Ο Βασιλάρας που... δεν το έχασε και τα δάκρυα για τον Διαμαντίδη

Σαν σήμερα: Ο Βασιλάρας που… δεν το έχασε και τα δάκρυα για τον Διαμαντίδη, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί στο ΟΑΚΑ του Παναθηναϊκού στις 30 Μαΐου του 2016 και να κατακτά της Basket League.

«Και τώρα οι δυο τους», αυτή ήταν η φράση που μπορεί να περιγράψει το τι ακριβώς συνέβη στα τελευταία δευτερόλεπτα του τέταρτου τελικού της Basket League, μία μέρα σαν σήμερα το 2016.

Ο Σπανούλης έχει την μπάλα στα χέρια και απομονώνει τον Διαμαντίδη για να πάρει το σουτ, την ώρα που ο Παναθηναϊκός προηγείται 81-79 και είναι έτοιμος να στείλει τη σειρά για μία τελευταία πράξη στο ΣΕΦ. Οι δύο πιο χαρισματικοί γκαρντ της γενιάς τους τίθενται αντιμέτωποι και μας χαρίζουν μία σκηνή που θα μνημονεύεται ανά τους αιώνες, με την… μπίλια να κάθεται στο κόκκινο. Ο Σπανούλης εκτελεί πάνω από το χέρι του Διαμαντίδη και χαρίζει στον Ολυμπιακό ένα πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ, από το σημείο δηλαδή που έφυγε ως «εχθρός» ώστε να μη βρίσκεται στη σκιά του «3D».

Το ΟΑΚΑ που έμοιαζε απόρθητο για τον Ολυμπιακό στα playoffs πλέον δεν ήταν, καθώς η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου φεύγει όχι μία, αλλά δύο φορές νικήτρια στον δρόμο προς τον τίτλο. Για τον Διαμαντίδη όμως η βραδιά θα παραμείνει αξέχαστη, όχι για τον τίτλο, τέτοιους έχει πάρει δεκάδες στην καριέρα του αλλά για την αποθέωση στο φινάλε.

Το μεγάλο σουτ πριν από αυτό του Σπανούλη

Για να φτάσουμε στη δεύτερη παράταση εκείνης της ημέρας προηγήθηκαν πολλά, πάρα πολλά. Ένα τρελό και παλαβό τρίποντο με ταμπλό του Αγραβάνη για το 62-63 έδωσε μικρό προβάδισμα αλλά ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε στους 63. Διαμαντίδης και Σπανούλης έκαναν ο πρώτος βήματα και ο δεύτερος ένα σουτ αέρος αέρος στο ταμπλό για να σφραγιστεί το έξτρα πεντάλεπτο.

Ο Χάκετ βρίσκεται στη γραμμή των βολών με μόλις 4.3’’ και τον Παναθηναϊκό να προηγείται 71-68. Ο Ιταλοαμερικανός χάνει την πρώτη και έτσι καλείται να σπαταλήσει τη δεύτερη με βάρκα την ελπίδα. Η μπάλα φτάνει στα χέρια του Μάντζαρη που χωρίς δεύτερες σκέψεις πρέπει να εκτελέσει και ισοφαρίζει σε 71-71 για να οδηγήσει τον τελικό σε δεύτερη παράταση.

Ο Παναθηναϊκός θα χάσει τον Νίκο Παππά και λίγο αργότερα τον Νικ Καλάθη με πέντε φάουλ και παρότι κυριαρχεί στη ρακέτα, δεν μπορεί να τελειώσει τον αντίπαλό του. Και μετά ήρθε ο Σπανούλης. Έχοντας τελειώσει τον δεύτερο τελικό με buzzer beater και πραγματοποιώντας μία μεγάλη εμφάνιση στον τρίτο του ΣΕΦ, ο Σπανούλης αποφασίζει πως είναι η βραδιά του, η σειρά του και το σουτ που βάζει μπροστά στον Διαμαντίδη γίνεται αυτόματα μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές σε ντέρμπι αιωνίων. Οι παίκτες του Ολυμπιακού τρέχουν στα αποδυτήρια, η ιστορία είχε ήδη γραφτεί μπροστά στα μάτια τους και το πάρτι ξεκινά…

«Δεν το χάνεις ρε Βασιλάρα;»

«Είπα, δεν το χάνεις ρε Βασιλάρα; Μας έχεις στείλει δύο-τρεις φορές, δεν το χάνεις; Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει τι ποιότητα και ικανότητα έχει σαν παίκτης. Όλοι το ξέρουν». Αυτά είναι τα τελευταία λόγια του Δημήτρη Διαμαντίδη όταν ρωτήθηκε για το τι ακριβώς σκεφτόταν στο σουτ που εν τέλει έκρινε το παιχνίδι. Η δική του αύρα και η στεναχώρια για την αποχώρησή του σκέπασε οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα εκείνο το βράδυ της 30ης Μαΐου στο ΟΑΚΑ. Ένα πρωτάθλημα δε θα ήταν τίποτα μπροστά σε αυτό που συνέβαινε στη ρωγμή του χρόνου. Όπως σε κάθε τέλος λένε ότι η διαδρομή περνάει από μπροστά σου, οι εικόνες με τον Διαμαντίδη φαίνεται πως έπαιζαν στο repeat για τους φίλους του Παναθηναϊκού, κάτω από τα δάκρυα των ματιών τους. 

Παρά την ήττα μένουν να τον χειροκροτήσουν και να του πουν το τελευταίο αντίο, καθώς δε θα τον ξαναέβλεπαν πια στο παρκέ με τα πράσινα. Η μοίρα ήθελε να του δείξει με αυτόν τον τρόπο πως κανείς δε θα ξεχάσει όσα πέτυχε και τις στιγμές που απλόχερα έκανε όλους τους «πρασίνους» να χαμογελούν. Ίσως τελικά έτσι να έπρεπε να γίνει για να εκφραστεί η άδολη αγάπη τους. Στις χαρές και τα πρωταθλήματα η αποθέωση είναι εύκολη, μετά από μία τέτοια ήττα και με αυτόν τον τρόπο, από τον παίκτη που μίσησαν γιατί τους απέρριψε; Όχι και τόσο…

Και τώρα οι δυο τους μπορούν να ευχαριστηθούν την ξεγνοιασιά μακριά από το παρκέ, μέσα σε αυτό τα έχουν ζήσει όλα!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News