Euroleague: Με Τεόντοσιτς και Ζοτς η οκτάδα θα είναι... survivor

Euroleague: Με Τεόντοσιτς και Ζοτς η οκτάδα θα είναι… survivor αφού Βίρτους Μπολόνια και Παρτίζαν αυξάνουν τον ανταγωνισμό.

Ο χάρτης της επόμενης Euroleague , η οποία με τον Τεόντοσιτς και τη Βίρτους Μπολόνια αλλά ενδεχομένως και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναμένεται με τρομερό ενδιαφέρον.

«Πριν χρόνια έλεγα ότι η Παρτίζαν και ο Ερυθρός Αστέρας αξίζουν θέση στην Euroleague. Πλέον είμαι χαρούμενος που το αναγνωρίζουν όλοι και θα είναι πολύ σημαντικό για το Βελιγράδι και τη Σερβία. Η πόλη αυτή έχει πολλά να προσφέρει» τόνισε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς λίγο πριν τον πρώτο τελικό της ABA Liga απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (Παρασκευή 27/5 – 21:00).

Η Παρτίζαν μπορεί να μην τα κατάφερε απέναντι στην Μπούρσασπορ και να αποκλείστηκε νωρίς στο Eurocup, ωστόσο ψάχνει έναν τρόπο να… τρυπώσει στην Euroleague της επόμενης περιόδου. Αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αν κατακτήσει την ABA Liga, αφού συνηθίζεται ο νικητής να παίρνει και την κάρτα ελευθέρας από τη διοργάνωση (δεν την παίρνει αυτόματα φέτος λόγω της παρουσίας της Μονακό στην 8άδα) για την επόμενη χρονιά.

Παρτίζαν, Ερυθρός Αστέρας και Βαλένθια για τρεις wild card

Φυσικά κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν είναι, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» απέδειξαν και στο Κύπελλο την ανωτερότητά τους προ δύο μηνών, επικρατώντας με 85-68. Ωστόσο η απουσία των Ρωσικών και το ερωτηματικό όσον αφορά το συμβόλαιο της ΤΣΣΚΑ, κάνει ακόμα πιο μεγάλη την πιθανότητα οι «αιώνιοι» του Βελιγραδίου να βρεθούν στην Euroleague της σεζόν 2022-23 με wild card, ενώ με ίδιο τρόπο αναμένεται να είναι εκεί και η Βαλένθια, με βάση και των δημοσιευμάτων του gazzetta.it.

Η Παρτίζαν έχει τη σταθερά του Ομπράντοβιτς στον πάγκο της, κάτι που σημαίνει πως θα εξελιχθεί και θα παρουσιαστεί καλύτερη την επόμενη σεζόν, έχοντας ήδη παίκτες με εμπειρία από την Euroleague στο ρόστερ, όπως οι ΛεΝτέι και Πάντερ, αλλά και πολύ καλούς γηγενείς σαν τον Σμαΐλαγκιτς που υπέγραψε από πέρσι το καλοκαίρι για τρία χρόνια, αφήνοντας το ΝΒΑ.

Αν οι Σέρβοι βρεθούν στη διοργάνωση, τότε θα ρίξουν και άλλο βάρος στην κατάρτιση ενός ρόστερ που μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προπονητή τους, αλλά και της Euroleague, καθώς από του χρόνου το κατώτατο μπάτζετ ορίζεται στα 7 εκατομμύρια. Οι Παρτιζάνοι φυσικά έχουν το ελκυστικό πακέτο λόγω του κόσμου τους, αφού το Βελιγράδι είναι μια μπασκετική πόλη, κάτι που έγινε εμφανές και στο περασμένο Final Four.

Το πανόραμα της Euroleague για την επόμενη περίοδο

  • Αναντολού Εφές
  • Αρμάνι Μιλάνο
  • Μπασκόνια
  • Μπαρτσελόνα
  • Φενέρμπαχτσε
  • Μακάμπι Τελ Αβίβ
  • Ολυμπιακός
  • Παναθηναϊκός
  • Ρεάλ Μαδρίτης
  • Μπάγερν Μονάχου
  • Άλμπα Βερολίνου
  • Βιλερμπάν
  • Μονακό
  • Ζάλγκιρις Κάουνας
  • Βίρτους Μπολόνια
  • Παρτιζάν*
  • Ερυθρός Αστέρας*
  • Βαλένθια*
  • ΤΣΣΚΑ Μόσχας**

*Περιμένουν wild card
** Μένει να μάθουμε τι θα γίνει με το συμβόλαιό της. Αν βρεθεί στη διοργάνωση τότε θα μειωθούν κατά μία οι wild cards

Ο Αταμάν θέλει… Μέσι και Ρονάλντο

Αντιλαμβάνεται κανείς πως η Euroleague του χρόνου και η «μάχη» της οχτάδας ειδικότερα, θα αποτελούν πραγματικό… survivor. Η Βίρτους Μπολόνια έχει ήδη κερδίσει το Eurocup και με τους Τεόντοσιτς, Μπελινέλι, Χάκετ αλλά και τα δικά της… παιδιά, όπως ο Παγιόλα αποτελεί έναν πόλο που δεν υπήρχε πέρσι και συνδυάζει εμπειρία, κόσμο αλλά και βαριά φανέλα απο το παρελθόν.

