεύεται μετά τα ματς να παίρνουν φανέλες αθλητών. Ο Λαμόνικα είχε πάρει μια φανέλα του Σπανούλη και μία του Ντατόμε για να τις δώσει σε φίλους του. Εν κατακλείδι, είτε τον λατρεύεις είτε όχι, δεν μπορείς να παραβλέψεις πως ο Λουίτζι Λαμόνικα ήταν ο κορυφαίος και ο πιο έμπειρος ευρωπαίος διαιτητής. Οι εμπειρίες του έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο που έχει επιμεληθεί «Decide». Ενδεχομένως τώρα που θα έχει περισσότερο χρόνο, να αφοσιωθεί περισσότερο στη συγγραφή που μπορεί να αποτελέσει εγχειρίδιο για τους εκκολαπτόμενους ρέφερι των επόμενων γενεών.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News