Άλλωστε οι Ιταλοί θέλουν να εμφανιστούν ακόμα πιο ισχυροί την επόμενη σεζόν, αρχής γενομένης από το συμβόλαιο του Τόρνικε Σενγκέλια. Ο Γεωργιανός δε θα είχε δικαίωμα συμμετοχής στην Euroleague όταν αποχώρησε από την ΤΣΣΚΑ και για αυτό επέλεξε τη Βίρτους, με την Μπαρτσελόνα από τότε να τον… λοκάρει για το καλοκαίρι. Τα δεδομένα όμως ενδεχομένως να έχουν αλλάξει, αφού η Βίρτους μπορεί και αυτή να του προσφέρει πλέον εγγυημένη συμμετοχή στο υψηλότερο επίπεδο αλλά και ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο.

Δεν είναι μόνο οι καινούργιες δυνάμεις όμως, αφού και οι ήδη συμμετέχοντες θα ψάξουν τις… βόμβες σε αυτό το «καυτό» καλοκαίρι. Ο Αταμάν προανήγγειλε μεταγραφές επιπέδου «Μέσι και Ρονάλντο» αν Μίσιτς και Λάρκιν φύγουν. Μία τέτοια φυσικά είναι του Κλάιμπερν που είναι ένα όνομα το οποίο έχει συνδεθεί με τους Τούρκους αμέσως μετά το Final Four.

Από την άλλη η Μπαρτσελόνα ήδη έχει κάνει τις δικές της κινήσεις, τόσο με τον Βέσελι όσο και με τον Όσκαρ Ντα Σίλβα της Άλμπα, ενώ ο Σατοράνσκι έχει ρίξει τις δικές του γέφυρες επιστροφής. Οι Καταλανοί δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν τα κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου και η δίψα τους παραμένει ακόρεστη.

Η ίδια δίψα παραμένει και στο Μιλάνο του Ετόρε Μεσίνα. Η Αρμάνι μάλλον θα δει τον Σέρχι Ροντρίγκεθ να οδεύει ξανά προς τη Μαδρίτη, αλλά φαίνεται πως έχει συμφωνήσει ήδη με τον Μπράντον Ντέιβιτς για ένα «εκρηκτικό» δίδυμο με τον Κάιλ Χάινς στα ψηλά.

Η Μονακό έχει να διαχειριστεί τις περιπτώσεις των Τζέιμς, Μπέικον, Χολ την ώρα που κλείνει τον Μπράουν

Και αν μιλάμε για δίψα, τι να πει κανείς για τη Μονακό. Τα συμβόλαια των Τζέιμς, Μπέικον και Χολ ολοκληρώνονται το καλοκαίρι και όπως είναι λογικό αποτελούν προτεραιότητα, με τον τρόπο να ρίχνει ξανά ματιές επιστροφής στο ΝΒΑ. Για τον λόγο αυτό ίσως και να μη δόθηκε η προσοχή που θα έπρεπε στον Πάρις Λι και ο Παναθηναϊκός κινήθηκε αστραπιαία. Παρόλα αυτά μετά τη συμμετοχή τους στα playoffs (έτσι εξασφάλισαν και εισιτήριο για την Euroleague της ερχόμενης περιόδου) θέλει να βάλει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, με τις… γλώσσες να κάνουν λόγο για συμφωνία με τον Μπράουν, έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την πορεία της Ούνικς Καζάν μέχρι τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αποπομπή των ομάδων.

Ακόμα και η Φενέρμπαχτσε μετά τη φετινή της αποτυχία ψάχνει τον δρόμο της επιστροφής, με πρώτο και σημαντικότερο στοιχείο αυτό του προπονητή. Από τα μέσα κιόλας της σεζόν έχει κυκλοφορήσει η φήμη περί συμφωνίας με τον Δημήτρη Ιτούδη, κάτι που για τους Τούρκους θα είναι μία εγγύηση σταθερότητας στον πάγκο τους με έναν εκ των κορυφαίων προπονητών της λίγκας. Στην ίδια λογική θέλει να κινηθεί και η Μακάμπι, κυνηγώντας την υπογραφή του Τσάβι Πασκουάλ. Για την Ρεάλ που θέλει τον επαναπατρισμό του Σέρχι αλλά και να στρατολογήσει τον Χεζόνια, αλήθεια, τι λόγος να γίνει. Δεδομένα θα είναι μία εκ των πρωταγωνιστριών στον δρόμο για τον τίτλο και την επόμενη σεζόν.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας πως αυτό που πέτυχε ο Ολυμπιακός μόνο δεδομένο δε θα είναι από του χρόνου. Όχι απλά το Final Four αλλά και η τετράδα της διοργάνωσης, με πολλούς μνηστήρες πλέον να βάζουν ως αρχικό στόχο την πρόκριση στα playoffs. Βεβαίως όλοι κινούνται αυτόν τον καιρό… υπογείως, αφού κρίνονται όλες οι εγχώριες λίγκες και οι ασκήσεις επί χάρτου με τα νέα ρόστερ θα πάρουν παράταση, ωστόσο η νέα Euroleague αναμένεται -μετά από ένα «καυτό» καλοκαίρι- συναρπαστική…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News